«Από τη Δημιουργία του Κόσμου μέχρι σήμερα και η Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή»(ΦΩΤΟ)

Loading...


Με μεγάλη επιτυχία κι αθρόα προσέλευση του κοινού, ολοκληρώθηκε η αστρονομική βραδιά που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, στο Επισκοπειό, με θέμα, «Από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι σήμερα και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή».

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Υπεύθυνος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεοτόκης Φαίδωνος, ο οπόιος εξήρε την θέση της Εκκλησίας περί της δημιουργίας του κόσμου εκ του Τριαδικού Θεού. Στην Αγία Γραφή γίνεται σαφής υπόμνηση, ότι ο κόσμος έγινε από τον Θεό και όχι με βάση μια προυπάρχουσα ύλη αλλά εξ ουκ όντων δηλαδή από το μηδέν.

Κατά τον ομιλητή η θεολογία της Εκκκλησίας δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδυση της κτίσεως από το μηδέν αλλά επεκτείνεται σε συνεκτικό κρίκο που συγκροτεί και συνδέει όλα τα όντα και ολόκληρη την κτίση με τον Θεό «ἀνοίξαντός σου τὴν χεῖρα, τὰ σύμπαντα πλησθήσονται χρηστότητος. ἀποστρέψαντος δέ σου τὸ πρόσωπον ταραχθήσονται·ἐξαποστελεῖς τὸ πνεῦμά σου, καὶ κτισθήσονται, καὶ ἀνακαινιεῖς τὸ πρόσωπον τῆς γῆς. ἤτω ἡ δόξα Κυρίου εἰς τοὺς αἰῶνας, εὐφρανθήσεται Κύριος ἐπὶ τοῖς ἔργοις αὐτοῦ·» γράφει ο Δαβίδ στον «Προοιμιακό Ψαλμό».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, η δημιουργία όπως περιγράφεται εις το βιβλίο της Γενέσεως αλλά και όπως περιγράφεται και ερμηνεύεται από τον Μ. Βασίλειο στην Εξαήμερο (4ος αι.) περιγράφεται παραστατικά και με ποια σειρά έχει γίνει η δημιουργία του κόσμου. Τον 20ο αιώνα η επιστήμη ανακαλύπτει ότι η σειρά κατά την οποία δημιουργήθηκε ο κόσμος είναι η ίδια με αυτήν την οποία περιγράφουν ο Μωυσής και ο Μέγας Βασίλειος.

Στη συνέχεια , έγινε παρουσίαση ουρανογραφίας από το Δημοτικό Σύμβουλο Λευκωσίας, αστροφυσικό, κ. Χρύσανθο Φάκα, καθώς επίσης και αναφορά στις πρόσφατες ανακαλύψεις, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας.

Ο κ. Φάκας στην όμορφη και γλαφυρή, παρουσίαση του μας ανέλυσε τις ορολογίες του ουρανού των αστερισμών, του πλανητικού συστήματος. Εκτενής αναφορά έγινε στο φαινόμενο του τριγώνου των βερμούδων και έγινε επίσης εκτενής αναφορά για πρώτη φορά στα θετικά στοιχεία τα οποία παρέχει στην ανθρωπότητα το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρατήρηση της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων δια τηλεσκοπίων.

 

 

 ******************************************************************************

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής προσκαλεί το ευρύ κοινό σε εκδήλωση με θέμα:

Από τη Δημιουργία του Κόσμου μέχρι σήμερα και η Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή.

Η επιστημονική αυτή βραδιά θα λάβει χώρα το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 η ώρα 18:00 στην Ιερά Μητρόπολη στο Επισκοπειό.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας και Αστροφυσικός κ. Χρύσανθος Φάκας, ο οποίος θα αναπτύξει θέμα σχετικό με τον ουρανό, τους πλανήτες, τις πρόσφατες ανακαλύψεις, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας.

Επίσης, εκ των ομιλητών θα είναι και ο υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Θεοτόκης Φαίδωνος.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τη σελήνη και άλλα ουράνια σώματα δια τηλεσκοπίου.

Θα ακολουθήσει κέρασμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής 22465465, Χρύσανθος Φάκας 99131405

 

Τ.Θ. 12123, 2341 Λακατάμια, Κύπρος, Τηλ. 22465465, Φαξ 22624600
Email: grammateia@imtamasou.org.cy

 

 

 

 



Ετικέτες