Η Εκκλησία δίνει ζωή σε κτίριο-φάντασμα του Κέντρου

Loading...


Το κτίριο της οδού Μητροπόλεως, όπου στεγαζόταν το «παλαιό» υπουργείο Παιδείας, και η μακέτα με τη μελλοντική μορφή του.
 

Ενα από τα πιο γνωστά «κτίρια – φαντάσματα» του κέντρου της Αθήνας, αυτό του παλαιού υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, πρόκειται να αποκτήσει και πάλι ζωή. Ο ιδιοκτήτης του, η Εκκλησία της Ελλάδος, δρομολογεί τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας, φροντίζοντας μάλιστα και για την εξωτερική αισθητική του αναβάθμιση. Το κτίριο παραμένει κενό από το 2007 και χρειάστηκαν 10 διαγωνισμοί από την πλευρά της Εκκλησίας για να βρεθεί αξιόπιστος ανάδοχος.

Το κτίριο του υπουργείου Παιδείας ανεγέρθηκε το 1959 από την Εκκλησία της Ελλάδος, σε οικόπεδο που ανήκε στη Μονή Πεντέλης. Τη μελέτη υπέγραψε ο γνωστός αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός, ωστόσο το αποτέλεσμα θεωρείται μία από τις πιο προβληματικές στιγμές στην καριέρα του αρχιτέκτονα (βλ. «Κ» 13.3.2011). Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο, σχεδόν καλυμμένο από το κτίριο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, ενώ στο υπόγειό του έχουν διατηρηθεί τμήματα των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του.

Το κτίριο παραμένει κλειστό από το 2007, οπότε το υπουργείο Παιδείας μετακόμισε στο Μαρούσι. Οπως πληροφορεί την «Κ» ο πατέρας Αντώνιος Αβραμιώτης, Επίσκοπος Σαλώνων και γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), η Εκκλησία πραγματοποίησε συνολικά 10 διαγωνισμούς για την αξιοποίησή του, εκ των οποίων 5 κηρύχθηκαν άγονοι και 4 ασύμφοροι (είχαν εξαιρετικά μικρές προσφορές).

Πριν από λίγους μήνες και μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις για τη μετατροπή του σε υπουργείο Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε ο 10ος και… τυχερός νέος διαγωνισμός. Το κτίριο μισθώθηκε για 35 έτη (με option για επιπλέον 15) στην εταιρεία Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ, μια εταιρεία του ξενοδοχειακού ομίλου του Γεράσιμου Φωκά, έναντι 700.000 ευρώ ετησίως και η επένδυση υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περί τις 200 μόνιμες θέσεις εργασίας (σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες το ξενοδοχείο Ηλέκτρα στην οδό Ερμού, επίσης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας).

Προκειμένου να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης (καθώς το κτίριο βρίσκεται στο όριο της Πλάκας, σε περιοχή που προστατεύεται από ειδικό διάταγμα), το ΥΠΕΚΑ συμπεριέλαβε «φωτογραφική» ρύθμιση στον ν. 4280/14. Πριν από λίγες ημέρες, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ενέκρινε την αλλαγή χρήσης του κτιρίου και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης.

Πώς θα μοιάζει λοιπόν το νέο ξενοδοχείο; Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στο υπόγειο του κτιρίου θα δημιουργηθεί χώρος αναζωογόνησης με πισίνα, με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Στο ισόγειο τοποθετούνται οι λειτουργίες της υποδοχής, εστίασης και αναψυχής, με τη δημιουργία διαμπερών χώρων που θα συνδέονται οπτικά με τους πέριξ δρόμους. Στον εσωτερικό ακάλυπτο του κτιρίου θα δημιουργηθεί ένας χώρος τέχνης, ορατός από όλους τους ορόφους. Τέλος, από τη στάθμη του 6ου ορόφου και πάνω οι εξώστες θα φυτευτούν, ενώ στον 9ο όροφο, πέραν των δωματίων θα υπάρχει εστιατόριο. Στο δώμα θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και εστίασης και ανοιχτή πισίνα.

Νεοκλασικά στοιχεία

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ανακαίνισης, πάντως, είναι η εξωτερική αναβάθμιση του κτιρίου. «Θα γίνει προσπάθεια με την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων να βελτιωθεί αισθητικά η μορφή του, ώστε να ταιριάζει καλύτερα με την περιοχή», εξηγεί ο κ. Αβραμιώτης. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 8 μήνες.Ετικέτες