Μητρ. Φθιώτιδος: Ένας λαός με ιστορία, τιμή και αξιοπρέπεια οδηγήθηκε στον εξευτελισμό

Loading...


 «H Πολιτεία αντί να ευγνωμονεί, δυσκο­λεύει και δυσφημεί την ευεργέτιδα . Είναι κι αυτό από τα περίεργα και ανερμήνευτα του χαρακτήρος μερίδος των Ελλήνων» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Νικόλαος αναφορικά με τον έρανο αγάπης που πραγματοποιεί η Μητρόπολη από 20 -27 Νοεμβρίου. Αναλυτικά:

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος

Προς

τους Αιδεσιμωτάτους Ιερείς

και το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας.

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Εάν για παλαιότερες εποχές ο Έρανος της Αγάπης ήταν μια ενισχυτική οικονομική δύναμη για την επιτέλεση του Φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, σήμερα είναι αναγκαίος για την επιβίωση πολλών συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν φτάσει στο ακρώτατο όριο φτώχειας και εξαθλιώσεως. Ποιος περίμενε, ότι η υπερήφανη πατρίδα μας θα έφθανε σ΄αυτό το κατάντημα, να επαιτεί την βοήθεια άλλων λαών και μέρα με τη μέρα να δια­λύεται σε όλους τους τομείς! Ποιος ημπορούσε να πιστέψει, ότι θα γέμιζαν οι μεγάλες πόλεις από αστέγους και ότι οι πεινασμένοι θα έψαχναν στους κάδους απορριμμάτων για να βρούν ληγμένα και πεταμένα τρόφιμα! Ένας λαός με ιστορία, τιμή και αξιοπρέπεια οδηγήθηκε στον εξευτελισμό από κακούς χειρισμούς και διεφθαρμένη τακτική εκείνων, που κατηύθυναν τις τύχες του, με αποτέλεσμα να εισπράττει σήμερα τις ειρωνίες και τον χλευασμό των ευεργετηθέντων βαρβάρων, που απ΄αυτό τον ιστορικό λαό διδάχθηκαν τον πολιτισμό και τις αξίες της ζωής.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, εάν δεν υπήρχε η Μητέρα και Τροφός του Έθνους μας Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία, όπως πάντοτε, έτσι και σήμερα τρέφει τους πεινασμένους, περιθάλπει τους ανήμπορους, στηρίζει τους απελπισμένους και πέρα από τα υλικά αγαθά προσφέρει ελπίδα και αισιο­δοξία στο δοκιμαζόμενο λαό. Και η Πολιτεία αντί να ευγνωμονεί, δυσκο­λεύει και δυσφημεί την ευεργέτιδα Εκκλησία. Είναι κι αυτό από τα περίεργα και ανερμήνευτα του χαρακτήρος μερίδος των Ελλήνων.

Διαβάστε εδώ:  Φθιώτιδος Νικόλαος: Δοξάζω τον Θεό για τα είκοσι χρόνια της Αρχιερατείας μου (ΦΩΤΟ)

Ευτυχώς όμως, που ο λαός την Εκκλησία του πιστεύει, στην Εκκλησία του υπακούει και στην Εκκλησία του στηρίζει τις ελπίδες του.

Με τον Έρανο της Αγάπης, που και πάλι θα διεξαχθεί από 20 έως 27 Νοεμβρίου, αποδεικνύει η μεγαλόκαρδη Ελληνική φυλή, ότι εκ του υστερήματος προσφέρει στην πείνα και δυστυχία του πλησίον με αγάπη Χριστιανική. Εφ΄ όσον στην καρδιά μας καίει η φλόγα της αγάπης, δεν θα μας αφήσει ποτέ η ελπίδα.

Όταν τις ημέρες αυτές κτυπήσουν την θύρα της καρδιάς σας τα συνεργεία του Εράνου της Αγάπης, μην αδιαφορήσετε.

Είναι ως να κρούει ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Εκείνος είπε: «Εφ΄ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε». Βοηθήσατε κατά δύναμιν. Βαστάξατε τον πόνο ο ένας του άλλου. Ενισχύσατε τον Έρανο της Αγάπης, για να μην υπάρχει πεινασμένος στην Φθιώτιδα. Να μην υπάρχει άρρωστος χωρίς φάρμακα και περίθαλψη. Να μην υπάρχει άστεγος και απροστάτευτος. Ο καιρός της κρίσεως είναι καιρός αγάπης.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου αρχίζει ο Έρανος της Αγάπης. Ανοίξτε τις πόρτες σας να μπεί η ευλογία της Εκκλησίας. Ελεήσατε, για να σας ελεήσει ο Κύριος με τα πλούσια δώρα της χάριτός Του.

Μετά πατρικών ευχών.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ