Σάμου Ευσέβιος: «Πνευματική μορφή, που δέσποζε στην Κρήτη και την Ορθόδοξη Εκκλησία»

Loading...


«Βαρύπτερη έφθασε στη Σάμο η είδηση για την προς Κύριον εκδημία του πεφιλημένου μου Αδελφού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Νεκταρίου.

Όταν πριν λίγες ημέρες τον επισκέφθηκα, είχα την αίσθηση, ότι ο Αδελφός Νεκτάριος ήταν έτοιμος πλέον για να επιστρέψει από την εξορία αυτής της γης στην ουράνια ποθεινή πατρίδα μας.

Μέσα στο κλίμα της αμοιβαίας, ειλικρινούς και μακροχρόνιας αγάπης, που μας συνέδεε από τα φοιτητικά μας χρόνια στη Ριζάρειο και τη Θεολογική Σχολή είδα να αποκαλύπτεται εμπρός μου η περίτρανη πίστη του στον Σωτήρα Χριστό και η αταλάντευτη εμπιστοσύνη του στο άγιο θέλημά Του.

Διεπίστωσα για μία ακόμη φορά να ακτινοβολεί η πονεμένη από την ασθένεια καρδιά του, πυρπολημένη όπως πάντα από την αγάπη προς τον Ιησούν Χριστόν και την αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τώρα όμως με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εστιλβωμένη, θα έλεγες, από την σωματική ασθένεια.

Η πνευματική μορφή του αειμνήστου Πέτρας Νεκταρίου δέσποζε όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Υπήρξε πάντοτε ακέραιος και με ήθος απαράμιλλο, φιλόθεος και ιεροπρεπής, άνθρωπος χαρισματικός, προικισμένος με πολλά τάλαντα, σαγηνευτικός ομιλητής και κήρυκας ακούραστος, μαχητής και ζηλωτής των πατρώων, παραδοσιακός και συγχρόνως νέος, ευγενής και σεμνός εργάτης της αγάπης.

Ο εκ νεκρών Αναστάς Κύριός μας να αναπαύη την μακαρίαν ψυχήν του εν σκηναίς Αγίων Του.

Είη η μνήμη αυτού αιωνία και απαλαίωτος.»

† Ο Σάμου και Ικαρίας ΕυσέβιοςΕτικέτες