Χριστούγεννα στη μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου τελέσθηκε το πρωί των Χριστουγέννων η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου: «Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ζαχαρἰας Χρυσοστόμου, στελέχη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου, παρακολούθησαν προσευχόμενοι στο Θείο Βρέφος την λαμπρή Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά από το ΡΙΚ.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού διαβάστηκε η αρχιεπισκοπική εγκύκλιος του Μακαριωτάτου επ’ ευκαιρίᾳ της εορτής από τον εφημέριο του Καθεδρικού ναού, πρωτοπ. Δημητριο Δημοσθένους. Με την εγκύκλιο αυτή ο Μακαριώτατος κάλεσε τους πιστούς να έχουν εμπιστοσύνη στην πατρική αγάπη και μέριμνα του γεννηθέντος Χριστού και με εφαλτήριο τις Άγιες αυτές Ημέρες να γίνουν εμπράκτως κοινωνοί της διδασκαλίας Του καταπολεμώντας τις όποιες αδυναμίες τους, έτσι ώστε να μπορέσει συνολικά η μαστιζόμενη από διάφορες παθογένειες κοινωνία μας να ορθοποδήσει.

Επίσης, επισήμανε ότι τέτοια μέρα είναι αδύνατο να μην στρέψουμε τη σκέψη μας στο γεγονός της παράνομης τουρκικής κατοχής των εδαφών μας επί 44 έτη, υπενθυμίζοντας ότι τέτοια μέρα όλοι οι ιεροί Ναοί μας ηχούσαν χαρμόσυνα με το μεγάλο γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε ότι επιβάλλεται να τονίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη διεθνή κοινότητα ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι διακοινοτική διαφορά. Επίσης πρόσθεσε ότι, η κατάρρευση των συνομιλιών εξ υπαιτιότητος της Τουρκίας, παρά τις δικές μας οδυνηρές υποχωρήσεις, φανερώνει τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Κάλεσε την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και το λαό να ενθυμηθούν το ένδοξο μακραίωνο παρελθόν μας, οπότε οι υπόλοιποι λαοί δεν αποτελούσαν καν κοινωνίες ανθρώπων, ενώ εμείς μεγαλουργούσαμε, και όλοι μαζί ενωμένοι να φανούμε αντάξιοι εκείνων των προγόνων, αγωνιζόμενοι εν ομονοίᾳ για την προάσπιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, χωρίς άλλες υποχωρήσεις.

Διαβάστε εδώ:  Κύπρου Χρυσόστομος: "Καμία λύση δεν θα γίνει αποδεκτή χωρίς αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων"

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα ψυχική και σωματική υγεία, αγάπη και προκοπή.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος δέχθηκε τους επισήμους στο γραφείο του, όπου έγινε ανταλλαγή ευχών μεταξύ των παρευρισκομένων και του Αρχιεπισκόπου, κερνώντας σε όλους το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα και στη συνέχεια παρετέθη το «πρωινό» παραδοσιακό κυπριακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην τραπεζαρία της Αρχιεπισκοπής».

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρουtilegrafima.gr