Μάνης Χρυσόστομος: «Θαυμαστή η παρουσία του Αγ. Πνεύματος στο χώρο της Εκκλησίας»

Loading...


Στη σημασία της εορτής της αναφέρεται στην εγκύκλιό του ο που καλεί τους πιστούς να προσεύχονται στο Αγιο Πνεύμα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Ζούμε μέσα στην άγια ατμόσφαιρα της Πεντηκοστής. Μία εορτή όλως ξεχωριστή για την Εκκλησία και για τους πιστούς χριστιανούς. Σήμερα μάλιστα εορτάζουμε το Άγιον Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Είναι αυτό το Πανάγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος, που κατήλθε εκεί στο υπερώον των Ιεροσολύμων, όχι όπως τότε στον Ιορδάνη ‘’ωσεί περιστερά’’ αλλά τώρα ‘’εν είδει πυρίνων γλωσσών’’ και κάθισε στο κεφάλι του καθενός των Αποστόλων και επληρώθησαν όλοι από το Άγιο Πνεύμα.

Τι σημαίνει όμως ‘’εν είδει πυρίνων γλωσσών;’’. Σημαίνει ότι όπως είναι γνωστόν, το πυρ θερμαίνει βεβαίως αλλά συγχρόνως και κατακαίει και καταστρέφει κάθε τι το μολυσματικό. Πρωτίστως όμως διαλύει το σκότος και χαρίζει το φως. Έτσι λοιπόν το Άγιον Πνεύμα θερμαίνει την πίστη, κατανικά την αμαρτία και χαρίζει τον θείο φωτισμό.

Θαυμαστή είναι η παρουσία του Αγ. Πνεύματος στο χώρο της Εκκλησίας. Αυτό, το Αγ. Πνεύμα τελεσιουργεί όλα τα ιερά Μυστήρια και παρέχει την θεία χάρι. Και αυτό το Ζωοποιόν Πνεύμα έχουμε απόλυτη ανάγκη να το έχουμε μέσα μας, στον εσωτερικό μας κόσμο, να είμαστε γεμάτοι από Πνεύμα Άγιον. Ένας μεγάλος άγιος όταν τον ρώτησαν ποίος είναι ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου, απάντησε: Η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Γι’ αυτό και σας συνιστώ και συμβουλεύω ως Ποιμενάρχης σας, να μάθετε και να λέτε την ωραία προσευχή προς το Πανάγιο Πνεύμα που είναι η ακόλουθη:

‘’Βασιλεύ ουράνιε,

Παράκλητε,
το Πνεύμα της αληθείας,
ο πανταχού παρών,

και τα πάντα πληρών,
ο θησαυρός των αγαθών,

και ζωής χορηγός,
ελθέ και σκήνωσον εν ημίν,
και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος,
και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών’’. ΑΜΗΝ._

Μετά πολλών πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’tilegrafima.gr