Ο Μητροπολίτης Χίου για την αποκαθήλωση

Loading...


Κήρυγμα του Μητροπολίτου Χίου Μάρκου για την Μεγάλη Παρασκευή

«Ούτος προσελθών τω Πιλάτω ητήσατο το σώμα του Ιησού,
και καθελών αυτό ενετύλιξε σινδόνι
και έθηκεν αυτό εν μνήματι λαξευτώ»
(Λουκ. 23, 52-53)

Με αυτό τον λιτό τρόπο, αγαπητοί μου αδελφοί, ο ιερός Ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφει την αποκαθήλωση του αχράντου Σώματος του Εσταυρωμένου Κυρίου μας και τον ενταφιασμό του. 

Ο Ιωσήφ, «ευσχήμων βουλευτής» από την ιουδαική πόλη της Αριμαθαίας, χτυπά την πόρτα του ρωμαικού πραιτωρίου. Συναντά τον Πιλάτο και του ζητεί το Σώμα του Ιησού για να το ενταφιάσει. Καί ο Πιλάτος εγκρίνει το αίτημά του και δωρίζει στον Ιωσήφ το Σώμα του Κυρίου.

Ο Ιωσήφ σπεύδει στον Γολγοθά μαζί με τον Νικόδημο, τον νυκτερινό μαθητή του Χριστού. Από κοντά και οι Μυροφόρες γυναίκες. Κατεβάζουν το Σώμα από τον σταυρό. Το τυλίγουν μ᾽ ένα λευκό σεντόνι. Καί το αποθέτουν ευλαβικά σ᾽ ένα λαξευμένο μνήμα, στο οποίο δεν είχαν βάλει ποτέ άλλοτε κανέναν σ’ αυτό. Ήταν ημέρα Παρασκευή, ώρα δειλινού, και πλησίαζε το Σάββατο.

Ευγενική μορφή αλλά ταυτόχρονα και θαρραλέος άνδρας ο Ιωσήφ, αδελφοί μου. Η απόφασή του να ζητήσει από τον Πιλάτο το Σώμα του Ιησού, το σώμα ενός σταυρωμένου κατάδικου, τον οποίο οι πάντες είχαν εγκαταλείψει —ακόμα και οι μαθητές του—, δείχνει την ευψυχία και το θάρρος του. Καί η πράξη του αυτή, να αποκαθηλώσει, να κατεβάσει από τον σταυρό το Σώμα του Χριστού μας για να του αποδώσει τις ύστατες νεκρικές τιμές, φανερώνει ευλάβεια και σεβασμό προς το νεκρό Σώμα του Διδασκάλου του Ιησού.

Ο Ιωσήφ κατέβασε από τον σταυρό το Σώμα του Κυρίου από ευλάβεια και σεβασμό, για να το τιμήσει, για να το ενταφιάσει. 

Αντίθετα, κάποιοι άλλοι στις μέρες μας επιδιώκουν να αποκαθηλώσουν τον Χριστό, να Τον απομακρύνουν από τις καρδιές και τη ζωή των ανθρώπων από ασέβεια, απιστία και άρνηση. Επιθυμούν να εξορίσουν τον Χριστό από τη σύγχρονη ζωή, να ακυρώσουν το Ευαγγέλιό Του, να περιθωριοποιήσουν την Εκκλησία Του. Θέλουν να απομακρύνουν το ιερό σύμβολο της χριστιανικής πίστεως που είναι ο σταυρός Του και να κατεβάσουν τις εικόνες Του από σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Σκοπεύουν να απαλείψουν, αν είναι δυνατόν, κάθε ίχνος χριστιανικής μαρτυρίας και εκκλησιαστικής παρουσίας από την κοινωνική και δημόσια ζωή.

Αγαπητοί μου αδελφοί, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία κατέβασε από τον σταυρό το Σώμα του Κυρίου μας για να το ενταφιάσει με σεβασμό. Γιά να αποδώσει τις οφειλόμενες τιμές στον Μεγάλο νεκρό. Εμείς άραγε οι μαθητές Του τι κάνουμε; Μήπως με τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και ζούμε, Τον διώχνουμε κάθε ώρα και κάθε στιγμή από την καρδιά μας; Μήπως Τού κλείνουμε την πόρτα του σπιτιού και της οικογένειάς μας; Μήπως Τον απομακρύνουμε από τα παιδιά μας ή απομακρύνουμε τα παιδιά μας από Εκείνον και την Εκκλησία Του; Μήπως και εμείς, αν και βαπτισμένοι στο όνομά Του και μέλη της Εκκλησίας Του, τελικά δεν Τον θέλουμε παρόντα στην κοινωνική και δημόσια ζωή μας; Μήπως όταν άλλοι —«οι εχθροί του σταυρού του Χριστού»— επιδιώκουν με πάθος, μεθοδικά και οργανωμένα, να Τον εκθρονίσουν από παντού, να Τον βάλουν στο περιθώριο, εμείς, οι χριστιανοί δεν κάνουμε το παραμικρό για να παραμείνει;

Αγαπητοί μου αδελφοί, καθώς σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, στεκόμαστε κάτω από τον Σταυρό Του, καθώς προσκυνούμε ευλαβικά τα άχραντα Πάθη Του, ας παρακαλέσουμε ταπεινά τον Εσταυρωμένο Κύριο να μείνει παντοτινά στον θρόνο της καρδιάς μας. Ας τον παρακαλέσουμε ταπεινά να μας δυναμώνει με την Χάρη Του για να ζούμε σύμφωνα με το Ευαγγέλιό Του. Καί να μας αξιώνει να Τον ομολογούμε με θάρρος και παρρησία ενώπιον των ανθρώπων. Αμήν.Ετικέτες