O Πατρών Χρυσόστομος για την εικόνα και τα θαύματα της Παναγίας Μαλεβής

Loading...


Τού Μητροπολίτου Πατρών κ.Χρυσοστόμου

Η Αρκαδία έχει ευεργετηθή από τον Θεό, να κατέχη πληθύν ιερών προσκυνημάτων, ιερών θαυματουργών εικόνων και μυριπνόων μαρτυρικών λειψάνων.

            Στην Κυνουρία και πλησίον του χωρίου «Άγιος Πέτρος», υπάρχει η Ιερά και Σεβασμία Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαλεβής, η οποία είναι ξακουστή σε όλο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο.

            Η Μονή πήρε το όνομά της από το βουνό «Μαλεβός», όπου ήτο κτισμένη κατ’ αρχάς, προτού μεταφερθή στην σημερινή της θέση.

            Στο περιάκουστο αυτό Μοναστήρι ασκήτευσε ο Όσιος Νείλος  ο εξ Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, ο μυροβλήτης Άγιος, ο οποίος ετελειώθη μετά από μεγάλους πνευματικούς αγώνες στον Άγιον Όρος.

            Σήμερα η Μονή της Μαλεβής δίδει μαρτυρία Χριστού Εσταυρωμένου και Αναστάντος μέσα από την χάρη του Θεού, η οποία θαυμαστώς παρέχεται διά της χαριτοβρύτου εικόνος της Παναγίας μας και οσιακώς καταγγέλλεται μέσα από την βιοτή και πολιτεία της γυναικείας μοναστικής Αδελφότητος, της οποίας ηγείται επί πολλά έτη, η Οσιωτάτη Καθηγουμένη Παρθενία.

            Περίβλεπτο υψώνεται τα τελευταία χρόνια το νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής, το οποίο ανήγειρε η ευλάβεια προς την Παναγία πληθύος Ορθοδόξων Χριστιανών, από τον Ελλαδικό χώρο, την μεγαλόνησο Κύπρο και την Ομογένεια του εξωτερικού. Καί λέγομε, ότι ανήγειρε τον Ιερό Ναό η ευλάβεια τόσων ανθρώπων, διότι αυτό το Ιερό Παλλάδιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ξεχείλισμα της ευγνωμονούσης καρδίας των πιστών, οι οποίοι ποικιλοτρόπως ευεργετήθησαν από την Υπερευλογημένη Θεοτόκο.

            Θαυμαστό σημείο της χάριτος του Θεού, με την οποία περιέβαλε ο Κύριος την εικόνα της Παναγίας της Μαλεβής είναι η μυροβλυσία. Είναι γνωστή η Θεομητορική Εικόνα, που προσκυνείται στην Μονή ως «Μυροβλύτισσα», εκ του γεγονότος ότι κατά καιρούς μύρον ευώδες αναβλύζει εξ αυτής. Ότε το πρώτον διεπιστώθη, κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1960, το θαύμα τούτο, συνεκλονίσθησαν πνευματικώς όχι μόνον οι Μοναχές, αλλά και οι προσκυνητές της Μονής, στην συνέχεια δε άπας ο Ιερός Κλήρος και ο Λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και πάσα ευλαβής Ορθόδοξος ψυχή.

            Το προαναφερθέν σημείο έγινε αιτία να συρρέουν στην Μονή πλήθη προσκυνητών, οι οποίοι εναπέθεταν και εναποθέτουν τα μύχια της καρδιάς τους αισθήματα ενώπιον της Παναγίας μας και παρακαλούν για την εκπλήρωση των εσωτερικών επιθυμιών και την ίαση των ψυχικών και σωματικών ασθενειών τους.

            Όσοι έχομε ζήσει από κοντά το Μοναστήρι, δυνάμεθα επί ώρες να ομιλούμε για τα όσα συγκλονιστικά έχομε βιώσει εκεί, με τα δάκρυα των ανθρώπων ποταμηδόν να εκχέωνται ενώπιον της περιπύστου και θαυματουργού εικόνος της Θεοτόκου, με την θέα των προσκυνητών να βαδίζουν ανυπόδητοι, κρατώντας κεριά και θυμιάματα στα χέρια, ή να ανεβαίνουν γονατιστοί στον ευλογημένο «Οίκο» της Βασίλισσας των Ουρανών. Κάθε ημέρα ένα ξεχείλισμα ευχαριστίας από τον Λαό προς την Παναγία. Κάθε «τάμα» μαρτυρεί και ένα θαύμα του Κυρίου διά πρεσβειών της. Κάθε φορά που εορτάζεται η πανσεβάσμια μνήμη της στις 23 Αυγούστου (Απόδοσις της εορτής της Κοιμήσεως), ζούμε τα μεγαλεία του Θεού, την έκφραση της πίστεως και της ευλαβείας των Ορθοδόξων Ελλήνων προς τον Κύριο και την Παναγία Μητέρα Του.

            Από τα βιβλία που έχουν κυκλοφορηθή κατά καιρούς, πληροφορείται ο ευσεβής αναγνώστης τις πολλές θαυματουργίες της μεγάλης μας Μάνας. Αλλά τα βιώματα είναι εκείνα, τα οποία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

            Θα αναφέρω ένα συγκλονιστικό γεγονός, το οποίο από τα βάθη της ψυχής μου πιστεύω, ότι είναι θαύμα επιτελεσθέν διά πρεσβειών της Παναγίας μας.

            Έξαφνα ασθένησε ο μικρός υιός ευσεβούς Ιερέως. Ιατρικώς μετά από τις απαραίτητες και διεξοδικές εξετάσεις διεπιστώθη καρκίνος. Μέσα στον πολύ πόνο και την στενοχωρία της οικογενείας, λειτούργησε το αίσθημα της ασφαλείας και προστασίας της Παναγίας μας προς τον πονεμένο άνθρωπο, και έτσι τα βήματά τους ωδηγήθηκαν στο πανσεβάσμιο Μοναστήρι της, στην Μαλεβή. Γονατιστοί μπροστά στο εικόνισμα της Μυροβλύτισσας παρακαλούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας για την ίαση του παιδιού. Τα δάκρυά τους ασταμάτητα έτρεχαν ενώπιον της ιεράς εικόνος της Παναγίας μας. Καί Εκείνη τους άκουσε και μετέφερε το αίτημά τους στον Υιό και Θεό της. Καί ω του θαύματος, οι νεώτερες εξετάσεις που έγιναν, έδειξαν, ότι ουδέν πρόβλημα αντιμετώπιζε το παιδί, προς μεγίστην έκπληξη των ιατρών, οι οποίοι είχαν κάνει την πρώτη διάγνωση.

            Καί άλλο περιστατικό θα αναφέρω, το οποίο μου διηγήθη αδελφός Αρχιερεύς, ως προς την θαυμαστή ενέργεια της χάριτος του Θεού διά πρεσβειών της Παναγίας της Μαλεβής. Ο αδελφός του Αρχιερέως πριν  από αρκετά χρόνια ευρέθη σε κωματώδη κατάσταση στο Νοσοκομείο στο Ρίο Πατρών, χτυπημένος σε τροχαίο. Ευλαβής Πατρινός Ιερεύς, ο οποίος επεσκέφθη τον ασθενούντα, συνέστησε στον κληρικό (Ιερέα τότε) αδελφό του να μεταβή στην Παναγία την Μαλεβή και να παρακαλέση για την σωτηρία του ασθενούς. Πράγματι έτσι και έγινε. Η Παναγία μας για μια ακόμη φορά έκανε το θαύμα της, προς απορία των θεραπόντων ιατρών, οι οποίοι, κατά το κοινώς λεγόμενον, είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

            Μετά από πολλά αιτήματα ευλαβών Χριστιανών της πόλεώς μας και μετά από πολλή προσευχή, παρεκαλέσαμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, καθώς και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μαλεβής, ώστε να μεταφερθή στην Πάτρα για λίγες ημέρες η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας μας, προς ευλογία, επιστηριγμό και αγιασμό του Λαού μας.

            Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Άγιο Μαντινείας από τα βάθη της ψυχής μας για την θετική, εν τη πλησμονή της αγάπης του, ανταπόκριση στο αίτημά μας και διότι θα συνοδεύση ο ίδιος την εικόνα της Παναγίας μας στην Πάτρα, ως επίσης και την Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μαλεβής, Γερόντισσα Παρθενία, και την περί αυτήν Ιεράν Αδελφότητα.

Αδελφοί μου, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 5 μ.μ., όπως έχει ήδη ανακοινωθή, η Πάτρα θα υποδεχθή μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου την πανσεβάσμια εικόνα της Παναγίας της Μυροβλύτισσας της Μαλεβής.

            Σας προσκαλούμε όλους, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον περιούσιο Λαό του Θεού στην υποδοχή της Παναγίας μας, η οποία θα παραμείνη για λίγες ημέρες στον Ναό του Πολιούχου των Πατρών, ώστε να την προσκυνήση άπας ο ευλαβής Πατραικός Λαός.

            Πιστεύω ότι θα είστε όλοι εκεί, μαζί μας, για την υποδοχή της Παναγίας μας.

            Η χάρις του Κυρίου μας, διά πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου της Μαλεβής, είη μετά πάντων ημών.