Υφυπ. Εξωτερικών: Παίζουν σημαντικό ρόλο τα Πατριαρχεία μας στις φλεγόμενες περιοχές

Loading...


Στον ρόλο που παίζουν τα Πατραρχεία μας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που φλέγεται, αλλά και οι εκκλησίες μας παντού στο εξωτερικό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Άκης Γεροντόπουλος, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη Web TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επεσήμανε, το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο ίδιος δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις διώξεις των Χριστιανών και σε όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τόνισε: «Έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα Πατριαρχεία μας στη Μέση Ανατολή. 

Πρέπει να σας πω ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στη Γάζα άνοιξε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας, για να μπορέσουν κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης πριν από μερικές εβδομάδες να μπουν οικογένειες και να στεγαστούν εκεί. Έχουμε σήμερα ευχαριστήριες επιστολές από αυτούς που βρήκαν καταφύγιο, προς τον πατριάρχη. Θεάρεστον έργο, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται σήμερα από όλους. Και πρέπει να σας πω ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια εισβολής μέσα σε δικά μας μοναστήρια, ή μέσα στις δικές μας εκκλησιές».

Απαντώντας σε ερώτηση για την Παιδεία των ομογενών, ο κ. Γεροντόπουλος μίλησε και για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να βοηθηθούν τόσο τα σχολεία μας στο εξωτερικό, αλλά και ιοι εκκλησίες μας. «Προσπαθούμε να είμαστε πάντα ως χώρα παρούσα και επίσης προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τις εκκλησίες μας γιατί αποτελούν πυλώνες για τον ελληνισμό. Παρόλη την κρίση και τις μειώσεις που έγιναν, διαπιστώνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με εμάς έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών μας. Βεβαίως, οι ανάγκες είναι πάντοτε πολλές και εμείς δίνουμε πάντα βάρος στις περιοχές που έχουν προβλήματα. Με τα πενιχρά οικονομικά μας, εκείνο που μπορούμε να στηρίξουμε είναι πρώτα τις έδρες των ελληνικών σπουδών, όπου υπάρχουν και τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από το να τους στείλουμε έναν προτζέκτορα, κάποια βιβλία ή να κάνουμε κάποια εκδήλωση, όπως πέρσι για παραδειγμα για τον Καβάφη».

Όσον αφορά τους Έλληνες απόδημους μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια: «Αμφιβάλω αν άλλη εθνότητα έχει τόσο πετυχημένους απόδημους, Μας έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, μπορούμε ακόμα περισσότερο να τους αξιοποιήσουμε, αφού βεβαίως και εμείς ως χώρα τους δίνουμε τις κατευθύνσεις. Οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν πολλά για μας, αρκεί κι εμείς να ξέρουμε πού στοχεύουμε και πώς μπορούμε, με αυτούς τους ανθρώπους, να συνεργαζόμαστε. Το ΥΠΕΞ είναι ανοιχτό γι’ αυτούς, ο οποιοσδήποτε, μεμονωμένος ή ως κοινότητα, βρίσκεται στην Αθήνα, μπορεί να έρθει στο γραφείο μου χωρίς κανένα ραντεβού να συζητήσουμε τα προβλήματά τους και να δώσουμε λύσεις όπου μπορούμε».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου στην Web TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ βρίσκεται στο Youtube και στην διεύθυνση:
 Ετικέτες