Πρεσβυτέρα Ειρήνη: «Πιστέ λαέ της Ναυπάκτου, μη πέσεις στην καλοστημένη παγίδα που σού έστησε ο Δεσπότης»

Loading...


Ναυπάκτιοι, το Μοναστήρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου κατελήφθη υπό πειρατών. Πειραταί είναι εκείνοι που κάνοντας χρήση ισχυρών όπλων καταλαμβάνουν το πλοίο και το ληστεύουν. Στην προκειμένη περίπτωση πειραταί είναι όλοι εκείνοι που κάνοντας δικτατορική χρήση της εξουσίας κατέλαβαν το Μοναστήρι.

Πιστέ λαέ της Ναυπάκτου, ξεσηκώσου. Μη αφήσεις το πάθος, την κακία και τις μεθοδεύσεις να κλείσουν το Μοναστήρι σου.   Το δικό σου Μοναστήρι που το έκτισες με τόσες θυσίες και το πλαισίωσες με τα δικά σου παιδιά. Το σύστημα έχει μεγάλη δύναμη, αλλά ο πιστός λαός δεν πρέπει να επιτρέψη στους βιαστές της Δικαιοσύνης να του επιβάλουν μια σκληρή δικτατορία στον 21ο αιώνα.

Ο Μεσαίωνας ζεί και βασιλεύει στα της Εκκλησίας. Χρειάστηκαν 15 χρόνια σκληρού πολέμου διά να επιτύχη ο Δεσπότης μας με πολλούς και διαφόρους τρόπους να κλείση το Μοναστήρι μας. Ημείς θα του το επιτρέψουμε; Προσπαθεί να μας τρομοκρατήση. Να μας χαρακτηρίση ακοινώνητους αν τολμήσουμε να πούμε καλημέρα στους πνευματικούς μας. Πατέρες που τόσα χρόνια μεγάλωσαν πνευματικά ημάς και τα παιδιά μας. Οι γονείς του τυφλού του Ευαγγελίου δεν τόλμησαν να ομολογήσουν το θαύμα που συνέβη στο τυφλό παιδί τους διά να μη γίνουν αποσυνάγωγοι. Η ίδια ιστορία και τότε και τώρα. Απειλές και εκβιασμοί προς τους πιστούς. Τότε εκείνους τους Αρχιερείς ο Κύριός μας τους απεκάλεσε γεννήματα εχιδνών. Ημείς τι θα κάνουμε; Θα τολμήσουμε να σταθούμε στο πλευρό των αδικουμένων πνευματικών μας Πατέρων η θα πάμε με το μέρος των δυναστών μας ισχυρών Αρχιερέων;

Οι Μονασταί της Μονής Μεταμορφώσεως τιμωρούνται χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα προσωπικό παράπτωμα. Τιμωρούνται άδικα και δικτατορικά, χωρίς δίκη και χωρίς απολογία. Ακόμα και η Ιερά Εξέταση έδινε το δικαίωμα στους κατηγορουμένους να απολογηθούν.

Ο Δεσπότης μας εκβιάζει. Ημείς θα φοβηθούμε η θα τον περιφρονήσουμε, όπως θα κάναμε διά οποιονδήποτε που κλείνει ένα Μοναστήρι; Ημείς οφείλουμε την συμπαράστασή μας στους Πατέρες του Μοναστηριού, στα παιδιά μας που θυσίασαν τα νιάτα τους, τη ζωή τους και φόρεσαν το ράσο και έγιναν Μοναχοί, αρνούμενοι τις χαρές της προσκαίρου αυτής ζωής διά να δοθούν στην Εκκλησία του Χριστού. Αυτή την Εκκλησία εγώ 55 χρόνια παπαδιά δεν την συνήντησα παρά μόνο σε κάποια Μοναστήρια, σε κάποιες σκήτες και στο πρόσωπο κάποιων Πατέρων, όπως οι Πατέρες του Μοναστηριού μας. 

Στην εκκλησιαστική εξουσία συνήντησα πολλές φορές μίση, κακίες, εγωισμούς, ίντριγκες, συκοφαντίες, σκοπιμότητες κ.λπ. Πού είναι η Εκκλησία της αγάπης, όταν τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια λειτουργούν όπως τα περιέγραψε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κυρός Αμβρόσιος; Ιδού τι είπε:

«Τι να κάνουν και των τριών βαθμών οι υπόδικοι κληρικοί μας, όταν ο νόμος, βάσει του οποίου κρίνονται, κατήντησε να είναι η αντιπάθεια, το μίσος και η εκδικητική μανία του δικαστού προς τον δικαζόμενον, όταν η κατανόησις, η επιείκεια, η συμπάθεια, η αγάπη και η στοργή δεν φυτρώνουν εις την λιθίνην καρδίαν των σκληρών Ιεροδικαστών και τας εξοντωτικάς αποφάσεις τας εκδίδουν, οι ρασοφόροι δικασταί μεταξύ των εκ των προτέρων και πριν η αναγνωσθή ο δικαστικός φάκελος και ακουσθή η απολογία του κατηγορουμένου…» («Ορθόδοξος Τύπος», 15-12-1995).

Ο δε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος αποκαλύπτει και αυτός τον άκρατον δεσποτισμόν τον οποίον υφίστανται οι Παπάδες και οι Μοναχοί. Λέγει επί λέξει:
«Διεβλήθη η ηθική μας υπόστασις, αμφισβητήθηκε η  διαχειριστική μας εντιμότητα… Διατρανώθηκε ο δεσποτισμός μας έναντι των απλών και αδυνάμων παπάδων».

Αλλά και ο σημερινός Μητροπολίτης Ναυπάκτου ιδού πως χαρακτηρίζει και αυτός την θρησκευτικήν Ηγεσίαν:
«Τέτοιους τοκογλύφους βρίσκουμε συνεχώς δίπλα μας. Είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες που εκμεταλλεύονται και κατασπαράζουν το λεγόμενο θρησκευτικό συναίσθημα του λαού με διαφόρους τρόπους, χειροτέρους από το κοινό έγκλημα, διότι στην περίπτωση αυτή σκοτώνουν την ψυχή των ανθρώπων….» («Εκκλησιαστική Παρέμβαση», Ιούνιος 2010).

Ένας από αυτούς τους θρησκευτικούς Ηγέτες είναι και ο Δεσπότης της Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος Βλάχος.

Το κακό στην Εκκλησία μας δεν το κάνουν ούτε οι μασόνοι ούτε οι αιρετικοί. Το μεγάλο κακό το κάνουν οι εντός της Εκκλησίας ανάξιοι και εμπαθείς εργάτες της, έστω και εάν αυτοί αποτελούν μειοψηφία.

Πιστέ λαέ της Ναυπάκτου, μη πέσεις στην καλοστημένη παγίδα που με χίλιους τρόπους σού έστησε ο Δεσπότης. Δες την πραγματικότητα, τον συνεχή πόλεμο, τις μεθοδεύσεις, τις ενέργειες του Δεσπότη μας τόσα χρόνια. Ακόμα και με τις παιδικές κατασκηνώσεις τα έβαλε. Στάσου στις επάλξεις και πολέμα αυτούς που θέλουν να επιβάλουν το δίκαιον του ισχυροτέρου μέσα στην Εκκλησία.

Πρεσβυτέρα Ειρήνη Ι. Διώτη
Ναυπάκτια