Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Καταστρέφουν την οικονομία-Πυρά κατά πάντων…

Loading...


Πυρά κατά του ΑΚΕΛ, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και εναντίον του ΥΠΟΙΚ, εξαπέλυσε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με αφορμή τα τεκταινόμενα στα διοικητικά της Τράπεζας Κύπρου.

Από το ζωνάρι των επικρίσεων του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου δεν ξέφυγε ούτε και ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε σχέση με τις απόψεις του για διαχωρισμό της BOCY σε εμπορική και κτηματική.
Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο προκαθήμενος της εκκλησίας κατηγόρησε ευθέως το ΑΚΕΛ και το διοικητή ότι «θέλουν να ρίξουν τις τιμές, να ισοπεδώσουν τα πάντα και να καταστρέψουν την οικονομία της Κύπρου».

Ισχυρίστηκε ότι τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο διοικητής της ΚΤ «έχουν την κουλτούρα της αριστεράς. Τι να κάνουμε; Τα λάθη που έφεραν στη σημερινή άσχημη κατάσταση δεν είμαι εγώ που τα έκανα. Είναι κάποια κυβέρνηση κι αυτή είναι η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ», υποστήριξε ο αρχιεπίσκοπος.

Διευκρίνισε ωστόσο πως για τα διαχρονικά προβλήματα της οικονομίας «όλοι έχουμε στο παθητικό μας αρκετά».

Ο αρχιεπίσκοπος επέκρινε στη συνέχεια και τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι ο ίδιος μαζί με το διοικητή της ΚΤ και το πρώην μεταβατικό ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, αποφάσισαν να τη διαχωρίσουν σε εμπορική και κτηματική.

Αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να ανατρέψει αυτή την προσπάθεια.

«Εξήγησα στον πρόεδρο ότι αυτό που πάει να γίνει είναι μεγάλο λάθος. Τον έπεισα πως θα έπρεπε να ανακληθεί η απόφαση για δημιουργία δύο τραπεζών.

«Εισηγήθηκα στο πρόεδρο», σημείωσε, να αφεθούν οι μέτοχοι που θα αποτελέσουν το νέο ΔΣ της BOCYνα αποφασίσουν οι ίδιοι αν επιβάλλεται ή όχι να διαχωριστεί η τράπεζα. Δεσμεύτηκα μάλιστα στον πρόεδρο ότι θα αποδεχόμουνα την οποιαδήποτε απόφαση του νέου ΔΣ της τράπεζας. Ο πρόεδρος συμφώνησε μαζί μου».

Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος θεωρεί ως καταστροφή τυχόν διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική, ο προκαθήμενος της εκκλησίας είπε ότι «σε μία τέτοια περίπτωση θα αρχίσει η τράπεζα να ξεπουλά τις περιουσίες του κόσμου που είναι υποθηκευμένες και εμείς κάτι τέτοιο δεν θα το δεχθούμε».

Σημείωσε ότι «οι υποστηρικτές της ιδέας για διαχωρισμό της τράπεζας, προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η κτηματική τράπεζα δεν θα αγγίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά θα αρχίσουν τη λήψη μέτρων κατά των developers, οι οποίοι έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου και έκαναν και κάποιες άλλες απαράδεκτες ενέργειες».

«Τους υπέδειξα ότι αν έχουν τεκμήρια να τους πάρουν από το αυτί και να τους κάτσουν στο σκαμνί. Επεσήμανα όμως και το γεγονός ότι αν με αυτή την πολιτική καταφέρουμε να καταστρέψουμε τους 10 – 15 developers που έχουμε στην Κύπρο, θα ρίξουμε στην ανεργία περίπου άλλους 15 χιλιάδες εργαζόμενους και θα δείτε τι πείνα θα πέσει», σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Υποστήριξε ότι οι developers είναι αυτοί που έχουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις διασυνδέσεις για να φέρουν στην Κύπρο ξένους επενδυτές.

«Εάν δεν έρθουν χρήματα από το εξωτερικό για να γίνει επανεκκίνηση της ανάπτυξης, ο τόπος δεν θα πάει καλά. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν και μαζί τους το κράτος», παρατήρησε.

Να μην προσβάλλουν τον Κατσαρό

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο εκπρόσωπος της αρχιεπισκοπής ενδέχεται να «κοπεί» από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, ο προκαθήμενος είπε ότι «αυτό που θέλω είναι να μην προσβάλουν τον άνθρωπο. Δεν με απασχολεί εάν θα είναι στο συμβούλιο ή όχι. Κι αν ρωτηθεί η εκκλησία αν μπορεί να υποδείξει κάποιον άλλο, εμείς θα αρνηθούμε. Η εκκλησία δεν πρόκειται να υποδείξει κάποιον άλλο. Αν τον δεχθούν καλώς, σε αντίθετη περίπτωση η εκκλησία θα αρνηθεί να συμμετέχει στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο».

Η προσπάθεια μας, πρόσθεσε, είναι πως μπορούμε να βοηθήσουμε να βγούμε από τα αδιέξοδα για το καλό του λαού μας και πως μπορούμε να βοηθήσουμε την Τράπεζα Κύπρου. Δεν θέλω ευχαριστώ από κανένα, ούτε παλαμάκια, ούτε υποκλίσεις. Απλά θέλω το καλό του τόπου κι αυτού του λαού.

Καταλήγοντας ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι το κεφάλαιο που έχασε (η εκκλησία) από την Τράπεζα Κύπρου δεν θα ήθελε να το χάσει και από την Ελληνική Τράπεζα, γι αυτό και αγωνιά για την επόμενη μέρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».