Νέα ηγεσία στο Ιράν. Πώς θα σταθεί άραγε στο γεωπολιτικό παιχνίδι;

Loading...


Ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ροχανί είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 72%, με τον Ροχανί να εξασφαλίζει πάνω από το 50% των ψήφων. Ο ίδιος ο Ροχανί, πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε πως πέτυχε «μια νίκη της μετριοπάθειας έναντι του εξτρεμισμού».

Μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Τεχεράνη. Ο Ροχανί έχει υποσχεθεί βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση και έχει μετριοπαθείς απόψεις σε σειρά ζητημάτων, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς δεσμούς τους οποίους διατηρεί με τους ισλαμιστές κληρικούς. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press ο Μαχμούντ Βαέζι, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βασικός υποστηρικτής του Ροχανί, ο Ροχανί προκρίνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, χωρίς να απεμπολεί το δικαίωμα της Τεχεράνης στην πυρηνική ενέργεια.

Σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση, ο νέος Πρόεδρος κάλεσε σε «εποικοδομητική διάδραση με τον υπόλοιπο κόσμο», ευθεία αναφορά στη Δύση, η οποία έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στο Ιράν ώστε να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Δύση θεωρεί ότι η Τεχεράνη προσανατολίζεται στη δημιουργία πυρηνικών όπλων, κάτι που οι ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί. «Οι στόχοι μου θα είναι η ανάταξη της οικονομίας, η προαγωγή της ηθικής και η βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο», είχε υπογραμμίζει ο 64χρονος κληρικός, συμπληρώνοντας ότι, σε περίπτωση εκλογής του, θα χτίσει μία κυβέρνηση «σύνεσης και ελπίδας».

Ο νέος πρόεδρος διαδέχεται τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα επανεκλογής. Η εξωτερική πολιτική του Ιράν δεν ελέγχεται από τον πρόεδρο της χώρας, αλλά από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας δίνει τον τόνο σε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπου και την εκπροσωπεί. Ο κ. Ροχανί εχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο λαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για τη στρατηγική της χώρας. Ο νέος Πρόεδρος έχει ασκήσει έντονη κριτική στα πεπραγμένα του Αχμαντινετζάντ σε επίπεδο οικονομίας, με αιχμή τον πληθωρισμό ο οποίος υπερβαίνει το 30% και τους αρνητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.tilegrafima.gr