Παραδόθηκε η Εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου στην κατεχόμενη Κώμη Κεπήρ (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με το μήνυμα ότι μόνο με την αποδοχή και το σεβασμό της ύπαρξης, των αρχών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε κοινότητας θα μπορέσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ευημερήσουν σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, παραδόθηκε σήμερα στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά η εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου στην κατεχόμενη Κώμη Κεπήρ η οποία έχει αναστηλωθεί, στο πλαίσιο του Προγράμματος το UNDP-Συνεργασία για το Μέλλον.

Κάτοικοι του κατεχόμενου χωριού μαζί με τον κοινοτάρχη του Δημητράκη Πασχάλη, τον Επίτροπο Καρπασίας Χριστόφορο, καθώς και τους επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Ε/Κ Τάκη Χατζηδημητρίου και Τ/Κ Αλί Τουντσάι, μετέβησαν στο χωριό όπου έγιναν μάρτυρες της αποκατάστασης της εκκλησίας η οποία κινδύνευε με κατάρρευση.

Με ένα αέρα αισιοδοξίας λόγω των πρόσφατων αλλαγών στα κατεχόμενα, Ε/Κ και Τ/Κ παρευρέθησαν στην τελετή παράδοσης της εκκλησίας από τους μηχανικούς των δύο πλευρών προς την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και στη συνέχεια τα κλειδιά δόθηκαν στον Επίσκοπο Καρπασίας.

Στη συνέχεια, Ε/Κ και Τ/Κ γιόρτασαν με τον τρόπο που ξέρουν οι Κύπριοι, δεξίωση στο προαύλιο της εκκλησίας με εδέσματα από τις δύο κοινότητες.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, η υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) Συνεταιρισμός για το Μέλλον (PFF) Τιζιάνο Ζενάρο είπε ότι “αναμφίβολα τα πράγματα έχουν αλλάξει στο νησί και μια νέα ατμόσφαιρα μας περιβάλλει.”

“Σήμερα θα φτιάξουμε μαζί νέες μνήμες”, είπε, τονίζοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει τη δύναμη να φέρει όλους κοντά και να τους επανενώσει. “Θα φτιάξουμε μνήμες ειρήνης, εμπιστοσύνης και σεβασμού…πιστεύουμε σθεναρά ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει αυτή τη δύναμη και είναι γι’ αυτό που μαζί με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία αποφασίσαμε να επεκτείνουμε αυτό το έργο από απλά τεχνικές παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης σε πλήρη συντήρηση”, ανέφερε.

Ανέφερε ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως από την ΕΕ με συνολικό κόστος 230 χιλιάδων ευρώ. Τα έργα αποκατάστασης ήταν μεγάλης διάρκειας, είπε, αφού περιλαμβάνουν την ενίσχυση των τοίχων και των θόλων, την αντικατάσταση της πέτρας, την επιδιόρθωση της στέγης της εκκλησίας και της ημι-θολωτής κατασκευής της αψίδας, νέες ξύλινες πόρτες και ξύλινα παράθυρα και ορθή προστασία μιας τοιχογραφίας από ειδικό συντηρητή. Έγινε επίσης μερική ανοικοδόμηση της Αγίας Τράπεζας”.

Ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής, Αλί Τουντσάι είπε ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν αφιερώσει εκατοντάδες ώρες σε αμέτρητες συναντήσεις και έχουν επισκεφθεί πολλά μνημεία και στις δύο πλευρές στο νησί και εργάζονται για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά που τους έχουν δοθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ωστόσο έχουμε επιτύχει πολλά και μεταξύ μας.

Το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μας. Επίσης η Επιτροπή έχει γίνει ένα φόρουμ για διάλογο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ των δύο πλευρών”, είπε.
“Η πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτελείται μόνο από πέτρες και κτίρια. Φέρνει μαζί της και αξίες από το παρελθόν οι οποίες είναι σημαντικές για το μέλλον”, είπε. Στο παρελθόν, η πολιτιστική κληρονομιά ήταν το θύμα της διένεξης στην Κύπρο. Ωστόσο η πετυχημένη δουλειά της Τεχνικής Επιτροπής το άλλαξε αυτό με θετικό τρόπο”, πρόσθεσε. Ο κ. Τουντσάι είπε ότι στην Τεχνική Επιτροπή, ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι το επίκεντρο της συνεργασίας μας. Ειλικρινά πιστεύουμε ότι μόνο με την αποδοχή και σεβασμό της ύπαρξης, των αρχών και της πολιτιστικής κληρονομιάς του καθενός, θα μπορέσουν Ε/Κ και Τ/Κ να επωφεληθούν και να αναπτυχθούν σε ένα ειρηνικό περιβάλλον.”

Ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής, Τάκης Χατζηδημητρίου στην ομιλία του, προέβη σε μια συνομιλία με τη Σταυρούλα, θυγατέρα του Παπακώστα, που σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή του 16ου αιώνα, κοιμήθηκε πολύ νέα.
“Μας χάρισε όμως η τοιχογραφία τη μορφή της και την υπόμνηση ότι σε αυτή οφείλουμε ένα βασικό κτίσμα της εκκλησίας”, σημείωσε, αναφερόμενος στην επιγραφή που σώζεται στην εκκλησία.
Μέσα από τους αιώνες διάβηκε, είπε, για να φτάσει “ως τις δικές μας μέρες όπου η μοίρα της έμελλε ακόμη μια δοκιμασία, εγκατάλειψη, πουλιά να γυροφέρνουν, ρωγμές να μπάζουν ανέμους και βροχές, χόρτα και φυτά να βλαστάνουν γύρω σου”.

“Και ξαφνικά άκουσες ανθρώπινες λαλιές, Λέξεις της ιστορίας. Μόνο που αυτή τη φορά ήταν καλοσήμαδες. Φρόντιζαν το χώρο σου. Το έκαναν με επιμέλεια και αγάπη. Και τότε ξεθάρεψες και ύστερα από αιώνες πρόβαλες και πάλι μπροστά μας…Η παρουσία σου Σταυρούλα έδωσε νόημα και στη δική μας μικρή ζωή. Είπαμε και μόνο που βρήκαμε εσένα, άξιζε τον κόπο να κάνουμε την Τεχνική Επιτροπή”.
Η συντονίστρια για το πρόγραμμα βοήθειας της Κομισιόν Αλεσάντρα Βίεζερ στην ομιλία της είπε ότι το έργο είναι ένα ακόμα παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ, τη δικοινοτική ΤΕ και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αποδίδει τεράστια σημασία στη διατήρηση και στη στήριξη των πολλών διαφορετικών κουλτούρων που συνιστούν την Ευρώπη. “Σήμερα κοιτάζω αυτό το ολοκληρωμένο έργο και βλέπω ένα συμβολισμό: ότι οι Κύπριοι μπορούν να συνεργαστούν για ένα κοινό σκοπό. Έχουμε μπροστά μας εδώ τα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ. Βλέπω ότι κτίζεται ένα μέλλον μεγαλύτερης ευημερίας για τους Κύπριους” και εξέφρασε ευγνωμοσύνη που είχε την τύχη να είναι μάρτυρας από την αρχή αυτής της κλιμάκωσης και εδραίωσης της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των φίλων μου στην ΤΕ, κτίζοντας πάνω στο διάλογο και αγκαλιάζοντας την πολυμορφία”.

Ο Ιμάμης Fahretin Ogdo που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, είπε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι του Θεού. Τα παιδιά του Αδάμ και της Εύας. Η Κύπρος είναι ένα πολύ όμορφο νησί και έχουμε χρόνο να απολαύσουμε αυτές τις ομορφιές μπροστά μας. Δεν πρέπει να κολλήσουμε στο παρελθόν αλλά να αναζητήσουμε πώς μπορούμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Ευχαρίστησε την Επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους γιατί μας πρόσφεραν ένα τόσο όμορφο έργο.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος εξέφρασε την χαρά του για την παράδοση αυτού του πολύ σημαντικού έργου και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους “έχουν συμβάλει για να αναστηλωθεί και να παραλάβουμε σήμερα την εκκλησία αυτή έτσι όπως την βλέπουμε”.

“Και θέλω να πω ότι η παράδοση και η παραλαβή αυτού του έργου δείχνει στην πράξη ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να συνυπάρξουν μαζί και μάλιστα δημιουργικά. Επομένως, μπορούμε να διαψεύσουμε όσους πιστεύουν το αντίθετο από αυτό που κάναμε εμείς εδώ”, ανέφερε ο Επίσκοπος Καρπασίας.

Συμφώνησε με τον Αλί Τουντσάι ότι η σημασία ενός οικοδομήματος ενός μνημείου δεν είναι τόσο οι πέτρες αλλά όσο οι αξίες που φέρει. Τέλος είπε “εγώ δεν θα ευχηθώ να έρθουν καλύτερες μέρες στο νησί μας γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερες μέρες στο νησί μας. Είμαι βέβαιος”, συμπλήρωσε.

Ο Κοινοτάρχης της κοινότητας, κ. Πασχάλης ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Αυξεντίου, χαρακτηρίζοντάς την “ωραίο στολίδι” στο κατεχόμενο χωριό.
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψουν οι κάτοικοι του χωριού στα σπίτια τους.

afxentiios-1.jpg
afxentiios-10.jpg
afxentiios-2.jpg
afxentiios-3.jpg
afxentiios-4.jpg
afxentiios-5.jpg
afxentiios-7.jpg
afxentiios-8.jpg
afxentiios-9.jpg


Ετικέτες