Γόρτυνος Ιερεμίας: «Με πατρίδα ζωντανή στις παραδόσεις, φωτεινή στους ξένους και τρομερή στους εχθρούς»

Loading...


Για μια αναστημένη Ελλάδα με πίστη, όπως αυτοί που είχαν πρόγονοί μας κάνει αναφορά στο ο .

Συγκεκριμένα αναφέρει:

1. «Χριστός Ανέστη», αδελφοί χριστιανοί των επαρχιών της Μητροπόλεώς μας, Γορτυνίας και Μεγαλοπόλεως. Ο αναστάσιμος αυτός χαιρετισμός μας αποτελεί και μήνυμα ότι όλο το χώμα της γης δεν μπορεί να θάψει την αλήθεια και το «Χριστός Ανέστη» διαλαλεί ότι είναι αληθινή η πίστη μας, γιατί έχουμε αναστημένο και όχι πεθαμένο αρχηγό. Ο Ιησούς Χριστός, ο αρχηγός της πίστης μας, είναι και Εσταυρωμένος και Αναστημένος. Η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού, αδελφοί, είναι δυό μεγάλες αλήθειες της πίστης μας, οι μεγαλύτερες και οι κυριώτερες, που πρέπει να ρυθμίζουν την ζωή μας ως χριστιανών. Γι᾽ αυτό και τις γιορτάζουμε όχι μόνο μία φορά το χρόνο, αλλά κάθε Κυριακή είναι ένα μικρό Πάσχα, όπως και κάθε Παρασκευή είναι μια Μεγάλη Παρασκευή. Και τα δύο αυτά, μα ιδιαίτερα την Ανάσταση του Χριστού, τα ζούμε, αδελφοί μου, σε κάθε θεία Λειτουργία, γι᾽ αυτό και ο ιερέας που την τελεί φοράει λαμπρή ενδυμασία και όχι το πένθιμο ράσο του. Κάθε θεία Λειτουργία είναι Πάσχα.

2. Με την Ανάσταση του Χριστού καταργήθηκε ο θάνατος. Θανατώθηκε ο θάνατος! «Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν άδου την καθαίρεσιν»! Ο θάνατος ήρθε από την αμαρτία. Αλλά, αφού με την σταυρική Θυσία του Χριστού συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες μας, καταργήθηκε και το αποτέλεσμα της αμαρτίας, δηλαδή, ο θάνατος. Ο Χριστός με τον Σταυρό του έσφαξε την μητέρα, δηλαδή, την αμαρτία και, λοιπόν, πέθανε και το παιδί της, δηλαδή, ο θάνατος, λέει κάπου ο Χρυσόστομος.

3. Η Ανάσταση του Χριστού, αδελφοί, δίνει Χάρη και δύναμη στον κάθε πιστό να νικήσει τα φθαρτά και τα χαμαίζηλα και να ζήσει μια άλλη, μια αναστημένη και ανώτερη ζωή! Ο χριστιανός δεν πρέπει να ζεί στα μνήματα των αμαρτωλών επιθυμιών του, αλλά να τιναχθεί και να εγερθεί από αυτά και να ζεί την όμορφη ζωή, που χάρισε ο Χριστός με την Ανάστασή Του.

Διαβάστε εδώ:  Μητροπολίτης Γόρτυνος: "Η Εκκλησία θα στηρίξει τον αγώνα για τον ΧΥΤΕΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)

4. Με την πίστη πάλι στο «Χριστός Ανέστη» οι πατέρες του Έθνους μας άρπαξαν τα άρματα και είπαν ότι και η Ελλάδα θα αναστηθεί από τον τάφο της σκλαβιάς της. «Χριστός Ανέστη» και ελευτεριά στη δούλα πατρίδα. Και έτσι και έγινε με την πίστη στην Ανάσταση του Χριστού. Την ίδια όμως αυτή πίστη έχουμε και εμείς οι Νεοέλληνες, πιστοί απόγονοι των ηρωικών προγόνων μας. Και όπως ο καθένας μας φροντίζει να ζεί αναστημένη ζωή, έτσι θέλουμε και την πατρίδα μας ζωντανή και ένδοξη στις παραδόσεις της, φωτεινή στους ξένους και τρομερή στους εχθρούς της, αναστημένη Ελλάδα, λουσμένη στο ένδοξο Φως του αναστημένου Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

5. «Χριστός Ανέστη», αδελφοί, σε όλους και στους απανταχού ευρισκομένους συμπολίτες και πατριώτες μας. «Χριστός Ανέστη» και στα μνήματα, στους αθάνατους αγαπημένους μας νεκρούς, που πιστεύοντας στην Ανάσταση του Χριστού, ζούμε με την χαρά να τους ξανασυναντήσουμε μία ημέρα και να ξαναβρεθούμε μαζί τους, όλοι ζωντανοί και αναστημένοι στην ουράνιο Βασιλεία, υμνούντες αιώνια τον Αναστημένο Χριστό εις αιώνας αιώνων, ΑΜΗΝ.

Με πολλές ευχές
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Κράτα το