Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου: Διαπραγματεύεται δάνειο από το εξωτερικό (video)

Loading...


Το «Αγιορείτικο βήμα» την Τετάρτη παρουσίασε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην τηλεόραση του ΡΙΚ. Ο κ. Χρυσόστομος επανέλαβε ότι αν και είναι παθιασμένος με τις ευρωπαϊκές αξίες, αν επιβληθούν μέτρα που θα σφίγγουν την κυπριακή οικονομία  τότε είναι καλύτερα να φύγει  η Κύπρος από την ευρωζώνη. «Δεν θα είναι εύκολο, αλλά τουλάχιστον θα σώσει την αξιοπρέπειά μας» είπε. 
Πέραν όμως από αυτό ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κάνει παραχωρήσεις προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε απογοητευμένος με τη στάση των ευρωπαίων εταίρων του νησιού, προειδοποίησε ότι εάν η μικρή Κύπρος αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, άλλες χώρες θα ακολουθήσουν,» και τότε θα είναι η αρχή του τέλους (της ευρωζώνης)».
Απέρριψε κάθε σκέψη του ένα κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.Είπε ότι η Εκκλησία ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει την κυβέρνηση, αλλά υπέστη επίσης μεγάλες απώλειες, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. 
Ανήγγειλε ότι διαπραγματεύεται ένα σημαντικό δάνειο από το εξωτερικό (περίπου 100 εκατ. ευρώ), έτσι ώστε να βοηθήσει επανενεργοποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είπε ότι η Εκκλησία θα σταθεί στο πλευρό του, ενώ για το Κυπριακό επισήμανε πως  «Κάθε νέο σχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίζει την επανένωση του νησιού ».

Σε άλλα θέματα, ο Μακαριώτατος είπε ότι η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν κατηγορηματικά αντίθετη με την αποτέφρωση και το σύμφωνο συμβίωσης.

Δείτε το βίντεο: 

                                               {youtube}dSQ4A3VTOrk{/youtube}