Ψευδοπρωθυπουργός κατεχομένων: Η εκκλησία έχει φέρει την καταστροφή στην Κύπρο

Loading...


ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΡΙΧΝΕΙ Ο

Ο στόχος που έχει τεθεί για λύση μέχρι το τέλος του 2016 δεν πρέπει να αλλοιωθεί, δήλωσε ο ψευδοπρωθυπουργός Χουσείν Οζγκιουργκιούν, λέγοντας, ότι δεν έχουν δει στην ε/κ πλευρά τέτοια πρόθεση, αλλά, συνεχίζουν αυτοί να στηρίζουν τον κατοχικό ηγέτη.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της λεγόμενης πρωθυπουργίας αναφέρεται ότι ο κ. Οζγκιουργκιούν μιλούσε σε εκπομπή του παράνομου “Μπαϊράκ”, στην οποία, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε, ότι “εμείς δεν είμαστε η πλευρά που ζητιανεύει την συμφωνία ούτε και είμαστε δέσμιοι μιας συμφωνίας. Οι Ε/κ έχουν ανάγκη τη συμφωνία όσον την έχουμε και εμείς”. Ο ψευδοπρωθυπουργός υποστήριξε ότι μια συμφωνία θα πρέπει να γίνει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και δεν πρέπει να φέρει αντίδικους τους ανθρώπους σε υποθέσεις που αφορούν το περιουσιακό.

Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό ζητήθηκε κατά τις επαφές του στην Άγκυρα και επιβεβαιώθηκαν οι αμοιβαίες απόψεις, σημειώνοντας ότι η Τουρκία στηρίζει τις συνομιλίες. “Η Τουρκία είναι μια εγγυήτρια χώρα εδώ, έχει δικαιώματα”. Υπάρχουν, συνέχισε, διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την ασφάλεια της Τουρκίας στις θαλάσσιες διελεύσεις, είναι θέματα που ενδιαφέρουν. “Αλλωστε αυτό είναι και λόγος να είσαι εγγυητής. Ο τ/κ `λαός` που ζει εδώ είναι ένα αδιάρρηκτο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους. Υπό αυτή την έννοια σίγουρα υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας”.

Και μεταξύ της “νότιας” Κύπρου και της Ελλάδας υπάρχουν παρόμοιες σχέσεις, υποστήριξε ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν, λέγοντας ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις διαπραγματεύσεις και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάνεις κάποιες περίεργες και ακατανόητες δηλώσεις σε κάποια θέματα, όπως “χωρίς να δοθεί η Μόρφου δεν νοείται λύση”, που – όπως ανέφερε ο κ. Οζγκιουργκιούν – δεν πρέπει να διατυπωθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε δε ότι το ΕΛΑΜ, που είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του ψευδοκράτους, βρίσκεται στη Βουλή της “νότιας” Κύπρου. Οταν τα βλέπεις αυτά πρέπει να είσαι προσεκτικός και να βλέπουμε πόσο επικίνδυνη μπορεί να συνίσταται μια συμφωνία για την τ/κ πλευρά, είπε.

Μια συμφωνία, συνέχισε, πρέπει να περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τις επιθυμίες και στις δύο πλευρές και πρέπει ξεκάθαρα να διαφυλάττει ιδιαίτερα τη διζωνικότητα. “Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο κείμενο της συμφωνίας το ίσο καθεστώς των δύο συνιστώντων πολιτειών”.

Ακόμη και αν σε μια συμφωνία ειπωθεί το ναι θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά μέχρι πού μπορεί να φτάσει, να μην προκαλέσει νέα καταστροφή και πρέπει να γίνει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και να μην ανοίξει με κανέναν τρόπο το δρόμο προς τα δικαστήρια, πρόσθεσε.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε επίσης ότι στη διαπραγματευτική ομάδα του Τ/κ ηγέτη περιλαμβάνονται άτομα της αντιπολίτευσης αλλά όχι της “κυβέρνησης” και ενώ παλιότερα συμπεριλαμβανόταν κάποιος από το “υπεξ” τώρα το “υπέξ” είναι εκτός. “Δεν το λέω ως παράπονο” αλλά, είπε, ο “πρόεδρος” Ακιντζί πρέπει να σκεφτεί πόσο επιτυχημένη και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η διαδικασία των συνομιλιών όταν έχουν κοπεί όλες οι γέφυρες με την “κυβέρνηση”.

Ανέφερε, ακόμη, ότι συμμερίζεται την άποψη πως “αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας”, αναφορά του Μουσταφά Ακιντζί. Στις συνομιλίες, είπε, δεν υπάρχει πτυχή που δεν έχει συζητηθεί και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για λύση στην ε/κ πλευρά. “Η εκκλησία δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμιά συμφωνία, κανένας Ε/κ ηγέτης δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία που δεν αποδέχεται η εκκλησία. Στο νότο υπάρχει η εκκλησία που είναι πάνω από την πολιτική. Ενόσω η εκκλησία δεν ανοίγει το δρόμο στην πολιτική, η πολιτική δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτή η εκκλησία, αρχίζοντας από το 1950, έχει φέρει την καταστροφή στην . Πρέπει μια φορά να ξεπεράσουμε την εκκλησία. Ισως οι συνομιλίες έπρεπε να γίνονται όχι με τον Αναστασιάδη, αλλά με τον Χρυσόστομο”.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η εκκλησία τροφοδοτεί το ΕΛΑΜ που οργανώνεται εντός του ε/κ – όπως είπε – κράτους και παρομοίασε το ΕΛΑΜ με την ΕΟΚΑ Β, λέγοντας πως ό,τι ήταν η ΕΟΚΑ Β παλιά, είναι σήμερα το ΕΛΑΜ.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν δήλωσε, επίσης, ότι τα οδοφράγματα της Δερύνειας και του Απλικίου πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα.