Ο Μητροπολίτης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος με δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού, τη δύναμη της πίστης και τον αγιασμό μιας νέας εκκλησίας που ανεγέρθηκε εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην περιοχή του Χάρκοβου.
Περιγράφοντας το Χάρκοβο ως μια περιοχή που βρίσκεται «υπό επίθεση από τον εχθρό», ο Μητροπολίτης μίλησε για την καταστροφή που προκαλούν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τη πνευματική δύναμη που συνεχίζει να ανθίζει παρά τις δοκιμασίες.
«[Ο εχθρός] βομβαρδίζει και καταστρέφει από μίσος και αδυναμία να κατανοήσει την αληθινή μας πνευματική δύναμη και τη θέλησή μας για ζωή», έγραψε ο Επιφάνιος. «Ο εχθρός πυροβολεί, και οι Ουκρανοί απαντούν. Ο εχθρός εκφοβίζει, και οι Ουκρανοί συνεχίζουν να ζουν και να αγαπούν ακόμα περισσότερο τη ζωή. Ο εχθρός καταστρέφει, κι εμείς χτίζουμε, αποκαθιστούμε και αναζωογονούμε».
Ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε με χαρά την ανέγερση μιας νέας εκκλησίας στο χωριό Κοβιάχι της περιοχής Χάρκοβο, ένα σημαντικό έργο πίστης και ενότητας εν μέσω του πολέμου.
«Είναι πραγματικά ένα θαύμα, για το οποίο ευχαριστούμε τον Κύριο, ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο του πολέμου δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, δεν χάνουμε το θάρρος μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο: χτίζουμε νέες εκκλησίες», πρόσθεσε.
Την ημέρα των θυρανοιξίων, προεξήρχε του αγιασμού της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό, μαζί με τους ιεράρχες και το κλήρο της Μητρόπολης.
Ο Μητροπολίτης υπενθύμισε στους πιστούς ότι η εκκλησία δεν είναι απλώς ένα κτίριο, αλλά ένας ιερός χώρος πνευματικής ανανέωσης και σύνδεσης με τη θεία χάρη. Στο μήνυμά του τόνισε επίσης τον ρόλο της Παναγίας ως προστάτιδας της Ουκρανίας.
Τέλος, έκανε έκκληση για ενότητα, πνευματική και εθνική, μπροστά στις δυσκολίες: «Είμαστε ενωμένοι κι ενωμένες για νίκη κατά του εχθρού και για εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης!».