Μιλούσε στον Ιωαννίνων και ακουγόταν στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος-Όλα όσα είπε στη σημερινή χειροτονία

Loading...


Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
 

«Είσαι αυτός που χρειάζεται η επαρχία των Ιωαννίνων» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, κατά την χειροτονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, παρουσία πολλών Αρχιερέων, των Δημάρχων Αθήνας και Ιωαννίνων, κλήρου και λαού και από τις δύο πόλεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία ανέφερε: «Τα μέλη της Ιεραρχίας σε εξέλεξαν για να ποιμάνεις την ιστορική Μητρόπολη Ιωαννίνων. Μεγάλη η ευθύνη και η δική μου που σε πρότεινα και των Αρχιερέων που σε ψήφισαν, αλλά και η δική σου, αυτή που αναλαμβάνεις από σήμερα. Μέσα στην Εκκλησία μας ο Πρώτος, ο Αρχιεπίσκοπος, προτείνει, δεν διορίζει, ενώ η Ιεραρχία, τα μέλη της, κρίνουν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου, του Πρώτου και αποφασίζει. Σήμερα, θα πρέπει όλοι μας να σημειώσουμε αυτό το γεγονός και να αναλάβουμε ο καθένας από μας την ευθύνη μέσα στον χώρο της Εκκλησίας. Φαντάζομαι, τις ημέρες αυτές θα σου ήρθαν σκέψεις ποιον δρόμο να ακολουθήσεις, ποιο έργο να επιτελέσεις; Η Εκκλησία, η οποία συνεχίζει την πορεία της, μας έχει δείξει το δρόμο. Το νόημα της ζωής κρύβεται στις εντολές να αγαπάμε το Θεό και τον άνθρωπο. Υπάρχουν άνθρωποι, όμως, που απομονώνουν αυτές τις δύο εντολές. Η βάρκα δεν μπορεί να πορευτεί με ένα κουπί. Ο αετός δεν μπορεί να πετάξει με ένα φτερό. Ο Χριστός, ο Κύριος μας, μας είπε ότι στη ζωή χρειάζονται και τα δυο και η πνευματική ζωή αλλά και η πρακτική πλευρά. Αυτός που αρκείται στα λόγια και περιφρονεί τα έργα της αγάπης, τη θυσία προς τον αδερφό, δεν έχει καρδιά. Αυτός που κάνει έργο αγάπης χωρίς αναφορά στο θεό δεν έχει αγάπη στο βάθος, αλλά σκοπιμότητες. Αυτή είναι η πορεία της Εκκλησίας, να καλλιεργεί τον άνθρωπο, να καλλιεργεί την ψυχή και εκεί που καλλιεργείται η ψυχή, εκεί καλλιεργείται ο πολιτισμός.

Δεν θα κλειστούμε στον εαυτό μας αλλά ούτε και θα ανακατευόμαστε σε όλες τις εργασίες. Αυτό που θα διαλέξουμε και θα διαλέξεις είναι η συνεργασία με τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά και όλους εκείνους που θα θέλουν να συνεργαστούν μαζί σου. Πέρασε ο καιρός που βλέπαμε τους ανθρώπους χωρισμένους σε ομάδες. Το πλήρωσε πολύ ακριβά αυτό ο τόπος μας. Σε κάθε ομάδα, σε κάθε παράταξη, σε κάθε χώρο, οι άνθρωποι είναι και καλοί και κακοί γιατί είναι άνθρωποι. Αυτοί που είναι καλοί και μας αγαπούν και ζητήσουν την συνεργασία μας θα συνεργαστούμε. Αλλά και αυτοί που είναι αντίθετοι μας, που δεν μας θέλουν, θα τους αγαπούμε και θα περιμένουμε, γιατί θα έρθει η ανάγκη του Θεού».

Συμβούλευσε, επίσης, τον νέο Μητροπολίτη να συνεχίσει την λειτουργική του ζωή, να παίρνει δύναμη από την Αγία Τράπεζα και εκεί να καταλήγει λέγοντάς του «και στις χαρές και στις λύπες εκεί να γονατίζεις, γιατί από εκεί έρχεται η δύναμη. Μην ξεχάσεις ότι δεν σου ανήκει τίποτε. Τα χρωστάς όλα και θα τα δώσεις στους άλλους. Η αλληλεγγύη να είναι έργο σου και ο συνάνθρωπος αδελφός σου. Όταν θα συναντάς τους ανθρώπους να τους σκέφτεσαι. Και άλλοτε και αλλού, αλλά και εδώ, χρησιμοποιούμε τα πρόσωπα και τα θυσιάζουμε για δήθεν ιδέα και είμαστε έτοιμοι να σφάξουμε τον άνθρωπο, να τον σκοτώσουμε και να τον εξορίσουμε, φθάνει να πιστέψουμε ότι η ιδέα μας θα περάσει για να φτιάξουμε εμείς τον Παράδεισο. Να υπολογίζεις τους ανθρώπους και να τους σέβεσαι. Χρέος, άλλωστε, του Επισκόπου, του παπά, της Εκκλησίας είναι αυτό και όχι να ανακατεύεται στα θέματα της Πολιτείας. Τα προβλήματα των ανθρώπων γίνονται και δικά μας και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού και σε αυτήν την πορεία όποιος θέλει να συνεργαστεί μαζί σου».

Του ζήτησε, επίσης, να μην πιστέψει ποτέ ότι οι ιερείς είναι εκπρόσωποι του Θεού στη γη, αλλά ότι είναι εκπρόσωποι των ανθρώπων ενώπιον του Θεού.

Εξηγώντας τους λόγους που τον πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε «σε είδα στην πλάτη να κουβαλάς το τενεκέ με τσιμέντο και λάσπη για να χτίζεις τους ναούς της Γερμανίας. Και σου είπα έλα να σε πάρω στη Μητρόπολη μου και υπηρέτησε όσο χρόνο θέλεις στην Γερμανία. Και έγινε αυτό επί σειρά περίπου δέκα ετών.
Και σε σκέφτηκα όταν ήρθα στην Αθήνα. Εσύ όμως ήρθες και με βρήκες. Και είπα «να ένας άνθρωπος που θα μου χρειαστεί». Γιατί είσαι τίμιος, είσαι υπεύθυνος. Δεν είδα ένα ψέμα, μέσα στο χρόνο αυτό, ούτε μια διπλωματική ενέργεια του υφισταμένου προς τον προϊστάμενο. Βάζεις το στήθος μπροστά και πολεμάς, δεν ξέρεις να κρύβεσαι είσαι ίσιος. Και το λέω, αυτήν την στιγμή, προς τους άρχοντες και τον λαό των Ιωαννίνων. Είσαι αυτός που φαίνεσαι. Πίσω από τα λόγια σου, δεν υπάρχουν δεύτερα λόγια, αλλά η ευθύτητα που σε διακρίνει.
Και όταν βρέθηκα μπροστά στο πρόβλημα -πάντοτε πρόβλημα έχει ο Πρώτος όταν αδειάζει μια επαρχία- είπα μέσα μου: αυτός ο άνθρωπος αν τον προτείνω στην Ιεραρχία και τον εκλέξει θα είναι αυτός που αυτήν την ώρα χρειάζεται η επαρχία των Ιωαννίνων».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε να επιτύχει, να προκόψει, να ενωθεί και συνεργαστεί με το λαό των Ιωαννίνων και από μακριά να τον καμαρώνουμε.

Ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος στον λόγο του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την στήριξή του λέγοντας «προσευχηθείτε Μακαριώτατε να λάβω πνεύμα σοφίας, πραότητος, διακρίσεως αγάπης, να μην σας πικράνω, ούτε εσάς, ούτε την Εκκλησία, ούτε τον Χριστό.» Μίλησε για την παιδική του ηλικία, την αγάπη του για την Εκκλησία, την στήριξη της οικογένειάς του, αλλά έκανε αναφορά και στην ιστορική σημασία της Μητρόπολης Ιωαννίνων, στους προκατόχους του, αλλά και στους κληρικούς της πόλης, λέγοντας πως «υπηρέτησαν το λαό με το πετραχήλι και όπου χρειάστηκε με το καρυοφύλλι», ενώ υπογράμμισε πως θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να φανεί άξιος. Ετικέτες