Ο μητροπολίτης που «υιοθετεί» τα παιδιά των φαναριών

Loading...


Του Κώστα Παππά από το Σαββατιάτικο ένθετο της «Δημοκρατίας» για την Ορθοδοξία

Μια ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία επιχειρεί να φέρει εις πέρας ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός. Ο δυναμικός ιεράρχης, σε μια προσπάθεια η τοπική Εκκλησία να σταματήσει το θλιβερό φαινόμενο των λεγόμενων «παιδιών των φαναριών», επανέρχεται σε μια προ μηνών πρότασή του.

 Στόχος να συνδράμει η τοπική Εκκλησία όπως μπορεί για την επίλυση αυτού του δραματικού φαινομένου μέσα από την παροχή εκπαίδευσης και τροφής στους δεκάδες περιφερόμενους μικρούς που ζητιανεύουν.

Πριν από κάποιους μήνες η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας απέστειλε μια επιστολή προς τις Αρχές του τόπου (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Δήμος Πύργου, Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, εισαγγελέα, ιερά μητρόπολη), με την οποία ζητούσε την παρέμβασή τους για το θέμα αυτό που απασχολεί την τοπική κοινωνία. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός από τον περασμένο Μάιο απευθύνθηκε με δική του επιστολή στον εισαγγελέα Πύργου, με την οποία κατέθετε τις απόψεις και τις προτάσεις του για το θέμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«1. Τά παιδιά αὐτά, ὡς γνωστόν, εἶναι Ἑλληνόπουλα. Οἱ Νόμοι τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας ὁρίζουν ὅτι ὅλα τά Ἑλληνόπουλα ὑποχρεοῦνται ἐννεαετοῦς φοιτήσεως σέ Ἑλληνικά Σχολεῖα (Δημοτικό – Γυμνάσιο 6+3 ).
2. Στό Φοιτητικό Οἰκοτροφεῖον τῆς Ἁγίας Φιλοθέης λειτουργεῖ διθέσιο Δημόσιο Δημοτικό Σχολεῖο, στό ὁποῖον φοιτοῦν μερικά παιδιά Ρομά τῆς Περιοχῆς, κατά περιόδους δυστυχῶς. Σ’ αὐτά ἡ Μητρόπολίς μας προσφέρει δωρεάν καθημερινῶς, πλήν τῶν ἄλλων, πρόγευμα ἱκανοποιητικό».
Στη συνέχεια της επιστολής του ο μητροπολίτης πρότεινε:
«α. Νά ὑποχρεωθοῦν οἱ Ρομά γονεῖς τῆς Περιοχῆς νά ἀποστέλουν ὑποχρεωτικῶς ὅλα τά παιδιά τους στό Σχολεῖο αὐτό, διά νά μή μείνη κανένα ἀναλφάβητο.
β. Ἡ Διεύθυνσις Πρωτοβαθμίου Ἐκπαιδεύσεως, πρός τήν ὁποίαν κοινοποιεῖται τό παρόν, νά ἀναλάβη τήν ἀναβάθμισι τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου τῆς Ἁγίας Φιλοθέης σέ πολυθέσιο, ἐφ’ ὅσον θά ἔρχωνται σ’ αὐτό ὅλα τά παιδιά Ρομά καί νά τό μεταβάλη σέ ὁλοήμερο (μέχρι 6 μ.μ. τούς χειμερινούς μῆνες, μέχρι 8 μ.μ. τούς καλοκαιρινούς μῆνες), μέ ἀνάλογο ἐκπαιδευτικό προσωπικό καί γιά τό ἀπόγευμα.
γ. Ἡ Ἱερά Μητρόπολις θά ἀναλάβη νά προσφέρη σ’ ὅλα τά παιδιά καθημερινῶς, ἐκτός τοῦ προγεύματος, καί πλῆρες γεῦμα.
δ. Τό Τμῆμα Πρόνοιας καί ἡ Εἰσαγγελία Ἠλείας νά φροντίσουν νά ἔχουν ἕναν Κοινωνικό Λειτουργό καί ἕναν ἐπιμελητή ἀνηλίκων, ἀντίστοιχα, κάθε ἀπόγευμα, διά τήν ἀπογευματινή τους μελέτη, επιτήρηση καί ψυχολογική καί κοινωνική τους στήριξη».

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλη αυτή την πρωτοβουλία και την εξέλιξή της τονίζοντας:

«Το όλο θέμα ξεκίνησε από την παρουσία παιδιών των Ρομά, ίσως και άλλων παιδιών, στον κόμβο του μεγάλου δρόμου Πατρών – Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί υπάρχουν φανάρια και κάθε μέρα μερικά παιδιά χτυπούν τα τζάμια των αυτοκινήτων και πετάγονται μπροστά τους με κίνδυνο για τα ίδια αλλά και για τους οδηγούς.

Τον Μάιο, λοιπόν, ο αστυνομικός διευθυντής έστειλε προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών μια επιστολή, την οποία κοινοποίησε και σε άλλους φορείς, μεταξύ αυτών και στη μητρόπολη. Στην επιστολή αυτή αναρωτιέται πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Εγώ στο παρελθόν έχω κάνει ανάλογες προτάσεις και σε υπουργούς και έλεγα φέρτε να φιλοξενήσουμε 50 αγόρια στον Αγιο Νικόλαο στα Σπάτα και 50 κορίτσια στην Αγία Φιλοθέη, που είναι ίδρυμα φοιτητριών. Εστειλα λοιπόν ένα γράμμα στον εισαγγελέα και είπα ότι όλο αυτό είναι ένα πρόβλημα και έκανα και κάποιες προτάσεις. Είναι άλλωστε υποχρέωση του εισαγγελέα να εφαρμόζει τους νόμους και υποχρέωση της Αστυνομίας να πιάσει τον πατέρα του τάδε σε περίπτωση που δεν επιμελείται το παιδί του».

«Αγαπάμε τους πάντες και είμαστε πραγματικοί αντιρατσιστές»

Ο μητροπολίτης, συνεχίζοντας, ανέφερε στη «δημοκρατία»: «Εμείς προσφέρουμε κάθε μέρα πρωινό σε πολλά παιδιά στο σχολείο της Αγίας Φιλοθέης, προσφέρουμε και τετράδια, βοηθάμε το κτίριο που υπάρχει να είναι σε καλή κατάσταση. Προσφέρουμε λοιπόν στα παιδιά των φαναριών ένα γεύμα, καθώς και τη δυνατότητα να τα κρατάμε τον χειμώνα έως τις επτά και το φθινόπωρο έως τις οκτώ το βράδυ. Ζητάμε λοιπόν να μας στείλει η Εισαγγελία επιμελητές ανηλίκων, να μας στέλνει έναν δύο επιμελητές κάθε απόγευμα, να μας στείλουν έναν ψυχολόγο να τα βοηθάει, να στείλει η Πρόνοια μια κοινωνική λειτουργό και μετά να κοιμούνται σπίτια τους και να έρχονται πάλι. Αυτή ήταν η πρότασή μου, αλλά δεν βλέπω κινήσεις.

Ο κ. Εισαγγελέας μάς έστειλε προ ημερών επιστολή εν όψει της σχολικής χρονιάς για να δει τι έχουμε κάνει. Εγώ αλλά και η διευθύντρια του σχολείου τού απαντήσαμε ότι έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες και περιμένουμε να μας φέρετε τα παιδιά. Μετά χαράς θα τα βοηθήσουμε τα παιδιά.

Δεν μπορώ όμως να τα μαζέψω εγώ, ούτε οι δάσκαλοι θα πάνε να μαζέψουνε τα παιδιά, κάποιες άλλες υπηρεσίες θα είναι αρμόδιες. Πάντοτε, ξέρετε, η Εκκλησία είναι κοντά στους συνανθρώπους μας και ευτυχώς ετούτη την περίοδο οι μητροπόλεις, η Αρχιεπισκοπή, η Ιερά Σύνοδος, όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε. Γιατί, ξέρετε, εμείς είμαστε οι πραγματικοί αντιρατσιστές. Αγαπάμε όλους τους ανθρώπους με όλη την αγάπη και όλα τα μέσα που έχουμε».
 Ετικέτες