Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μητρ. Τρίκκης & Σταγών: Ας είναι τα Χριστούγεννα η ευκαιρία μας για μια νέα αρχή

Loading...


«Ας είναι λοιπόν τα Χριστούγεννα η ευκαιρία μας για μία νέα αρχή. Να προσφέρουμε με τη σειρά μας ως αντίδωρο αγάπης στον γεννηθέντα Κύριό μας την καρδιά μας. Να τον επισκεφθούμε με την απλότητα των βοσκών. Με την ταπείνωση των Μάγων. Με τον σεβασμό, την αγάπη και το πνεύμα της θυσίας του Ιωσήφ. Κυρίως όμως, με την υπακοή στο θέλημά Του, όπως η Υπεραγία Θεοτόκος» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Τρίκκης & Σταγών Χρυσόστομος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του. Αναλυτικά:

 

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,
Αγαπητοί μου χριστιανοί,
«Δι’ ημάς γαρ εγεννήθη, Παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός»!

Ο λόγος αυτός της ακολουθίας των Χριστουγέννων αποτελεί για τον καθέναν μας μήνυμα ελπίδας και παρηγοριάς σε έναν κόσμο ο οποίος ταλαιπωρείται από ακαταστασία, φόβο και αγωνία. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, «ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού», ενανθρωπίζεται, προσλαμβάνει τη φύση μας, γίνεται «παιδίον νέον», για να μας λυτρώσει από την αμαρτία και τον θάνατο. Να μας βοηθήσει να αφήσουμε κατά μέρος ο,τι μας απογοητεύει. Τον πόνο, την κακία, τη δύναμη του θελήματός μας, το οποίο μας ωθεί να μην εμπιστευόμαστε τον Θεό, αλλά να πορευόμαστε με κριτήριο τον εαυτό μας. Καί ζωή χωρίς Θεό είναι ζωή χωρίς νόημα. Είναι «δρόμος που δεν αντέχεται» (άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς).

Γίνεται «παιδίον νέον» ο Χριστός για να μας δώσει την ευκαιρία, όπως τα παιδιά, να εμπιστευθούμε και πάλι τον Θεό που είναι ο Πατέρας μας. Καί εμπιστοσύνη σημαίνει βεβαιότητα ότι ο Θεός συγχωρεί τον καθέναν μας για τα λάθη του. Ότι μας δέχεται, μολονότι είμαστε αμαυρωμένοι από την αμαρτία. Μολονότι επιλέγουμε να μην είναι η αγάπη ο πρώτος στόχος και το νόημα της ζωής μας, αλλά η ικανοποίηση των επιθυμιών μας που δεν έχουν σχέση με τον Θεό, αλλά με τον κόσμο και το κοσμικό φρόνημα.

Στο πρόσωπο του Χριστού όμως ξαναβρίσκουμε την υιότητα. Δεν είμαστε ξένοι για τον Θεό, αλλά παιδιά Του. Καί τα παιδιά μπορούν να συναναστραφούν, να μοιραστούν τη ζωή τους, τις χαρές και τις λύπες τους άφοβα με τον Πατέρα τους. Έτσι κι εμείς. Το «παιδίον νέον» ανοίγει την οδό της επιστροφής όλων μας στον Πατέρα, διά της ζωής της Εκκλησίας, η οποία παραμένει η κιβωτός της ελπίδας, αυτή που εξακολουθεί να μας δίνει τα μηνύματα και τα βιώματα της αιωνιότητος.

«Δι’ ημάς» λοιπόν η σωτηρία. «Δι’ ημάς» η αγάπη. «Δι’ ημάς» η ζωή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μας προσφέρει ο «προ αιώνων Θεός». Να είμαστε βέβαιοι ότι για μας ενηνθρώπησε. Σε μας προσφέρθηκε. Σε μας εξακολουθεί να δίνεται στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου μαζί με τον πλησίον μας Τον συναντούμε, Τον κοινωνούμε, Τον καθιστούμε οικείο μας.

«Δι’ ημάς» το δώρο. Καί είναι δώρο διαχρονικό, αιώνιο. Δώρο που ξεπερνά τις ψεύτικες υποσχέσεις του πολιτισμού μας για ευτυχία χωρίς Θεό. Δώρο που ανανεώνει τις καρδιές μας και μας κάνει να γνωρίζουμε Ποιός είναι αυτός που μπορεί να μας αναγεννήσει. Δώρο που δίνει περιεχόμενο, πληρότητα και πνευματική ποιότητα στη ζωή μας, κάνοντάς μας ικανούς να συγχωρήσουμε, να μοιραστούμε και να χαρούμε γνήσια.

Ας είναι λοιπόν τα Χριστούγεννα η ευκαιρία μας για μία νέα αρχή. Να προσφέρουμε με τη σειρά μας ως αντίδωρο αγάπης στον γεννηθέντα Κύριό μας την καρδιά μας. Να τον επισκεφθούμε με την απλότητα των βοσκών. Με την ταπείνωση των Μάγων. Με τον σεβασμό, την αγάπη και το πνεύμα της θυσίας του Ιωσήφ. Κυρίως όμως, με την υπακοή στο θέλημά Του, όπως η Υπεραγία Θεοτόκος.

Ας επιλέξουμε να περάσουμε πνευματικά τα Χριστούγεννα. Καί κοινωνώντας Τον στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ας προσευχηθούμε σ’ Αυτόν ο κόσμος μας να νηπιάσει ως προς την κακία, να ειρηνεύσει, να σεβαστεί το ανθρώπινο πρόσωπο και να κατανοήσει ότι χωρίς Θεό τίποτε δεν έχει νόημα. Ας γίνει η Γέννησή Του η ευκαιρία και η αρχή και για την δική μας, προσωπική αναγέννηση!

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα αδελφοί μου! Σας εύχομαι πατρικώς, ομού μετά του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αλεξίου, ο γεννηθείς Κύριος να μεταμορφώνει τον κόσμο και τις καρδιές μας!
Μετ’ ευχών και της εν Κυρίω νηπιάσαντι αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο ΣΕτικέτες