Η ΔΙΣ δεν επιτρέπει στον Εδέσσης Ιωήλ να πάει Πανορθόδοξη ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικ. Πατριαρχείου

Loading...


Μια άκρως σημαντιική απόφαση που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης στην ήδη τεταμένη σχέση με το Φανάρι έλαβε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα απαγόρευσε στον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ να παραστεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο του Ιουνίου στην Κρήτη ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αποφάσεις γενικότερα για την Πανορθόδοξη θα ληφθούν στην έκτακτη Ιεραρχία η οποία δρομολογήθηκε για το διήμερο 24 με 25 Μαϊου.  Συν τοις άλλοις ανακοινώθηκε και το ποσό που η Ελλαδική Εκκλησία διέθεσε το 2015 για κοινωνική πρόνοια και φιλανθρωπικές δράσεις. Τα 126.041.801,73 € αποτελούν αν μη τι άλλο ηχηρότατο ράπισμα στους κατ΄επάγγελμα αμφισβητίες της. 

Αναλυτικά: 

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016, στη δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Μάιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

           Κατά τη χθεσινή και τη σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ενημερώθηκε από τη Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας περί του Απολογισμού των Δαπανών για την Φιλανθρωπική Διακονία κατά το έτος 2015, υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δαπανηθέν ποσό είναι 126.041.801,73 € και καλύπτει όλες τις σιτιστικές ανάγκες ως και τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Επίσης κατατέθηκε ο ακόλουθος ενδεικτικός πίνακας δομών στην Εκκλησία της Ελλάδος δια το έτος 2015:
 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, αφού επεξεργάσθηκε τις κατατεθείσες υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών προτάσεις – παρατηρήσεις επί των κειμένων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, εισηγήθηκε αυτές στη Δ.Ι.Σ., η οποία και τις ενέκρινε ομόφωνα. Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως αυτές παραπεμφθούν προς τελική έγκριση στην Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συγκληθεί προς τούτο την 24η και 25η Μαΐου ε.έ.
    Κατόπιν εγγράφου του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επί της προσκλήσεως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατά τα ανωτέρω συμμετοχή του, λαβούσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό, αφ’ ετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να μετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

    Τέλος η Δ.Ι.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως.