Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος: «Μόνο η Εκκλησία μπορεί να χαρίσει πνευματική χαρά»

Loading...


ΕΠΙ ΤΗ

Η ψυχή μας μπορεί να γευτεί τη γλυκύτητα και την πνευματική χαρά που μόνο η μπορεί να χαρίσει στον σύγχρονο άνθρωπο, τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο .

Αναλυτική η Εγκύκλιος:

Αγαπητοί αδελφοί και πατέρες

Ανέτειλε και πάλι στο στερέωμα του εκκλησιαστικού έτους η πανευφρόσυνη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την εορτή, την οποία περιμένει με πόθο κάθε ευσεβής χριστιανός στο τέλος του Δεκαπενταυγούστου, το οποίο έζησε με τη Χάρη του Θεού νηστεύοντας, προσευχόμενος και ψάλλοντας τις τόσο κατανυκτικές και μελωδικές συγχρόνως Παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Περιμένει δε την σημερινή εορτή, όπως περιμένει το Πάσχα, στο τέλος της Τεσσαρακοστής. Έτσι δεν έχουν άδικο όσοι ονομάζουν την παρούσα εορτή της Παναγίας ως το Πάσχα του καλοκαιριού.

Ας είναι, λοιπόν, δοξασμένο το Όνομα του Παναγάθου Θεού που μας αξίωσε να εορτάσουμε και εφέτος την σημερινή εορτή και να γευθεί η ψυχή μας κάτι από την γλυκύτητα και την πνευματική χαρά, που μόνο η Εκκλησία μπορεί να χαρίσει στον άνθρωπο, τον κουρασμένο από τον αγώνα της ζωής, και ταλαιπωρημένο από τις αγωνίες και την καθημερινή βιοπάλη και την αντιμετώπιση των ατέλειωτων προβλημάτων του, τα οποία τον περιτριγυρίζουν και τον καταπονούν «ώσπερ μέλισσαι κηρίον», σύμφωνα με την ωραία και τόσο εύστοχη εικόνα της Μεγάλης Παρακλήσεως.

Ας ψάλλουμε, λοιπόν, ύμνους ευχαριστήριους και εγκωμιαστικούς προς την Παναγία μας. Τούτο είναι και άξιον και δίκαιον. Ας μνημονεύσουμε ευλαβώς την αγία της Κοίμηση. Και ας μη ξεχάσουμε ποτέ τα λόγια του Μονογενούς Υιού της, που παρέλαβε στην αγκαλιά Του την παναγνή ψυχή της και ύστερα από λίγο ολόκληρη, ψυχή και σώμα, στους ουρανούς την Υπεραγία Μητέρα Του. Ας θυμηθούμε ακόμη τέτοια αγία ημέρα και ώρα τους λόγους του Χριστού μας: «Αμήν, αμήν λέγω υμίν ότι ο τον λόγον μου ακούων και πιστεύων τω πέμψαντί με έχει ζωήν αιώνιον και εις κρίσιν ουκ έρχεται, αλλά μεταβέβηκεν εκ του θανάτου εις την ζωήν» (Ιωάννου 5,24). Και τα αθάνατα αυτά λόγια του Κυρίου μας αυτήν την ημέρα της γιορτής και της χαράς θέλουν να μας τονίσουν, ότι και ο δικός μας θάνατος θα μοιάζει με την γαλήνια και αγία Κοίμηση της Θεοτόκου, εάν μέχρι το τέλος της ζωής μας μείνουμε πιστοί στον Υιό και Θεό της. Όπως και η Παναγία έτσι και εμείς τότε θα συναντήσουμε και θα χαρούμε χαρά ανεκλάλητη καθώς θα μεταφερόμεθα στην αιώνια Βασιλεία του Υιού και Θεού της. Μόνο πίστη ασάλευτη να έχουμε και αγάπη θερμή στο Χριστό. Γένοτο!

Με πατρικές εγκάρδιες ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ