Ηλείας Γερμανός: Στην Παντάνασσα της Πάτρας δίνονται πιο πολλά χρήματα από όσα στον Αγιο Νικόλαο

Loading...


Περίεργη αναφορά του Σεβασμιώτατου Ηλείας στον ιστορικό ναό της Πάτρας ο οποίος αναπαλαιώνεται

Προκειμένου να δικαιολογηθεί για τα χρήματα που ξοδεύονται για την αναστήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου (μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την απόφαση Τζαβάρα για την υλοποίηση της μελέτης που ήδη υπήρχε) ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, επικαλέστηκε μέχρι και το έργο στην Παντάνασσα της Πάτρας! Μάλιστα σε απάντησή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δηλώνει πως… για την Παντάνασσα ξοδεύονται περισσότερα χρήματα!

Εκτός όμως από τα παραπάνω ο Σεβασμιώτατος ξεχνά πως ο Ιερός Ναός Παντανάσσης είναι σεισμόπληκτος και δεν αναπαλαιώνεται μόνο για… καλλωπιστικούς λόγους, αλλά για ουσιαστικούς, πρακτικούς. Σε αντίθεση με την εκκλησία στο κέντρο του Πύργου η οποία υπέστη μικροζημιές από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 και μάλιστα τότε είχαν δοθεί 180.000 ευρώ για την επισκευή τους.

Όπως γράφει ο κ. Γερμανός «ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου στον Πύργο είναι ένα εκκλησιαστικό μνημείο του 19ου αιώνος, τρίλητη βασιλική, περίπου 1.000 m2 εμβαδού, μοναδικό στο είδος του πανελλαδικά.

Το υπέδαφος επί του οποίου έχει ανεγερθή είναι πάνω σε ρήγμα και οι κατά καιρούς σεισμοί, μάλιστα δε ο σεισμός του 2008, του έχουν επιφέρει πολλές ζημιές.

Η Μητρόπολίς μας από τότε έδωκε εντολή σε μελετητικό τεχνικό γραφείο του Πύργου να ετοιμάση πλήρη μελέτη επισκευής του. Ως γνωστόν, τα μελετητικά τεχνικά γραφεία στην κοστολόγησι του έργου λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το ανεγνωρισμένο τιμολόγιο των δημόσιων έργων.

Η μελέτη υποβλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και το έργον, με την βοήθεια του συντοπίτη μας αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, ενετάχθη ήδη στο ΕΣΠΑ.

Ως σας είναι γνωστόν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ διά τον πολιτισμόν ΟΥΔΑΜΟΥ αλλού δύνανται να δαπανηθούν παρά μόνον διά ώριμα έργα πολιτισμού, όπως είναι ο Αγιος Νικόλαος Πύργου. Αν δεν δαπανηθούν δι’ έργα πολιτισμού επιστρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 2.126.018 ―.

Γενικά έξοδα και όφελος του εργολάβου 18% 382.683 ―.

ΦΠΑ 23% 729.268 ―

Πρόβλεψη Αναθεωρήσεως 60.733 ―

Απόβλεπτες εργασίες 601.298―

Σύνολον έργου 3.900.000 ―

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω τα εξής:

Πρώτον: Οτι το έργον τώρα ετοιμάζεται να δημοπρατηθή. Αρα δεν είναι αλήθεια ότι το έργον έχει δοθή σε συγκεκριμένον εργολάβον.

Δεύτερον: Ο διαγωνισμός θα είναι δημόσιος και πανευρωπαϊκός.

Τρίτον: Κατά το διαγωνισμόν συνήθως οι διαγωνιζόμενοι δίνουν μεγάλες εκπτώσεις, ώστε να είναι δυνατόν το έργον να γίνει και στη μισή τιμή, μάλιστα στις ημέρες μας με τη μεγάλη ανεργία και τη στασιμότητα των έργων.

Τέταρτον: Τέτοια εκκλησιαστικά μνημεία το υπουργείον Πολιτισμού αναστηλώνει και σε άλλα μέρη, όπως τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αθηνών, τον Αγιον Κωνσταντίνον Ομονοίας Αθηνών, την Παντάνασσα Πατρών, τον Αγιον Αθανάσιον Κομοτηνής κ.λπ. και μάλιστα απ’ ό,τι ξέρω με μεγαλύτερα ποσά».