Σητείας Ευγένιος: Προστατέψτε τα δάση

Loading...


Έκκληση για έμπρακτη συμβολή όλων στην πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου των πυρκαγιών κάνει ο Μητροπολίτης Σητείας και Ιεραπύτνης κ. Ευγένιος σε σχετική εγκύκλιό του. 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

Θέμα: «Μέτρα προλήψεως των καταστροφικών πυρκαγιών».

Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Είναι  γνωστό σε όλους ότι οι ολέθριες πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη δράση ή αμέλεια. Γιά το λόγο αυτό στο ξεκίνημα της νέας αντιπυρικής περιόδου, ως Τοπική Εκκλησία, απευθύνουμε έκκληση σε όλο το ευσεβές πληρώμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας να συμβάλλει έμπρακτα στην πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου των πυρκαγιών και στην προστασία του δασικού και λοιπού φυσικού μας πλούτου.
Η συμβολή όλων μας είναι αναγκαία και καθοριστικής σημασίας για τη διαφύλαξη του μοναδικού κάλλους φυσικού περιβάλλοντός μας και στην ουσιαστική πρόληψη των πυρκαγιών, κυρίως στους χώρους υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι οι δασικές περιοχές, οι θαμνώδεις και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Η κοινωνική ευθύνη, η πρόληψη, η ετοιμότητα και η ευαισθησία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την αποτροπή και άλλων καταστροφών της πύρινης λαίλαπας στον τόπο μας.

Ως κάτοικοι του ευλογημένου τούτου τόπου οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πυροπροστασίας κατά τους θερινούς μήνες, για να διαφυλάξομε τα λίγα δάση που μας έχουν απομείνει: Να μην καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο, να μην αφήνουμε σκουπίδια στα δάση, να μην πετάμε έξω αναμμένα τσιγάρα, και να μην σταθμεύουμε τα αυτοκίνητά μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα, διότι υπάρχει πάντοτε αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ας μη λησμονούμε ότι ο άνθρωπος είναι ο κρίκος ανάμεσα στον κόσμο και τον Θεό και βιώνει τη φύση ως κτίση, δηλαδή ως δημιούργημα του προσωπικού Θεού. Γιατί Αυτός έπλασε τον κόσμο «καλά λίαν» (Γεν. 1,31) και τοποθέτησε τον άνθρωπο ως οικονόμο, διαχειριστή, ιερέα της κτίσεως και υπεύθυνο «εργάζεσθαι και φυλάσσειν» (Γεν. 2,15) τη φύση για να μη διασαλεύεται η ακεραιότητα της Δημιουργίας Του.

Ιεράπετρα, 14 Ιουνίου 2013

Μετ᾽ ευχών πατρικών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης & Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ