Πατρών Χρυσόστομος: «Να ζητήσει συγνώμη ο κ.Βούτσης»

Loading...


Με έντονο και ξεκάθαρο λόγο ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος απαντά στα άτοπα χθεσινά σχόλια του Νίκου Βούτση και τονίζει πως ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Μάλιστα σε μια αποστροφή της ανακοινώσεως αναφέρει: «Όλους μας κρίνει η ιστορία. Δυστυχώς για τον κ. Πρόεδρο, εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ιστορικώς και πολιτικώς, ελλιπής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Μετά τις απαράδεκτες, κατά πάντα, και προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, αισθανόμεθα επιτακτική την ανάγκη να δηλώσωμε ότι, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει, ο σκληρά δοκιμαζόμενος Ελληνικός Λαός, δεν προσφέρει τίποτε η αμφισβήτηση των πνευματικών του ριζών, της ιστορίας τους, και των παροδοσιακών αξιών.

Σήμερα, παρά ποτέ, υπάρχει μεγίστη ανάγκη τονώσεως του φρονήματος αυτού του Λαού, ώστε βασισμένος στην πνευματική του κληρονομιά να σταθή στα πόδια του και να προχωρήση με δύναμη, ξεπερνώντας τις όποιες κρίσεις και τα όποια μνημόνια του έχουν επιβληθεί.

Στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, επειδή φαίνεται ότι είναι επιλήσμων της ιστορίας και της διαχρονικότητος αυτού του τόπου, υπενθυμίζομε ότι, αν είναι σ’ αυτήν την θέση, του Προέδρου δηλ, της Βουλής, αν συγκροτούν το Κοινοβούλιο των Ελλήνων οι συνάδελφοί του και αν είμαστε όλοι μας αυτό που είμαστε, το οφείλομε σ’ αυτήν την Πατρίδα, που μέσα από αγώνες και θυσίες εξασφάλισε την ελευθερία μας. Αν έχωμε ελευθερία σκέψεως και λόγου το οφείλομε στην Ορθοδοξία μας, αλλά και στην οικογένειά μας η οποία εμφορούμενη από τις παραπάνω αξίες, απεδείχθη κύτταρο της κοινωνίας μας.

Φαίνεται ότι ο κ. Πρόεδρος, αγνοεί ότι η Ορθοδοξία δεν συνιστά ιδεοληψία η ταλιμπανισμό. Οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση απορρίπτεται κατηγορηματικώς από την Ορθόδοξη πίστη. Η Ορθοδοξία είναι ελευθερία, πολιτισμός, καταξίωση του ανθρωπίνου προσώπου. Διαλέγεται, αγκαλιάζει και αγαπάει τον κάθε άνθρωπο, αδιακρίτως φυλής, γλώσσης και θρησκείας, ηλικίας και κοινωνικής καταστάσεως.

Γι’ αυτό ως Έλληνες έχομε το μεγάλο προνόμιο της φιλοξενίας στον τόπο μας πληγωμένων από τη ζωή αδελφών μας, από όπου και αν προέρχονται. Γινόμαστε κυρηναίοι, ξενίζομε και συμμεριζόμεθα τον πόνο των άλλων, γιατί είμαστε Ορθόδοξοι.

Μέχρι τώρα, δεν έχει βρεθεί ποτέ και κανείς, να αμφισβητήση, γυμνή τη κεφαλή, αυτά τα ζώπυρα της ζωής και της πορείας του Γένους μας.

Οι δηλώσεις του κ. Προέδρου αποτελούν θλιβερή παραφωνία παγκοσμίως, αφού σε κανένα μέρος του κόσμου δεν αμφισβητούνται η ιδιοπροσωπία και η ταυτότητά ενός Λαού και δη από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Αυτές οι δηλώσεις, ήδη προκάλεσαν το αίσθημα των Ελλήνων και μάλιστα πριν από μια τόσο μεγάλη θρησκευτική εορτή, όπως είναι η εορτή της Παναγίας μας.

Στην προσπάθεια της απομειώσεως των αξιών, που αποτολμάται δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, έρχεται ο κ. Βούτσης να προσθέση το δικό του «λιθαράκι».

Διαβάστε εδώ:  Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε Βούτση: "Οι λαοί που χάνουν τις ρίζες τους, δεν έχουν μέλλον" (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλους μας κρίνει η ιστορία. Δυστυχώς για τον κ. Πρόεδρο, εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ιστορικώς και πολιτικώς, ελλιπής.

Όσο για τα θέματα της αριστείας και των Παρελάσεων, όντως χρειάζεται πολύ μεγάλη συζήτηση, ώστε να κατανοήσωμε ότι η αριστεία είναι η έκφρασις της ευγενούς αμίλλης και συνιστά πρόοδο και όχι «στάμπα» η «ρετσινιά». Και ότι η Παρέλαση έχει σχέση με την ιστορία και τους αγώνες του Λαού μας, με την συνέχεια αυτής της σκυτάλης από τους νεώτερους και με την απόφαση να συνεχισθούν αυτοί οι αγώνες, μέσα από την λεβεντιά των νεωτέρων Ελλήνων και τις θυσίες τους, εάν και όποτε αυτό χρειασθή. Αυτό είναι το ήθος του Λαού μας και συνιστά ιδιαίτερο προνόμιό του, εν μέσω, των Λαών της γης. (Γνωρίζω ότι ίσως κάποιοι θεωρήσουν ότι τα παραπάνω συνιστούν εθνικισμό. Είναι βλέπετε της μόδας, τελευταία, η αγάπη στην Πατρίδα μας, να θεωρήται εθνικισμός. Όμως αξίζει τον κόπο να αγαπάμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας την Πατρίδα, ώστε να αγαπάμε και όλους τους Λαούς της γης, παρά να χαρακτηρισθούμε από την αδέκαστη ιστορία ως μητραλοίες).

Ως Έλληνας πολίτης, εκφράζω την αγανάκτησή μου για όσα εξεστόμησε ο κ. Πρόεδρος. Ως άνθρωπος την βαθυτάτη λύπη μου για τις άστοχες δηλώσεις του και ως Έλληνας Ορθόδοξος Ιεράρχης εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου, διότι ευρέθη άνθρωπος από μια τόσο υψηλή θέση, να προκαλέση το αίσθημα του Ελληνικού Λαού και να εκφέρη ανερυθριάστως «ύβριν» εναντίον αυτής ταύτης της υποστάσεώς του.

Τέλος, είναι ώρα ώστε, όλος ο Πολιτικός κόσμος, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων, να αναλάβη τις ευθύνες του, έναντι όλων αυτών των προκλήσεων που τελευταία παρουσιάζονται έναντι της πνευματικής υποστάσεως του Ελληνικού Λαού.

Και κάτι ακόμα: Εάν επιθυμή ο κ. Βούτσης, να καταλάβη ότι όλα αυτά είναι ανεδαφικά και εκτός πραγματικότητος δεν έχει παρά να επισκεφθή κάποιο Ναό η Προσκύνημα της Παναγίας μας, η να πληροφορηθή από τα ΜΜΕ, κατ’ αυτάς τας ημέρας και κυρίως κατά την εορτή της Κοιμήσεώς Της, την αθρόα συμμετοχή του Ελληνικού Λαού, ο οποίος εκφράζει Ορθοδόξως τα αισθήματά του προς την Θεομήτορα και διατρανώνει, πανηγυρικώ τω τρόπω, την’ Ορθόδοξη πίστη του και το Ορθόδοξο ήθος της Ελλάδος.

Το μόνο, λοιπόν, που απομένει στον κ. Βούτση, είναι να ζητήση συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό.