Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσεβίου

Loading...


Α­γα­πητοί μου αδελφοί,

Η ανατολή του νέου έτους 2013 για εμάς τους Σαμιώτες, Ικαριώτες και Φουρνιώτες σημαίνει όχι μόνον την ανατολή ενός ακόμη νέου έτους, στο οποίο μας εισήγαγε η χάρη και το άπειρο έλεος του Κυρίου μας, αλλά και την ανατολή μιάς νέας εκατονταετίας.

Με το παρελθόν έτος συμπληρώθηκαν, ως γνωστόν, 100 χρόνια από την ιστορική ημέρα της ενώσεως των ακριτικών Νησιών μας της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων με την Μητέρα Ελλάδα, ύστερα από την απελευθέρωσή μας από τον Τουρκικό ζυγό.

Η σημερινή Πρωτοχρονιά λοιπόν προσδίδει στην ιστορική μας μνήμη ένα ρόλο ιδιαίτερης σημασίας για τη ζωή μας, καθώς όποιος ενδιαφέρεται για να έχει η ζωή του ποιότητα, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον, οφείλει να κοιτάζει προς το παρελθόν, να διδάσκεται από αυτό και να διαχειρίζεται όμορφα την καθημερινότητά του, όπως κάθε φορά την χαρίζει ο Θεός.

Οι εκδηλώσεις με τις οποίες τιμήθηκε η ιστορική αυτή επέτειος της Α΄ Εκατονταετηρίδος από την ενσωμάτωση των Νησιών μας στην Ελλάδα, μας έδωσε την ευκαιρία, να μαθητεύσουμε στην ιστορική πορεία των Νησιών μας και να διδαχθούμε από το ήθος και την πίστη των προγόνων μας, την εμμονή τους στην παράδοση και την υπομονή τους στις δυσκολίες. Η ιστορική αυτή αναδίφηση στο παρελθόν μας αναδεικνύει το μεγαλείο και τον ηρωισμό των προγόνων μας, καθώς και τα συστατικά των ευκλεών αγώνων τους για την ελευθερία, τα οποία και αποτελούν τα αθάνατα σύμβολα του αναγεννημένου εν Χριστώ ανθρώπου.

Πολλά άλλαξαν έκτοτε!Άλλαξαν οι άνθρωποι, άλλαξαν οι τόποι και οι κατοικίες μας, άλλαξαν οι τρόποι και οι συνήθειες της ζωής μας, άλλαξαν ονόματα πολλές περιοχές των Νησιών μας και άλλα πολλά.

Έμεινε όμως αναλλοίωτη η ελληνορθόδοξη παράδοση του λαού μας και τούτο διότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είναι ένας και ο ίδιος και χθες και σήμερα και στους αιώνες, όπως επισημαίνει ο Απόστολος Παύλος (βλ. Εβρ. ιγ΄ 8).

Ο Χριστός και η Εκκλησία Του για αιώνες τώρα και για πάντα θα παραμένουν αναλλοίωτα. Παρά τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας, τις αμαρτίες μας και την εγωιστική μας νοοτροπία, ούτε ο Χριστός πήρε την χάρη Του από τα Νησιά και την Πατρίδα μας, ούτε η Εκκλησία σταμάτησε να είναι η Μητέρα και τροφός του Γένους μας, το Πανδοχείον της αγιοπνευματικής Χάριτος, το οποίο φροντίζει για τον άνθρωπο, που πονά, που θλίβεται, που ασθενεί, που βρίσκεται εμπερίστατος ή δοκιμάζεται από τα πάθη του, τον πόλεμο του διαβόλου και την αδικία του κόσμου.

Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα, την πρώτη ημέρα του νέου έτους, που ταυτόχρονα είναι και η πρώτη ημέρα μιάς νέας εκατονταετηρίδος για τα Νησιά μας ας ατενίσουμε την νέα χρονική αυτή περίοδο, που μας επεδαψίλευσε η χάρη του Κυρίου μας με την αισιόδοξη ματιά των Πατέρων μας, στην καρδιά των οποίων βασίλευε ο Χριστός και η Εκκλησία Του είχε την πρώτη θέση στη ζωή τους.

Ας δανεισθούμε λοιπόν το ήθος τους, την εμμονή τους στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας , την παραμονή τους στη ζωή της Εκκλησίας και με το ανεκτίμητο δώρο, που ελάβαμε από τον Χριστό, την ελευθερία της ψυχής και του σώματος, την ελευθερία, που αναδεικνύεται μέσα από την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, και καθίσταται καθοριστικός παράγοντας της ζωής, όταν διενεργείται εν Χριστώ, ας προχωρήσουμε. Ο λόγος του Κυρίου μας, που καταγράφεται στο ιερό Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κη΄20) «Εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρις ότου λάβη τέλος ο αιώνας αυτός» αποτελεί για όλους εμάς πολύτιμο μήνυμα αισιοδοξίας.

Αγαπητά μου παιδιά,
Σκεφθήτε τη σημερινή κατάσταση της Πατρίδος μας.
Επεξεργασθείτε τα αίτιά της.
Πλησιάστε τον Θεόν. Υποταχθήτε στις βουλές Του.
Κοντά στον Θεό γινόμαστε άνθρωποι χαριτωμένοι με αγάπη και σεβασμό προς όλους.Κοντά στον Θεό, διαποτισμένοι από τα θεικά διδάγματα μπορούμε να οικοδομήσουμε νέες συνθήκες για την ζωή μας. Γιά την ζωή των παιδιών μας. Γιά το σήμερα και το αύριο των ακριτικών Νησιών μας. Γιά να ροδίσει μια νέα εκατονταετία, που θα ζήσουμε όλοι χαρούμενοι και ενωμένοι απολαμβάνοντας τα αγαθά του Θεού πάνω στη γη.
Το νέο έτος 2013 εύχομαι από καρδιάς να είναι για όλους μας έτος σωτήριο, ευφρόσυνο, έτος ευθύνης, χρέους και μαρτυρίας Χριστού.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Ευχέτης προς τον Κύριο
για όλους σας

† Ο ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ