Ιερώνυμος: «Ο τόπος έχει ανάγκη σήμερα από ευεργέτες»

Loading...


Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 11.30 το πρωί, η τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου “Ιακώβου Τσούνη”. Εκτός από τον οικείο Μητροπολίτη Αμβρόσιο, παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Κορίνθου Διονύσιος, Βρεσθένης Θεόκλητος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ενώ, ανάμεσα στους βουλευτές της περιφέρειας και τους τοπικούς άρχοντες, ήταν και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας.

Το μουσείο εκθέτει την πλούσια συλλογή του στο κέντρο της πόλης του Αιγίου, στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας “Νέοι Ορίζοντες”. Με συγκίνηση παρευρέθηκε και ο δωρητής της συλλογής κ. Τσούνης, απόγονος αγωνιστών του ’21 και βετεράνος ο ίδιος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – απέφυγε μάλιστα τη θανατική καταδίκη, με τη μεσολάβηση του τότε Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Ο κ. Ιάκωβος Τσούνης, γεννημένος το 1925, έχει βραβευθεί επανειλημμένα για την στρατιωτική και την πλούσια ευεργετική του δράση.

«Το παράδειγμά σας είναι κάτι που λείπει σήμερα απ΄τον τόπο και τώρα, ειδικά σε τούτες τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να βρει μιμητές» σημείωσε ο Μακαριώτατος κι εξομολογήθηκε: «είμαι και συναισθηματικά φορτισμένος, γιατί με τον κ. Τσούνη και τον Σεβασμιώτατο Αμβρόσιο μας συνδέουν πολλά χρόνια συνεργασίας κι αλληλοεκτίμησης. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ μας συνέδεε και τους τρεις, του οποίου η μορφή υπήρξε καθοριστική στη ζωή μας.

“Παραδίδουμε στην Αιγιάλεια έναν καινούργιο, καλλιτεχνικό θησαυρό υψίστης ιστορικής αξίας” τόνισε από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, εξαίροντας την προσωπικότητα του συλλέκτη και δίνοντας στη δημοσιότητα στιγμές μεγάλου θάρρους και ψυχικού μεγαλείου του ευεργέτη.

Στη συλλογή του νέου Μουσείου περιλαμβάνονται αρχιερατικά άμφια, αρχιεπισκοπικές ράβδοι, εγκόλπια, σταυροί ευλογίας, αλλά και όπλα των προγόνων του κ. Τσούνη (των Λονταίων και των Πετμεζαίων, καθώς και του Παπαφλέσσα), πίνακες ζωγραφικής και αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. Ξεχωριστό συμβολισμό έχει και το πλήθος παρασήμων και τιμητικών διακρίσεων του αυτοδημιούργητου ευπατρίδη, που δείχνει στα νέα παιδιά την αξία του ευεργετισμού. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα εκθέματα βλέπουμε το επιτραχήλιο του Αγίου Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, το τμήμα ξυλόγλυπτου γυναικωνίτη από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, δωρεά του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, όπως και ένα ιδιόγραφο Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα.

Για την αξιοποίηση της προσωπικής συλλογής του δωρητή ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ενώ την καλλιτεχνική ευθύνη είχε ο μουσειολόγος και συντηρητής έργων τέχνης κ. Ιωάννης Γκερέκος.

Το Μουσείο «ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ» βρίσκεται στην οδό Πολυχρονιάδου 8, στο Αίγιο και είναι προς το παρόν διαθέσιμο για επισκέψεις φορέων και σχολείων κατόπιν επικοινωνίας, με υπεύθυνη την κα Χρύσα Δημητρίου (τηλ. 26910-21777 και 6977-842200).