Αρχ. Κύπρου: Δεν πρέπει να ενδώσουμε όταν ο εχθρός δεν υποστέλλει τη σημαία

Loading...


Εκδήλωση στην Αρχιεπισκοπή- Ο αγώνας θα συνεχιστεί, δηλώνουν Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Ο αγώνας θα συνεχιστεί, δηλώνουν Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Λευκωσία: Το μήνυμα ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, θα πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να αγωνιστούμε όσα χρόνια και αν χρειαστούν έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου μιλούσε σε εκδήλωση στο προαύλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Λευκωσία, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, για την επέτειο της επιστροφής του Μακαρίου στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε και ότι έχουμε αγώνα και θα πρέπει να βρισκόμαστε επί των εθνικών επάλξεων.

Στις δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι συμπληρώνονται 30 χρόνια από την επιστροφή του Εθνάρχη Μακαρίου στην Κύπρο ύστερα από τη φυγή του μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974.

«Είμαστε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, καταθέσαμε στεφάνια στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για να τιμήσουμε τη μνήμη του αλλά και για να επαναδιακηρύξουμε ότι οι υποθήκες, ολόκληρη η ζωή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, οι αγώνες και οι θυσίες του για την Κύπρο αποτελούν και σήμερα φάρο καθοδηγητικό του αγώνα που οφείλουμε να συνεχίσουμε, χωρίς να λιποψυχήσουμε, για τον τερματισμό της κατοχής και για την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας».

Σε μια ώρα που η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, είπε, «η αδιαλλαξία οξύνεται, είμαστε υποχρεωμένοι να διακηρύξουμε αυτό που ο Μακάριος επανειλημμένα είχε διακηρύξει, «ότι δεν θα κάμψουμε τον αυχένα, δεν θα κύψουμε τη σπονδυλική μας στήλη θα σταθούμε όρθιοι και ανυπότακτοι αγωνιστές όσα χρόνια και αν χρειαστούν, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας, που είναι και μήνυμα αντίστασης του κυπριακού ελληνισμού και προς την απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας του 1974 αλλά και προς την τουρκική επιθετικότητα και επιδρομικότητα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ γιατί «η μνήμη είναι μεγάλο πράγμα και δεν πρέπει να ξεχνούμε. Δυστυχώς, ως ελληνισμός μάθαμε να ξεχνούμε εύκολα».

Εχουμε, είπε, “αγώνα και πρέπει να είμεθα επί των εθνικών επάλξεων”, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ενδώσουμε όταν ο εχθρός δεν υποστέλλει τη σημαία, αλλά επιθετικά επί καθημερινής βάσεως ζητά στην Κύπρο δύο κράτη. Και πρέπει να είμεθα προσεκτικοί και ενόψει νέων συνομιλιών, αν δεν ετοιμαστεί σωστή βάση, δεν πρέπει να ξεκινήσουμε γιατί αμφιβάλλω αν θα πετύχουμε έπειτα στις συνομιλίες».