Μάνης Χρυσόστομος: «Σταυρός, πιστών το στήριγμα, η βοήθεια, η ελπίδα, η παρηγοριά, η νίκη»

Loading...


Στη δύναμη, τα μηνύματα και το συμβολισμού του Σταυρού αναφέρεται στην εγκύκλιό του για τη σημερινή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου…

Η εορτή της Παγκοσμίου Υψωσεως του Τιμίου Σταυρού, μας υπενθυμίζει την κορυφαία πράξη της θυσιαστικής αγάπης, αυτήν την Σταύρωση του Χριστού για την λύτρωση του κόσμου από την αμαρτία και την είσοδο μας πάλιν στον Παράδεισο. Ο Σταυρός είναι το ιερότατο σύμβολο της πίστεως μας, το στήριγμα των πιστών, το αήττητο τρόπαιο της νίκης κατά του διαβόλου, ο Δοτήρ των χαρισμάτων του Πνεύματος.

Το σύμβολο και γενικώς τα σύμβολα, τα εξωτερικά αυτά σημεία συνδέονται με την ανθρώπινη ύπαρξη, την ιστορία και τον πολιτισμό. Αποτελούν αναφορές σε έννοιες και αντιλήψεις για τον Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο. Το σύμβολο είναι τύπος και ουσία. Τύπος, ως εξωτερικη ένδειξη, ως παράσταση, ως αντικείμενο, ουσία ως προς το περιεχόμενο και το βαθύτατο νόημα που εμπεριέχει.
Έτσι ο Σταυρός από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους καθιερώθηκε ως το ιερό σύμβολο του Χριστιανισμού.

Γι’ αυτό και σεβόμαστε τον Σταυρό, τον τιμάμε και τον προσκυνούμε. Δεν είναι ένα απλό στολίδι. Είναι ο ένδοξος θρόνος της αγάπης του Χριστού για μας τους χοικούς ανθρώπους. Είναι το πανσεβάσμιον ξύλον, «ο φύλαξ πάσης της οικουμένης, η ωραιότης της Εκκλησίας, Βασιλέων το κραταίωμα, αγγέλων η δόξα και των δαιμόνων το τραύμα», είναι ο ζωηφόρος Σταυρός.
Ο Σταυρός δεσπόζει και μέσα και έξω στους ναούς μας. Είναι μέσα στην Εκκλησία παντού. Ο Σταυρός το σύμβολό μας είναι στην Ελληνική Σημαία μας, είναι στα σπίτια μας, είναι στολισμένος και τον βλέπουμε πάνω στο ξύλο, στο μάρμαρο, πάνω στο μέταλλο, στο χρυσό, πάνω σε άργυρο, πάνω σ’ όλες τις επιφάνειες. Σε βιβλία, σε επιστολές, σε διαθήκες, σε άλλα έγγραφα. Αλλά και προπαντός τον φοράμε επάνω μας, σχηματίζουμε το σύμβολο του Σταυρού σ’ όλες τις λατρευτικές ευκαιρίες και προσευχές μας και όταν ακόμη περνάμε έξω από το ναό η όταν εξερχόμεθα από το σπίτι μας.

Σταυρός, λοιπόν, πιστών το στήριγμα και η βοήθεια και η ελπίδα και η παρηγοριά και η νίκη.
Σ’ αυτόν τον Τίμιον Σταυρόν πάντοτε να ατενίζουμε και να διακηρύττουμε μαζί με τον Απ. Παύλο <<εμοί μη γένοιτο καυχάσθε ει μη εν τω σταυρώ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού>> (Γαλ. 6, 14). Μη ξεχνάμε ποτέ να κάνουμε τον Σταυρό μας.

Με πατρικές ευχές
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’tilegrafima.gr