Επέκταση στις σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου στις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις

Loading...


Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012, επισκέφθηκαν το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Podol’e κ. Τύχων  και η Γερόντισσα Σεργία από το αντίστοιχο Γραφείο του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Καλωσορίζοντας τους δύο Ρώσους αδελφούς, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εξέφρασε κατά αρχήν τη χαρά του και κατόπιν ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, που διευθέτησε τη συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας είχε την ευκαιρία να περιγράψει τη δομή λειτουργίας του εν λόγω Γραφείου, το σκοπό καθώς και τους στόχους του, για επίτευξη των οποίων συνεργάζεται με ειδική ομάδαν επιστημόνων και επιτροπή αντιπροσώπων από την Ι. Αρχιεπισκοπή, τις Ι. Μητροπόλεις και τις Σταυροπηγιακές Μονές.

Ακολούθως, ο Μεσαορίας, απάντησε σε ερωτήματα τόσο του Επισκόπου Τύχωνα όσο και της Μοναχής Σεργίας με σκοπό την ορθή και τεκμηριωμένη ενημέρωση και καλύτερη πρόσβαση των Ρώσων προσκυνητών στα Μοναστήρια, τις Εκκλησίες και εν γένει τα Ιερά Προσκυνήματα της Κύπρου.

Ο Επίσκοπος Γρηγόριος παρουσίασε το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που έχει παράξει μέχρι σήμερα το Γραφείο, προς εκπλήρωση της αποστολής του. Επίκεντρο της προσπάθειας είναι ο Παγκύπριος Χάρτης και οι προτεινόμενες διαδρομές. Οι δύο φιλοξενούμενοι επιδοκοίμασαν το επιτελούμενο έργο και μετά από συζήτηση διαπιστώθηκε συναντήληψη επί των θεμάτων για χάρη των προσκυνητών. Προς το σκοπό αυτό θα αναμένουν σε λίγες ημέρες το χάρτη και σε ρωσική μετάφραση, πέρα από τα ελληνικά και αγγλικά που ήδη είναι διαθέσιμος.  

Η συνάντηση, κατόπιν ερωτήματος του Επισκόπου Μεσαορίας, περιεστράφει γύρω από το θέμα της προγραμματισμένης Έκθεσης Θρησκευτικού Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Μόσχα. Ο Επίσκοπος Γρηγόριος έδειξε ενδιαφέρον για συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, έχοντας και την εμπειρία της επίσκεψής του στη Ρωσική πρωτεύουσα το 2009 και την πολύτιμη συνεργασία με το Γραφείο του ΚΟΤ στη Μόσχα, και την παρουσίαση τότε, του οδηγού «Κύπρος: Νήσος Αγίων» στη Ρωσική μετάφραση.

Για το θέμα, υποσχέθηκε, ο Επίσκοπος Τύχων ότι θα μιλήσει με τον Επίσκοπο Σέργιο, αρμόδιο της οργάνωσης της ανωτέρω Έκθεσης.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στις σκέψεις που υπάρχουν και τις οποίες μελετά με τους συνεργάτες του, για την πραγμαποιήση μετά το Πάσχα του 2013, Συνεδρίου και Έκθέσεως Θρησκευτικού Τουρισμού στη Λευκωσία, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες. Πιστεύει ο Επίσκοπος Γρηγόριος ότι θα είναι μια πολύ καλή και χρήσιμη ευκαιρία οι Κύπριοι να γνωρίσουν πέρα από τα προσκυνήματα της πατρίδας τους και εκείνα τα οποία υπάρχουν σε άλλες παραδοσιακά ορθόδοξεςς χώρες, όπως η Ρωσία.

Η επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, του Θεοφιλεστάτου και της Γερόντισσας, ολοκληρώθηκε με προσκύνημα στο Παρεκκλήσιο του Απ. Βαρνάβα, και ξενάγηση στην Αίθουσα που συνεδριάζει η Σύνοδος και στο Μέγα Συνοδικό. Πρωτού αναχωρήσουν έλαβαν ενημερωτικό υλικό, ήτοι, βιβλία και χάρτες από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Τέλος επιβεβαιώθηκε η καλή θέληση για διατήρηση σταθερής επικοινωνίας και συνεργσίας μεταξύ των Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των δύο Εκκλησιών και ο Επίσκοπος Μεσαορίας παρακάλεσε τον Επίσκοπο Podol’e κ. Τύχων  να μεταφέρει τα σεβάσματα του στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. κ. Κύριλλο και την εν Χριστώ αγάπη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βολοκολαμσκ κ. Ιλαρίων και σε όλους τους αδελφούς κληρικούς και λαϊκούς, στελέχη του Πατριαρχείου Μόσχας.tilegrafima.gr