Κερκύρας Νεκτάριος: Η φιλανθρωπία αποδεικνύει ότι υπάρχει ελπίδα

Loading...


«Χωρίς την προσπάθεια της Εκκλησίας μας η κοινωνική συνοχή και ειρήνη θα είχε καταρρεύσει» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για τον φετινό Έρανο Αγάπης της Μητροπόλεως, ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 
Αγαπητοί μου αδελφοί,
 
 Είναι γεγονός ότι ο λαός μας αντιμετωπίζει μία κόπωση εξ αιτίας των οικονομικών προβλημάτων, καθώς και της συνεχούς ενασχολήσεώς του με τα προβλήματα της κρίσεως. Αναζητούν οι άνθρωποι ελπίδα και δυσκολεύονται να βρούνε.  Όμως αυτή η δύσκολη κατάσταση απέδειξε και κάτι που για πολλούς δεν ήταν αναμενόμενο, καθώς θεωρήσαμε ότι η καταναλωτική λαίλαπα είχε καταπιεί οποιοδήποτε αίσθημα φιλαδελφίας. Μιλούμε για την μεγάλη αλληλεγγύη, την οποία οι άνθρωποι έχουν επιδείξει, όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και στα υπόλοιπα μέρη της πατρίδας μας, με πρωτοπόρο την Εκκλησία μας. Αυτό το σπουδαίο έργο καταξιώθηκε στη συνείδηση και την σκέψη ακόμη και των πιο κακοπροαίρετων οι οποίοι ομολογούνε ότι χωρίς την προσπάθεια της Εκκλησίας μας η κοινωνική συνοχή και ειρήνη θα είχε καταρρεύσει και οι συνέπειες στη ζωή όλων θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικές.

Η διακονία της φιλανθρωπίας απέδειξε και αποδεικνύει ότι υπάρχει ελπίδα. Μπορεί οι περισσότεροι να προσφέρουν εκ του υστερήματός τους πλέον, ωστόσο δεν εξέλειπε η διάθεση της προσφοράς.  Και αυτό είναι σπουδαίο. Είναι η πίστη στο Χριστό, η αξιοπιστία της Εκκλησίας μας, αλλά και η συσπείρωση στους κόλπους της που ανέδειξε αυτή την ελπίδα. Και χρειάζεται να εργαστούμε όλοι, Επίσκοπος, κλήρος και λαός προς αυτή την κατεύθυνση. Να καταδείξουμε ότι η ανάγκη του πλησίον μας είναι και δική μας ανάγκη. Ότι όταν ελεούμε τον πτωχό αδελφό μας, όταν στηρίζουμε το φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας η κρίση θα μας επαναφέρει στο εκκλησιοκεντρικό, στο κοινοτικό ήθος και δεν θα μας αφήσει να παραμένουμε στο υλιστικό, ατομοκεντρικό, εγωιστικό πρότυπο το οποίο καλλιεργήθηκε με μανία από τον εκκοσμικευμένο πολιτισμό μας.

Η Εκκλησία μας απευθύνεται σε όλους για μία ακόμη φορά με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Εράνου της Αγάπης από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2013 και μας καλεί σε πανστρατιά ευαισθησίας και συμπαραστάσεως στους ανήμπορους. Να προσευχηθούμε γι’ αυτούς. Να προσφέρουμε από το υστέρημά μας. Να αισθανθούμε την ευλογία της παρουσίας του Θεού στις καρδιές που ελεούν. Και να καταδείξουμε τον Χριστό τοις πάσι, τώρα που έρχονται τα Χριστούγεννα και ο κόσμος, λιγότερο η περισσότερο, θα σπεύσει να εορτάσει με τον συνηθισμένο καταναλωτικό τρόπο, έστω και άν  οι δυνατότητεές του έχουν περιοριστεί. Ας ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή και όταν το συνεργείο της Ενορίας χτυπήσει την πόρτα μας, ας ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Εκκλησίας μας.

            Το περίσσευμα ή το υστέρημα της καρδιάς μας ας είναι το καλύτερο δώρο στον Κύριό μας που έγινε άνθρωπος για μας!

Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα,
 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ