Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μητρ. Αργολίδος: Ν’ αφήσουμε τον Θεό, να γεννηθεί μέσα μας

Loading...


«Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται, εάν δώσει τόπο στον Ιησού Χριστό, να γεννηθεί μέσα του» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ, Αργολίδος Νεκτάριος στην ποιμαντορική εγκύκλιό του για τα Χριστούγεννα. Αναλυτικά:

 

Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
                            ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2015

              ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ Κ.Κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

   «Αδελφοί μου εν Κυρίω αγαπητοί» (Φιλιπ. δ΄,1),

«σήμερα γεννήθηκε ο Σωτήρας μας» (Λουκ. β’,10). Μ’ αυτά τα λόγια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, ο ουράνιος Άγγελος, ανήγγειλλε στους Ποιμένες της Βηθλεέμ και σ’ όλον τον κόσμο, τη Γέννηση του Λυτρωτού των ανθρώπων, Ιησού Χριστού.

Ο κάθε άνθρωπος επιθυμεί την πληρότητά του, την πραγματική ευτυχία του. Κι αυτό ακριβώς, ήταν, που σήμανε η Γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Ο κάθε άνθρωπος, μπορεί πλέον, να ολοκληρωθεί, ν’ αναγεννηθεί και να γίνει υιός Θεού· να γίνει Θεός κατά Χάριν. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει, πως «όταν ήλθε ο κατάλληλος χρόνος, έστειλε ο Θεός τον Υιό Του, προκειμένου, ν’ απολαύσουμε την υιοθεσία» (Γαλ. δ΄,5)· να γίνουμε παιδιά του Θεού· να φθάσουμε στην ολοκλήρωσή μας, στην πραγματική ευτυχία.

Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται, εάν δώσει τόπο στον Ιησού Χριστό, να γεννηθεί μέσα του. Αυτό εκφράζει κι ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς, γράφοντας:

«Ω! Μέσα μου γεννιέται ένας Θεός!
Καί το κορμί μου γίνεται ναός,
Δεν είν’ ως πρώτα φάτνη ταπεινή·
Μέσα μου λάμπουν ξάστεροι ουρανοί,
Το μέτωπό μου λάμπει σαν αστέρι…».

Οι άνθρωποι όμως, λόγω του εγωκεντρισμού μας, θεωρούμε, πως μπορούμε, να φθάσουμε στην πληρότητά μας, μόνοι μας. Παραθεωρώντας, πως η ολοκλήρωση, η ευτυχία μας, διέρχεται μεσ’ απ’ την αγαπητική σχέση μας με τον Θεό, που έγινε άνθρωπος. Όποιος ψάχνει να βρεί την πληρότητά του, χωρίς τον Θεό και χωρίς το συνάνθρωπο ή εις βάρος του Θεού και εις βάρος του συνανθρώπου, αυτός, όχι απλώς δεν αναγεννάται, δεν ολοκληρώνεται, αλλ’ αντιθέτως βιώνει την απόλυτη δυστυχία της μοναξιάς, βιώνει το σκοτάδι του ψυχικού θανάτου.

Εάν γκρεμίσουμε το είδωλο του «εγώ», το οποίο λατρεύουμε και προσκυνάμε· εάν μετανοήσουμε για τον ατομισμό μας κι ανοιχθούμε μ’ αγάπη προς τον Θεό και προς το συνάνθρωπο· τότε, ο Ιησούς Χριστός θα ̉χει γεννηθεί μέσα μας· τότε, θα ̉χουμε γίνει Θεοί κατά Χάριν· τότε, θα ̉χουμε βρεί την ολοκλήρωση, την ευτυχία μας και θα γιορτάζουμε Χριστούγεννα με Χριστό· τότε, θα ̉χουμε πίστη στον Θεό κι αυτοεκτίμηση· θα ̉χουμε ελπίδα κι αισιοδοξία· θα ̉χουμε αγάπη και θα ζούμε τον Παράδεισο απ’ αυτόν τον κόσμο· διότι, «η Βασιλεία του Θεού βρίσκεται μέσα μας» (Λουκ. ιζ΄,21).

Τότε, θα λέμε μαζί με τον Κωστή Παλαμά:
«Φέρτε μου Μάγοι – θεία βουλή το γράφει –
Τη σμύρνα της ελπίδας, το λιβάνι
Της πίστης, της αγάπης το χρυσάφι
Μυστήρια τέτοια, ανθρώπου νούς δε βάνει!»

Εύχομαι, ν’ αφήσουμε τον Θεό, να γεννηθεί μέσα μας· και να βιώσουμε μ’ όλη την ύπαρξή μας, ότι «σήμερα γεννήθηκε ο Σωτήρας μας» (Λουκ. β’,10)· σήμερα γεννήθηκε η ευτυχία μας, η ολοκλήρωσή μας. Σήμερα αναγεννηθήκαμε στην πραγματική ζωή, που αξίζει να την ζείς.

Διάπυρος προς Χριστόν Νηπιάσαντα ευχέτης Σας
Ο Μητροπολίτης

† ο Αργολίδος Νεκτάριος
 Ετικέτες