ΚΥΠΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Κατά την εναρκτήρια τελετή του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος υπογράμμισε την έντονη αγάπη και το ενδιαφέρον των Κυπρίων αποδήμων για την Κύπρο, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή.
Αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του Κυπριακού προβλήματος, χαρακτηρίζοντάς το ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτικό ζήτημα. Εξήγησε ότι η Εκκλησία δεν θα δεχτεί λύσεις που βασίζονται σε ρατσιστικά κριτήρια ή που θέτουν σε κίνδυνο την εθνικο-θρησκευτική επιβίωση του λαού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι βιώσιμη. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, στην ομιλία του, επεσήμανε τη σημασία της διασποράς για την Κύπρο και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας για την ενίσχυση των δεσμών με τους αποδήμους.
Ο Ανδρέας Παπαευριπίδης, πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, εξέφρασε τη θλίψη για τα 50 χρόνια κατοχής αλλά και την αμετάβλητη δέσμευση για τη συνέχιση του αγώνα για δικαίωση. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, τόνισε την αποτυχία επιστροφής των προσφύγων και υπογράμμισε την ανάγκη να αναγνωριστεί το Κυπριακό ως ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Ο Χρίστος Τούτον, πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, οραματίστηκε μια ενωμένη και ελεύθερη Κύπρο, σημειώνοντας ότι η διχοτόμηση δεν είναι αναπόφευκτη.
Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, επεσήμανε την αδελφική σχέση Ελλάδας και Κύπρου και υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Αναγνώρισε τη συμβολή των οργανώσεων της διασποράς στην υπεράσπιση των εθνικών διεκδικήσεων και ανακοίνωσε το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, που στοχεύει στην ενδυνάμωση των δεσμών με την ελληνική διασπορά.
Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλευτές, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωβουλευτές και άλλοι επίσημοι.