Ιερώνυμος: Αν δώσεις μια σταγόνα νερό στους Ιεράρχες και στον κλήρο θα την μετατρέψουν σε ποτάμι (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με την τιμητική παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, επί τη ευκαιρία της επετείου της συμπληρώσεως εβδομήκοντα ετών από της κατά θαυμαστό τρόπον διασώσεως της περιοχής του Σοχού εκ του ολοκαυτώματος του 1944 που είχε απειλήσει την περιοχή.

Η επίσημος υποδοχή του Μακαριωτάτου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Σοχού, όπου από νωρίς είχε γεμίσει από κόσμο όλων των ηλικιών με κύριο χαρακτηριστικό τα πολλά παιδιά που περίμεναν υπομονετικά να λάβουν την ευχή του Αρχιεπισκόπου ενώ ήταν παρατεταγμένο σε τάξη υποδοχής και Τιμητικό Άγημα του Στρατού Ξηράς το οποίο και επέδωσε τις προβλεπόμενες Τιμές στο υψηλό προσκεκλημένο της Επαρχίας μας καθώς και η Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Λαγκαδά.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος.

Εκ μέρους τον Πολιτικών φορέων παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Αμανατίδης και των ΑΝ.ΕΛ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας με επικεφαλίς τον Διοικητή της 34ης Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Μιλτιάδη Παπαγιαννούλη, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως καθώς και αντιπροσωπίες των Πολιτιστικών Φορέων της ευρύτερης περιοχής της Επαρχίας μας ενδεδυμένοι με τις Παραδοσιακές Φορεσιές της Μακεδονίας μας.

Εν συνεχεία τελέσθηκε η Επίσημος Δοξολογία εις τον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σοχού, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.

Κατά την διάρκεια της προσφωνήσεως του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στις εόρτιες εκδηλώσεις καθώς και στα ιστορικά πλαίσια της κατά θαυμαστό τρόπο διασώσεως της περιοχής του Σοχού εκ του ολοκαυτώματος του 1944, ενώ ευχαρίστησε και όλους όσους ήρθαν και παρέστησαν τιμώντας με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις ιστορίας και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μας, ευχόμενος η Παναγία η Διασώζουσα, αντίγραφο της οποίας εδόθη εις τους εφημερίους του Ιερού Ναού, να φυλάει και να έχει πάντα υπό την σκέπη της όχι μόνο τον Ιστορικό Σοχό αλλά και όλη την Μακεδονία και την Ελλάδα μας.
Κλείνοντας την σύντομο προσλαλιά του ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις προσφέροντας του ως ενθύμιο όλων αυτών, ένα πιστό αντίγραφο του Παλαιού Σταυρού Ευλογίας μετά της Σταυροθήκης του, της Παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, τόνισε ότι ήρθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους όλους εκείνους τους ανθρώπους που μόχθησαν για να σταθεί αυτός ο τόπος όρθιος και ελεύθερος, κρατώντας ψηλά τις παραδόσεις και τις αρχές του. Η αγάπη προς τον Θεό με όλη μας την δύναμη και η αγάπη του συνανθρώπου μας σαν τον εαυτό μας, είναι το νόημα της ζωής μας.
Υπογράμμισε το γεγονός, ότι αν είχαμε μια πανοραμική εικόνα της Εκκλησίας θα βλέπαμε ότι οι Ιεράρχες και ο Ιερός Κλήρος εργάζονται σκληρά και αν τους δοθεί μια σταγόνα νερό μπορούν με την δύναμη του Θεού και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, να την μετατρέψουν σε ποτάμι, ενώ καταλήγοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά για την τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εκδηλώσεις της Μητροπόλεως προσφέροντας ως αναμνηστικό μία εικόνα του Μεγάλου Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος Αποστόλου Παύλου.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Σοχού τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αριστείδου Χατζηχαρίσκου, κτήτορος και μεγάλου ευεργέτου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία τα εγκαίνια του Επισκοπίου Σοχού στο οποίο θα φιλοξενούνται και θα στεγάζονται μεταξύ των άλλων και οι πνευματικές δραστηριότητες της ενορίας του Σοχού.

Τέλος οι εόρτιες εκδηλώσεις έκλεισαν με τα εγκαίνια του νέου χώρου φιλοξενίας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο νεόκτιστος χώρος αυτός ο οποίος δημιουργήθηκε και αποπερατώθηκε χάρη στην πολλή αγάπη και μεράκι, κυρίως με την εθελοντική εργασία των κατοίκων του Σοχού καθώς και της ευγενικής προσφοράς της κα. Χρυσής Βασιλικού, η οποία και τιμήθηκε μετά το πέρας της Τελετής των Εγκαινίων με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της προσφοράς του ποιμαντικού έργου της Μητροπόλεως που αποβλέπει στην, ψυχική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών μας, φιλοδοξώντας μέσο των πολύπλευρων δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρα, να δημιουργηθούν υγιή πρότυπα, να καλλιεργηθούν οι ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα του Έθνους και της Πίστεως μας, καθώς μέσα από αυτούς τους χώρους ελπίδα και στόχος είναι να βγουν τα αυριανά στελέχη όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά και της Πατρίδος μας.Ετικέτες