Αιτωλίας Κοσμάς: «Οσο περνούν τα χρόνια, τόσο συνειδητοποιούμε τι προσέφερε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»

Loading...


Σε λίγες ημέρες θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και η Μητρόπολη Αιτωλίας ετοιμάζεται να εορτάσει μαζί με τους πιστούς. Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς σε μήνυμά του αναφέρεται στην προσωπικότητα και την προσφορά του Πατροκοσμά στην Ορθοδοξία και στον τόπο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πλησιάζει και εφέτος η 24η Αυγούστου κατά την οποία πριν 228 χρόνια, το έτος 1779, παρά τον Άψο ποταμό της Αλβανίας με μαρτυρικό θάνατο παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του ουρανίου Πατέρα, ο μεγάλος μας Προστάτης και Πολιούχος, Ιερομάρτυρας και Εθνομάρτυρας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ως ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες το τι προσέφερε στο γένος μας ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Σε χρόνια δύσκολα και σκοτεινά, κάτω από τον ζυγό των Αγαρηνών, το τιμημένο ράσο του που κάλυπτε μία αγία, αγγελική και γενναία ψυχή, ανέμιζε από τα Δωδεκάνησα μέχρι το Βεράτιο και την Αυλώνα, γιατί ο Άγιος Κοσμάς έτρεχε να προσφέρει στους σκλάβους αδελφούς Ορθόδοξο Ευαγγελική αλήθεια που αφώπλιζε και ληστές, αλλά και λόγια αγίου ξεσηκωμού για την ελευθερία της Πατρίδος.

Διαβάστε εδώ:  Πατροκοσμάς ο Αιτωλός: Ευλάβεια εις την Παναγίαν Θεοτόκον

Οφείλουμε ισόβια ευγνωμοσύνη στον άγιό μας. Έχουμε χρέος όμως, να μελετήσουμε και να δεχθούμε τις φωτισμένες διδαχές του και το θυσιαστικό παράδειγμά του για να εδραιώσουμε σήμερα την ορθόδοδο αλήθεια μέσα μας, να αγαπήσουμε, όπως εκείνος, την πατρίδα και τους αδελφούς να αναστήσουμε και να σώσουμε την παιδεία μας, να φέρουμε στα παιδιά μας τις αιώνιες αξίες και τα ιδανικά του έθνους μας.

Εύχομαι η εφετεινή πανήγυρις του Αγίου Κοσμά να ωφελήση όλους μας».Ετικέτες