Χριστ. μήνυμα Ν. Ιωνίας Γαβριήλ: Ο πρώτος μετανάστης σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία διώκεται

Loading...


«Ο Χριστός επιλέγει να εισέλθει στην παγκόσμια ιστορία σε μία , η οποία ομοιάζει αρκετά με την δική μας» αναφέρει στο του για τα Χριστούγεννα ο .

Αναλυτικά το μήνυμα:

«Την απαρχήν των Εθνών, ο ουρανός σοι προσεκόμισε, τω κειμένω νηπίω εν φάτνη, δι’ αστέρος τους Μάγους καλέσας, ούς και κατέπληττεν, ου σκήπτρα και θρόνοι, αλλ’ εσχάτη πτωχεία΄ τι γαρ ευτελέστερον σπηλαίου; τι δε ταπεινότερον σπαργάνων; εν οις διέλαμψεν ο της Θεότητός σου πλούτος, Κύριε Δόξα Σοι!»

Με αυτή την ποιητική και ανεπιτήδευτη περιγραφή, η Αγία μας Εκκλησία, διά στόματος του ιερού Υμνογράφου των Χριστουγέννων, μας καλεί να στρέψουμε το βλέμμα του νού και της καρδιά μας προς την λιτή και ταπεινή φάτνη της Βηθλέεμ, εκεί, που ο Σωτήρ του κόσμου, ο προαιώνιος Λόγος του Θεού, ως βρέφος, λαμβάνει δούλου μορφή και γίνεται τέλειος άνθρωπος για χάρη των ανθρώπων.

Πράγματι, μέγα και παράδοξο το μυστήριο! Ο ίδιος ο Θεός, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή Του προς τους Πρωτοπλάστους, λαμβάνει σάρκα και οστά. Ο αόρατος γίνεται ορατός, ο απρόσιτος γίνεται προσιτός, ο Θεός Δημιουργός γίνεται ένας από εμάς, προσλαμβάνει την διαβρωμένη από την αμαρτία ανθρώπινη φύση, προκειμένου να την θεραπεύσει και να σώσει, όχι τον λαό του Ισραήλ, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εσένα και εμένα. Ο απόστολος των εθνών Παύλος διατυπώνει ξεκάθαρα τον λόγο και την αιτία της θείας ενανθρωπήσεως «διά την πολλήν αγάπην αυτού ηγάπησεν ημάς», «έκλινεν ουρανούς και κατέβη».

Η ενανθρώπηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εκ της Παρθένου Μαρίας αποτελεί γεγονός μοναδικό, αδιαμφισβήτητο και αιώνια επαναλαμβανόμενο μέσα στην ζωή και στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Ο Χριστός επιλέγει να εισέλθει στην παγκόσμια ιστορία σε μία εποχή, η οποία ομοιάζει αρκετά με την δική μας, μία εποχή ταραγμένη, μία εποχή γεμάτη φόβο και αβεβαιότητα. Ο Ίδιος, εν εσχάτη πτωχεία, γεννιέται σε ένα ταπεινό και υγρό σπήλαιο και εισέρχεται στον χρόνο κατά τρόπο σεμνό, λιτό, ταπεινό και εντελώς φτωχικό «ίνα σώσει τον κόσμον», υποδεικνύοντάς μας τον τρόπο που οφείλει ο κάθε Χριστιανός να ζεί και να πορεύεται μέσα στο εύθραυστο και απρόοπτο ταξίδι της ζωής. Γίνεται πρόσφυγας, ο πρώτος μετανάστης σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία και διώκεται, προκειμένου να εκπληρωθεί το Σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ο μεγαλύτερος ξένος ολων των εποχών και ολων των αιώνων είναι ο Κύριός μας. Ξένος στην γέννηση, ξένος στην ζωή, ξένος στον θάνατο, ξένος και στην Ανάσταση, αφού η ίδια η ενανθρώπησή Του αποτελεί την κατεξοχήν μετανάστευση.

Σήμερα, σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται επίσης από ταραχές και αβεβαιότητα, από άγχος και αγωνία, μία εποχή που λαοί εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω των πολύμορφων τραγικών και δυσχερών καταστάσεων που βιώνουν, αναζητώντας αλλού ένα καλύτερο και ποιοτικότερο μέλλον, μία εποχή κρίσεως, όχι μόνο οικονομικής, αλλά κυρίως πνευματικής και ανθρωπιστικής, αξιών, θεσμών και οραμάτων, ο κόσμος δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Η ψυχή του ανθρώπου διψά και αναζητά διακαώς μία πυξίδα με προορισμό τόσο την απολεσμένη ελπίδα και εμπιστοσύνη, όσο και την ποθούμενη ασφάλεια.

Το κοσμοσωτήριο γεγονός της Γεννήσως του Θεανθρώπου Χριστού αποτελεί από μόνο του ένα γεγονός ελπίδας, χαράς και αισιοδοξίας! Η Σάρκωση του Κυρίου ακτινοβολεί το φως της ανυπέρβλητης αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, μιάς αγάπης θυσιαστικής που πλημμυρίζει με ειρήνη και κυριεύει με έλεος τις καρδιές των ανθρώπων και φθάνει για μας μέχρι τον Σταυρό. Αυτή η μοναδική αγάπη εκπέμπει σήμερα, όσο ποτέ αλλοτε, μηνύματα ελπίδας και εμπιστοσύνης προς Αυτόν, που ποτέ δεν μας πρόδωσε και προσκαλεί κάθε έναν από εμάς, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και καταγωγής να συνεορτάσουμε εν αγάπη και εν ομονοία την Θεία Γέννησή Του και να συμψάλουμε μαζί με τους αγγέλους «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Σε αυτή την πρόσκληση που μας απευθύνει ο Υιός του Θεού αναμένει καρτερικά την δική μας ανταπόκριση. Αναμένει την δική μας αγάπη! Εύχομαι σε ολους μέσα από την καρδιά μου τα φετινά Χριστούγεννα και το νέο έτος να είναι η απαρχή μίας καινής και φωτισμένης ζωής γεμάτη από την Χάρη και την Ευλογία του γεννημένου Σωτήρος Χριστού!

Καλά & Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Καλό & Δημιουργικό 2017