Μεσσηνίας Χρυσόστομος:Η πρόταση Κουράκη δεν είναι υλοποιήσιμη

Loading...


Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας απαντά στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.  Κουράκη
Σχολιάζοντας την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρυσόστομος Σαββάτος, ο οποίος ήταν επίσης εισηγητής στο συνέδριο, εξήγησε στα «ΝΕΑ» ότι το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών έχει παρερμηνευτεί.

«Ο κ. Κουράκης θεωρεί ότι η μισθοδοσία των κληρικών καλύπτεται από τη φορολόγηση των πολιτών. Δεν ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο. Με βάση τη νομοθεσία (ισχύει από το 1945), η μισθοδοσία καλύπτεται από τους φόρους που επιβάλλει το κράτος στην Εκκλησία». Όπως συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόστομος, η πρόταση του κ. Κουράκη δεν είναι υλοποιήσιμη. Για να γίνει κάτι τέτοιο, είπε, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ολόκληρη νομική διαδικασία. «Να υπάρχει επίσημη λίστα (μητρώο) αναγνωρισμένων θρησκειών». Σε εμάς, τονίζει, η αναγνωρισμένη επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

Αν οποιαδήποτε κυβέρνηση αποφασίσει να διακόψει τη μισθοδοσία των κληρικών, θα πρέπει να επιστρέψει στην Εκκλησία τη δημευθείσα περιουσία της. Αυτό έχει διατυπώσει με κατηγορηματικό τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσα από το βιβλίο του «Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του Κλήρου», το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι. Στη σελίδα 121 γράφει: «Ακούγονται σήμερα πλείστες όσες φωνές από διάφορους χώρους για διακοπή της μισθοδοσίας του κλήρου εκ μέρους του Δημοσίου. Αυτό ασφαλώς προϋποθέτει την επιστροφή στην Εκκλησία όλης της δημευθείσης περιουσίας της (…)».