Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Γόρτυνος Ιερεμία: Ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο θεό

Loading...


Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας έδωσε το δικό του Χριστουγεννιάτικο μήνυμα: Ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο θεό.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό γιατί είναι σαν μέρα που δεν έχει ήλιο και σαν Άνοιξη που δεν έχει λουλούδια

Διαβάστε το μήνυμα του:  

1. Σήμερα εορτάζουμε τα Χριστούγεννα.

Είναι μεγάλη η εορτή αυτή, είναι η μεγαλύτερη από όλες τις εορτές του Χριστιανισμού.

Είναι η «Μητρόπολις» των εορτών, όπως την λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Πολλά και πάρα πολλά λέγουν οι άγιοι Πατέρες μας για την εορτή αυτή, αλλά, νομίζω, εκείνο που εκφράζει καθαρά και δυναμικά την θεολογία της εορτής, είναι αυτός ο σύντομος λόγος του Μεγάλου Αθανασίου: «Ο Θεός ενηνθρώπησε, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν»!

Ο Υιός του Θεού, δηλαδή, έγινε άνθρωπος, για να γίνουμε εμείς οι άνθρωποι θεοί. Αυτός, αδελφοί μου, είναι ο σκοπός της ζωής μας:

Να θεωθούμε! Να ενωθούμε με το Θεό! Αλλά είναι δυνατόν εμείς οι άνθρωποι να ενωθούμε με το Θεό;

Ο μεγάλος φιλόσοφος, ο Πλάτωνας, είπε και έγραψε ότι αυτό είναι αδύνατο. «Θεός ανθρώπω ου μείγνυται», είπε. Δεν μπορεί, δηλαδή, να ενωθεί ο άνθρωπος με τον Θεό.

Αλλά εμείς οι χριστιανοί, με την Γέννηση του Χριστού μας, πιστεύουμε και το ψέλνουμε στους ύμνους της Εκκλησίας μας ότι μπορεί ο άνθρωπος να ενωθεί με τον Θεό, αφού ο Υιός του Θεού σαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος!

2. Αυτό εορτάζουμε σήμερα, αδελφοί μου χριστιανοί: Το ότι ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος, χωρίς να παύσει να είναι Θεός. «Θεάνθρωπος» με μία λέξη.

Αυτή η ένωση θείας και ανθρώπινης φύσης στο Πρόσωπο του Χριστού είναι θαύμα! Πού έγινε αυτό το θαύμα, που έγινε αυτή η ένωση; Αυτό το θαύμα, χριστιανοί μου, έγινε στην Κοιλία της Παναγίας μας.

Γι᾽ αυτό και την Κοιλία της Θεοτόκου η Εκκλησία μας την καλεί «εργαστήριον ενώσεως των δύο φύσεων», της θείας και ανθρώπινης φύσης.

3. Αλλά και για μας τους ανθρώπους, που ο σκοπός μας είναι να θεωθούμε, που θα γίνει το θαύμα να ενωθεί η φύση μας με το Θεό;

Εμείς, αδελφοί μου, την θέωσή μας, την ένωσή μας, δηλαδή, με το Θεό, θα την πετύχουμε στην Κοιλία της Θεοτόκου Εκκλησίας!

Σας έχω πεί πολλές φορές παλαιότερα ότι ο,τι λέγεται για την Παναγία λέγεται και για την Εκκλησία.

Καί η Εκκλησία λοιπόν είναι το «εργαστήριον ενώσεως των δύο φύσεων», της ανθρώπινης με την θεία φύση.

Ναί, αδελφοί μου! Κοιτάξτε εδώ στην Εκκλησία μας τα εικονίσματα των αγίων, αλλά και αυτά τα εικονίσματα, που έχετε στα ευλογημένα σας σπίτια.

Είναι ανθρώπινες μορφές, γιατί οι άγιοι ήταν άνθρωποι «ομοιοπαθείς» σαν και εμάς. Όμως μέσα εδώ στην Εκκλησία πέτυχαν να αγιάσουν.

Πως και με ποιά δύναμη το πέτυχαν αυτό; Το πέτυχαν με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Με το Άγιο Πνεύμα, χριστιανοί μου, έγινε το θαύμα της Σαρκώσεως του Υιού του Θεού στην Κοιλία της Θεοτόκου. Γι᾽ αυτό και λέμε στο «Πιστεύω» μας για τον Ιησού Χριστό μας:

«Τον δι᾽ ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπίσαντα».

Προσέξτε το «εκ Πνεύματος Αγίου», που λέγει το άρθρο αυτό της Πίστης μας.

Όπως λοιπόν, ξαναλέγω, στην Κοιλία της Παναγίας μας έγινε διά του Αγίου Πνεύματος η ένωση των δύο φύσεων, της θείας και ανθρώπινης στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού, έτσι πάλι με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος στην Κοιλία της Εκκλησίας μας θα γίνει και για μας η ένωσή μας με τον Θεό.

Γιά μας όμως η Χάρη αυτή του Αγίου Πνεύματος, χριστιανοί μου, πρέπει να γίνει πρώτα καθαρτική Χάρη.

Να καθαρίσει, δηλαδή, την καρδιά μας από την σκουριά των αμαρτιών μας, γιατί διαφορετικά, έτσι όπως είμαστε, δεν μπορεί να γίνει η ένωσή μας με τον Θεό.

Πολλές φορές σας έχω πεί τον λόγο του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά: Ότι για το Θεό, που τα μπορεί όλα, ένα δεν το μπορεί ο Παντοδύναμος.

Τι δεν μπορεί; Δεν μπορεί να ενωθεί με ακάθαρτο!

Γιά να πετύχουμε λοιπόν την ένωσή μας με τον Θεό πρέπει πρώτα να καθαριστεί η καρδιά μας από τα πάθη και αυτό γίνεται με την καθαρτική ενέργεια της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος.

Μετά από αυτό, η Χάρη του Αγίου Πνεύματος θα μας γίνει αγιαστική και θεοποιός.

Γι᾽ αυτό, αδελφοί μου, στον αγώνα μας για να νικήσουμε τα αμαρτωλά μας πάθη, πρέπει πάντα να λέμε στην προσευχή μας: «Χριστέ μου, δώσε μου την Χάρη του Αγίου Σου Πνεύματος».

Είναι πολύ ωραία και αναγκαία η προσευχή αυτή, αλλά δεν την κάνουμε. Καί όμως στη θεία Λειτουργία μας πάντα λέμε το «ο Θεός τη Ση Χάριτι»!

5. Αυτό είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων, αδελφοί μου χριστιανοί: «Ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο θεό», όπως μας το λέγει ο άγιος Αθανάσιος.

Με αυτό το μήνυμα κάνουμε πραγματικά Χριστούγεννα. Χριστούγεννα με Χριστό. Λυπηθείτε όμως, χριστιανοί μου, τον πολύ τον κόσμο, γιατί κάνουν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό!…

Χριστούγεννα δε χωρίς Χριστό είναι σαν να λέμε για ημέρα που να μην έχει ήλιο, είναι σαν να λέμε για άνοιξη που να μην έχει λουλούδι.

Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι αυτό που έψαλε σήμερα η Εκκλησία μας στον Όρθρο: «Χριστός επί γης υψώθητε»!

Σας εύχομαι, αδελφοί μου, τον αγιασμό σας. Αυτό παρακαλώ να εύχεσθε και για εμάς, για όλους τους ιερείς και τους Μοναχούς και τις Μοναχές και για μένα τον Επίσκοπό σας. Να αγιάσουμε! Καί που θα αγιάσουμε; Στο σημερινό μου κήρυγμα σας είπα ότι θα αγιάσουμε με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος στην Κοιλία της Θεοτόκου Εκκλησίας.

Μέσα σ᾽ Αυτήν γίνονται τα ιερά Μυστήρια και μάλιστα ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, η Θεία Λειτουργία, με την οποία παίρνουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Μόνο μέσα στην Εκκλησία μας, την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπάρχει σωτηρία και μόνο μέσα σ᾽ Αυτήν πετυχαίνεται η αγιότητα.
Χριστούγεννα σήμερα, αδελφοί!

Είθε ο Σαρκωθείς Ιησούς Χριστός να δώσει χαρά στους θλιβομένους, συντροφιά στους εγκαταλελειμένους και σωτηρία στην αγαπημένη μας πατρίδα από το χάος που την έριξαν αυτοί στους οποίους δώσαμε την εμπιστοσύνη μας.

Χρόνια σας πολλά με υγεία και πλούσια την ευλογία του Θεού.

Με πολλές ευχές,
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας