Πασχαλινό μήνυμα Μυτιλήνης Ιάκωβου: Η Εκκλησία με το γεγονός της Αναστάσεως μας χαρίζει ελπίδα και παρηγοριά

Loading...


«Σήμερα ο άνθρωπος βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση και πορεύεται χωρίς αληθινή πυξίδα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην πασχαλινή του εγκύκλιο ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. 

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής: 

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και πεφιλημένα,

΄΄ Χριστός Ανέστη ΄΄

Η ανθρώπινη ύπαρξη μετά την αποστασία της και την αποξένωσή της από την Άγιο Τριαδικό Θεό βίωνε την εμπειρία του θανάτου σε όλο της το μεγαλείο . Το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η ανθρωπότητα από τη στιγμή που εγκλωβίστηκε στην αμαρτία και το κακό έλαβε τέλος με το σχέδιο της Θείας Οικονομίας και κυρίως με τη Σταυρική θυσία του Κυρίου μας και την εκ νεκρών Ανάστασή Του.
Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ήλθε ο Χριστός στον κόσμο . Γιά να νικήσει το θάνατο με το θάνατό Του.΄΄ Γιά να αναπλάσει με το Αίμα Του τη φύση μας, που την έφθειρε η αμαρτία ΄΄. Γιά να ανοίξει και πάλι τις κλειστές πύλες του Παραδείσου. Γιά να δώσει με την έγερσή Του τη δυνατότητα στον πληγωμένο και βαρειά άρρωστο από την αμαρτία άνθρωπο να θεραπευθεί πνευματικά, αποκαθιστώντας αυτόν στη δόξα του Παραδείσου . Γιά να φανερώσει ότι ΄΄ η αλήθεια για τον άνθρωπο βρίσκεται στην προοπτική της θεώσεώς του ΄΄. Γιά να τον βοηθήσει με τη Χάρη Του να προχωρήσει στην ανακαίνιση, τη μεταμόρφωση, στον αγιασμό και στην τελειότητα.Γιά να του εμπνεύσει την αγάπη για την άλλη ζωή και την ουράνια πραγματικότητα, χωρίς φυσικά να παραθεωρείται και να υποτιμάται ο παρών βίος.Γιά να τον κάνει τελικά να συνειδητοποιήσει ότι ΄΄ ήλθε διά του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω ΄΄.
Αναστήθηκε ο Κύριός μας και συνέτριψε το κράτος του εχθρού .Αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος Χριστός μας και έδωσε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει μέτοχος της Βασιλείας Του . 

Αναστήθηκε ο Λυτρωτής και Ευεργέτης μας Κύριος και νέκρωσε την κυριαρχία του διαβόλου .Γι’ αυτό τόσο πολύ ΄΄επίκρανε ο Κύριος τον άδη , όταν ο άδης γεύθηκε τη Σάρκα Του. ΄΄. Καί ΄΄ επικράνθη ! ευλόγως, διότι κατηργήθη. Επικράνθη ! ευλόγως, διότι κατέστη περίγελως. Επικράνθη, ευλόγως, διότι εθανατώθη. Επικράνθη ! ευλόγως, διότι έχασε την εξουσία του. Επικράνθη, ευλόγως, διότι έγινε ο ίδιος δεσμώτης ΄΄.
 Στην Ανάσταση του Κυρίου μαςπροσκαλούμεθα από την Εκκλησία μας και πάλι να συμμετάσχουμε. Τον Αναστημένο Κύριό μας καλούμεθα να συναντήσουμε και να γευθούμε . ΄΄ Η τράπεζα γέμει και ο μόσχος πολύς ! ΄΄. Διότι με αυτόν τον τρόπο πρωτίστως πικραίνεται από την πλευρά μας ο άδης,δηλαδή με τη μετάληψη του Τιμίου Σώματος και Αίματος του Χριστού μας. Κάθε φορά που κοινωνούμε τον Πασχάλιο Αμνό μας δίνεται η δυνατότητα, εάν ζούμε φυσικά κατά Χριστόν, να προαισθανόμεθα την Αιώνια Ζωή και την Αθανασία, να νικάμε την απάτη του κόσμου και να ξεπερνάμε τον πνευματικό θάνατο στα όρια της προσωπικής μας ζωής .
 Πικραίνεται ο άδης, λοιπόν, κάθε φορά που αφήνουμε την εμπαθή πολιτεία μας, ζώντας με μετάνοια και συντριβή, διότι ΄΄ με τη μετάνοια και την τήρηση των εντολών γίνεται ο πιστός καθαρό έσοπτρο, όπου αντανακλάται η δόξα του Θεού ΄΄.

Πικραίνεται ο άδης, όταν ζούμε σύμφωνα με τον Ευαγγελικό λόγο, καλλιεργώντας στη ζωή μας τις αρετές . Πικραίνεται ο άδης , όταν από τα βάθη της καρδιάς μας συγχωρούμε τον πλησίον μας και δεν θυμόμαστε το κακό που μας έκανε. Πικραίνεται ο άδης, όταν με καρτερία και υπομονή σηκώνουμε τον προσωπικό μας σταυρό, μικρό ή μεγάλο και δοξάζουμε τον εκ νεκρών Αναστάνταγιά όλα.
 Αγαπητά μου τέκνα, σήμερα που ο άνθρωπος βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση και πορεύεται χωρίς αληθινή πυξίδα, ΄΄ σήμερα που ο κόσμος καταβυθίζεται όλο και περισσότερο στην απόγνωση και που όλες οι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, οικολογικές και λοιπές ανάλογες εξελίξεις εμπνέουν ανησυχία και απογοήτευση ΄΄ η Εκκλησία μας με το γεγονός της Αναστάσεως έρχεται να μας χαρίσει την όντως ελπίδα και παρηγοριά, που είναι ο Αναστημένος Χριστός μας καί να μας υπενθυμίσει ότι ΄΄ θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν , άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου, απαρχήν ΄΄.
 

 Διάπυρος προς τον Αναστάντα Κύριον
                     ευχέτης όλων σας
    Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 + Ο Μυτιλήνης Ι Α Κ Ω Β Ο ΣΕτικέτες