Τα μηνύματα της «ιερής» κάλπης

Loading...


Του Μανώλη Κείου

Μια σειρά από συμπεράσματα εξήλθαν από τη χθεσινή κάλπη της Ιεραρχίας. Μπορεί να χτύπησαν οι καμπάνες χαρμόσυνα σε Ιωάννινα, Φωκίδα, Ελασσώνα και Θεσσαλιώτιδα, αλλά κάπου χτύπησαν και…”καμπανάκια”!

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ακολουθούν αποτυπώνουν τον απόηχο της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης 

Επήλθε ανανέωση της Ιεραρχίας;

Σίγουρα ηλικιακή! Ο 39χρονος Κοζανίτης νέος Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων ρίχνει κατά πολύ τον μέσο όρο. Στην περίπτωσή του είχαμε και το πιο ισχυρό μήνυμα της κάλπης με 68 ψήφους στους 73 Ιεράρχες. Μήνυμα που θα μπορούσε και να ερμηνευτεί και ως διάθεση για στροφή σε νέους Ιεράρχες….

Γιατί τόση βιασύνη; 

Συγκλίνουσες πληροφορίες υποστηρίζουν πως ενώ αρχικά οι εκλογές των Μητροπολιτών επρόκειτο να γίνουν στην τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο επισπεύστηκαν υπό το φάσμα του ενδεχομένου βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο. Με λίγα λόγια η Εκκλησία ήθελε να έχει εκλέξει Ιεράρχες πριν από μια ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες.

Τι έγινε με την “κρίση με το ζόρι”

Είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο πως κάποιοι θέλησαν με αφορμή την εκλογή Μητροπολίτη Ιωαννίνων να πνίξουν τις αγαθές σχέσεις Φαναρίου-Αθήνας σαν άλλη… κυρά Φροσύνη στην λίμνη της πόλης. Ήθελαν να δημιουργήσουν κρίση με το ζόρι…
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση αλλά όπως φάνηκε στην εκλογική αναμέτρηση το…κακό είχε ήδη γίνει. Οι μόλις 7 ψήφοι του εκλεκτού του Φαναρίου αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου στο δεύτερο γύρο αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα. Πάντως γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη υποψηφιότητα δεν είχε τύχη εξ αρχής και υπενθυμίζουν πως αρχικά (πριν από την εκδημία του μακαριστού Θεοκλήτου Ιωαννίνων) ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου ακουγόταν για την Μητρόπολη Φωκίδος, όπου όμως εγκαίρως αντιλήφθηκαν πως δε θα έχει τύχη και μετέφεραν την υποψηφιότητα στην Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Έκπληξη ή απογοήτευση η εκλογή Θεοκτίστου στη Φωκίδα

Όπως το πάρει κανείς είναι η απάντηση…Για να μην υπάρξει παρεξήγηση ουδείς αμφιβάλει για την αξία του Ιεράρχη, απλώς η τοπική κοινωνία ήθελε τον δικό της Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Καλύβα, τον οποίο πρόκρινε και ο ίδιος ο πρώην Φωκίδος Αθηναγόρας. Το παρασκήνιο λέει πως η βούληση του Μητροπολίτου Σπάρτης Ευσταθίου, του οποίου βοηθός Επίσκοπος ήταν ο Θεόκτιστος, ήταν τόσο ισχυρή που υπερνίκησε τους τοπικούς συναισθηματισμούς (62 ψήφοι στους 73 παρόντες). Βούληση για αποκατάσταση ή…για απαλλαγή….

Τι θα γίνει στη Θεσσαλιώτιδα;

Ισχυρή η εκλογή του κ. Τιμόθεου με 60 ψήφους, αλλά το έργο του δύσκολο. Θα βρεθεί σε μια μητροπολιτική περιφέρεια που βράζει και μένει να δούμε πως θα τον υποδεχτεί. Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι ρόλο θα παίξει και ο πρώην Μητροπολίτης.
 Ετικέτες