Μητρ. Mεσογαίας για Πάσχα: To αντίθεο και αθεϊστικό φρόνημα δυστυχώς κυριαρχεί στον κόσμο μας

Loading...


» Να περάσουμε μέσα από αυτή την έρημο των δοκιμασιών μας, των δυσκολιών αυτής της ζωής, του αντίθεου και αθειστικού φρονήματος που κυριαρχεί δυστυχώς στον κόσμο μας και να φθάσουμε κι εμείς στη γη των δικών μας προσπαθειών, στη γη της επαγγελίας του Θεού που είναι η ημέρα η λαμπροφόρος της Αναστάσεως. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση που μας ζητάει η Εκκλησία• να βγούμε λίγο από τον εαυτό μας. Να κάνουμε αυτή την καλή έξοδο από αυτά που ξέρουμε και στα οποία κακώς έχουμε βολευτεί» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Μεσογαίας στο Πασχαλινό μήνυμά του . Αναλυτικά:

 

Το ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδος είναι μια πρόκληση για τον κάθε ένα μας• μιάς εξόδου, μιάς εισόδου και μιάς επιστροφής. Να κάνουμε κι εμείς την έξοδο από την Αίγυπτο των παθών μας, την σκλαβιά των αδυναμιών μας, των θελημάτων μας, την έξοδο από κάθε τι που μας κάνει τον Θεό τόσο δύσκολο και τόσο απόμακρο. Να περάσουμε μέσα από αυτή την έρημο των δοκιμασιών μας, των δυσκολιών αυτής της ζωής, του αντίθεου και αθειστικού φρονήματος που κυριαρχεί δυστυχώς στον κόσμο μας και να φθάσουμε κι εμείς στη γη των δικών μας προσπαθειών, στη γη της επαγγελίας του Θεού που είναι η ημέρα η λαμπροφόρος της Αναστάσεως. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση που μας ζητάει η Εκκλησία• να βγούμε λίγο από τον εαυτό μας. Να κάνουμε αυτή την καλή έξοδο από αυτά που ξέρουμε και στα οποία κακώς έχουμε βολευτεί.

  Το δεύτερο είναι να μην είναι μόνο μια έξοδος σε μια έρημο, αλλά να είναι και μια είσοδος, όχι στην επίγειο Ιερουσαλήμ, αλλά στην άνω Ιερουσαλήμ. Αυτή είναι η Ιερουσαλήμ των Μυστηρίων της Εκκλησίας του Θεού. Μοιάζει πολύ με την Ιερουσαλήμ των προσδοκιών του Ισραηλιτικού λαού. Και αυτή η Ιερουσαλήμ της Εκκλησίας είναι η Ιερουσαλήμ όπου κι εμείς πιστεύουμε ότι κατοικεί ο Θεός, όπου υπάρχει η ζωή και η ευλογία του Θεού, όπου καλλιεργείται πραγματικά κάθε τι θεικό που έχει να κάνει με την φανέρωση του ονόματός Του αλλά και με την δόξα του προσώπου Του.

  Υπάρχουν ακόμη δύο στοιχεία της νέας Σιών. Και αυτά είναι το πάθος του Κυρίου και η Ανάστασίς Του. Είναι τα μεγαλύτερα στολίδα και οι πλουσιότεροι θησαυροί της νέας Ιερουσαλήμ.

Μέσα στην Εκκλησία ο καθένας μας προσπαθεί τέτοιες μέρες να μπεί λίγο σ᾿ αυτό το μυστήριο των παθών του Κυρίου. Να ξεφύγει λίγο από τα επίγεια στοιχεία των όμορφων εθίμων και των καλών συνηθειών ώστε να αξιοποιήσει ακριβώς αυτούς τους θησαυρούς. Να δεί πως ο ίδιος θα μπορέσει να μετάσχει στο πάθος της Σταυρώσεως του Κυρίου και στη χαρά της Αναστάσεως Του. Αυτή η είσοδος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιστροφή. Επιστροφή σ᾿ αυτό που είμαστε, αυτό που ψάχνουμε, όχι κάτι ξένο με τη φύση μας, αλλά αυτό για το οποίο πλαστήκαμε. Αυτό θέλουμε, αυτό ποθούμε, αυτό ονειρευόμαστε. Αυτό έβαλε ο ίδιος ο Θεός μέσα στην καρδιά μας.

  Ευχόμαστε να δώσει ο Θεός, μ᾿ αυτό το πνεύμα της ταπεινής επιστροφής, της γεμάτο πόθο και καλό ένθεο πάθος εξόδου από τον εαυτό μας, αλλά και της γεμάτης ευλογία και αγάπη εισόδου στην Ιερουσαλήμ της Εκκλησίας, να περάσουμε στο σταδιο αυτής της ευλογημένης εβδομάδος.Ετικέτες