Μητροπολίτης Δημητριάδος: Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Βόλου, ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως, χοροστάτησε την Πέμπτη 6 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος στην Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Μετά το τέλος της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού πολιτιστική εκδήλωση λόγου και μουσικής, στο πλαίσιο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων», οι οποίες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Φορέα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης τόνισε αρχικά πως η Παναγία είναι ο πρώτος άνθρωπος που μετέχει στη θέωση, καθώς δέχεται να γίνει η Μητέρα του Θεανθρώπου Χριστού. «Το πρώτο βήμα που μας έμαθε η Παναγία είναι η βαθιά ταπείνωση. Ο αληθινά ταπεινός άνθρωπος είναι αυτός που δεν κρίνει και δεν κατακρίνει κανέναν. Είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και συγχωρεί όλους τους άλλους. Η Παναγία μάς δείχνει τον δρόμο της ταπείνωσης και της σιωπής. Μεγάλο πράγμα η σιωπή, καθώς μέσα από αυτή δημιουργούνται πράγματα και καταστάσεις. Αυτοί που έχουν να προσφέρουν μιλούν περισσότερο με τη σιωπή τους παρά με τα λόγια τους. Και έτσι αποτελούν παράδειγμα».
Ο Μητροπολίτης συμπλήρωσε πως φέτος στις Ακολουθίες των Παρακλήσεων παρατηρείται η παρουσία πλήθους πιστών. «Είναι και αυτό μια παρηγοριά, αλλά και μια ένδειξη ότι ο λαός μας κρατάει την παράδοση, ομολογεί την πίστη του και θέλει την Ορθοδοξία ως ενοποιό του δύναμη», σημείωσε.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η 4η «Αυγουστιάτικη Παράκληση» στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως. Εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν μια ξεχωριστή μουσικοϊστορική παράσταση με τίτλο «Ση στρατάν τη Παναΐας», από τη Μουσική Ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης.
Η ποντιακή μουσική συνδυάστηκε με τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, που ανέδειξε την ιστορική μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού και ενθουσίασε τους παρευρισκομένους.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον συντονισμό της μουσικοϊστορικής παράστασης «Ση στρατάν τη Παναΐας» είχε ο κ. Γιώργος Πουλαντσακλής. Ερμηνευτές ήταν ο π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης και η κ. Γεωργία Μαυρομάτη, ενώ ο π. Γεώργιος Χρυσοχοΐδης, με την αφήγησή του, συνέδεσε με ιδιαίτερη ευαισθησία την ιστορική μνήμη με τη μουσική παράδοση.
Τη Μουσική Ομάδα του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης απάρτιζαν οι: Χάρης Πορφυρίδης στο λαούτο, Μίλτος Σπυριδόπουλος στο ούτι, Αναστασία Ζαχαριάδου στο κανονάκι, Δημήτρης Δεληγεωργίδης στο αρμόνιο, Γεώργιος Ψωμιάδης στα κρουστά, Κώστας Αμοιράς στη λύρα, Μαρίνα Αθανασιάδου στη λύρα και Δημήτρης Ραφαήλ Χαραλαμπίδης στη λύρα.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος συνεχάρη τους καλλιτέχνες για το υπέροχο μουσικό προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά και τον Πόντο που παρουσίασαν, διασώζοντας μέσα από την τέχνη την παράδοση, την αγάπη και τον άρρηκτο δεσμό του Ποντιακού Ελληνισμού με την Παναγία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ο Έλληνας, όπου και αν βρέθηκε, την Παναγιά έψαλε και τραγούδησε. Και εσείς συνεχίζετε να κρατάτε ζωντανή την παράδοση. Και, επειδή πίσω από κάθε εθνική συμφορά κρύβεται η διχόνοια, να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εποχές. Να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι, με την Παναγία μας στρατηγό, την ορθόδοξη πίστη μας ενοποιό δύναμη. Και όλοι μαζί να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας σε έναν κόσμο που τόσο παράξενα πορεύεται».
Σήμερα, Παρασκευή 7 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινούπολης, η 5η «Αυγουστιάτικη Παράκληση», με τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Δευτέρα 10 Αυγούστου: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλών Νερών
Τρίτη 11 Αυγούστου: Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων
Τετάρτη 12 Αυγούστου: Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου
Πέμπτη 13 Αυγούστου: Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας























