Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος για την επίσκεψη της Μέρκελ

Loading...


Για όλους και για όλα μίλησε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Άνθιμος κληθείς να σχολιάσει την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τη χαρακτήρισε ως μια θετική μεταστροφή του κλίματος για την Ελλάδα, την οποία πρέπει να εκμεταλευτούμε. Τόνισε ότι «εμείς οι Ελληνες ξέρουμε από γερμανικές σκληρότητες και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε και να την υποδεχθούμε με καλό τρόπο, όπως ξέρουμε και είμαστε γνωστοί για τη ζεστή φιλοξενία μας».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στην Ευρώπη, εκεί ανήκουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είπε ότι είναι πολυσυζητημένο το θέμα, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία έχει μόνο ένα 4% το οποίο είναι δεσμευμένο από το κράτος και πως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ώστε ένα ποσοστό να μείνει στην Εκκλησία και το υπόλοιπο να το αξιοποιήσει το Δημόσιο, όμως -όπως δήλωσε με έμφαση- «δεν μας έχει δώσει δείγματα αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων». «Αντικειμενικά δεν υπάρχουν χρήματα για να φορολογηθούν, όλα έχουν φορολογηθεί», τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι αξιοποιούνται οι αγοαθοεργίες των πολιτών και πως προσπαθεί η Εκκλησία να είναι όσο μπορεί στο πλευρό των αδυνάτων. Μάλιστα ανέφερε ότι το συσσίτιο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης δίνεται σε 250 άτομα κάθε μέρα, ενώ έχει πληρώσει και το χαράτσι της ΔΕΗ μαζί με το λογαριασμό σε οικογένειες που δεν είχαν τα χρήματα.

Ο κ. Άνθιμος σχολιάζοντας την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία αδυνατεί να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών, καθώς δεν έχει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, ενώ σημείωσε ότι η μισθοδοσία των κληρικών έχει υποστεί τις ίδιες μειώσεις με τις άλλες ειδικότητες.

Για το μεταναστευτικό, ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος Ραγκούση και αναρωτήθηκε «τι θα γίνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι εάν παραλάβουμε και τους λαθρομετανάστες». Παρόλα αυτά τόνισε ότι στα συσσίτια δεν ξεχωρίζουν τους Έλληνες από τους αλλοδαπούς και δίνουν σε όλους φαγητό.

Ο κ. Άνθιμος ερωτηθείς για το νεαρό που συνελήφθη για την υπόθεση «Παστίτσιο», επισήμανε ότι δεν έπρεπε να συλληφθεί και να δικαστεί αλλά έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ένα πνευματικό μέτρο. Να τον συμβουλέψουμε και να του εξηγήσουμε ότι για κάποιους είναι ιερά αυτά τα θέματα. Με το να συλληφθεί τον στρέφουμε εναντίον της Εκκλησίας, υπογράμμισε.

Όσον αφορά στη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τάχθηκε κατά, υποστηρίζοντας ότι θα είναι εις βάρος της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν όρια και διευθετήσεις. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Κωνσταντινούπολη δεν επιτρέπεται να βάλεις ένα κεραμίδι σε μια ορθόδοξη εκκλησία και πως για να επισκεφθεί ο ίδιος την Τουρκία θα πρέπει να φορέσει πολιτικά ρούχα. «Δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι και στην πατρίδα μας και στην πρώην πατρίδα μας», δήλωσε με έμφαση, ενώ σημείωσε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν τους λεγόμενους τεκέδες -μικρά ξωκλήσια- για να εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Θράκη, λέγοντας πως τον ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης στην Κομοτηνή, ότι στο προξενείο εργάζονται περίπου 100 άτομα, ενώ υπάρχουν και δύο υποκαταστήματα τουρκικών τραπεζών.

Τέλος, ο κ. Άνθιμος ερωτηθείς για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού από την Εκκλησία της Ελλάδος, τόνισε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα, καθώς ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα και με τον Ραδιοφωνικό σταθμό που έχει.