Μητρ. Χερρονήσου για Πάσχα: H ζωή μας πρέπει να αλλάξει – Τα βάσανα, η πικρή καθημερινότητα δεν αφήνουν τον κόσμο να ξανασάνει

Loading...


«Τα βάσανα της ζωής, η πικρή καθημερινότητα, το κυνηγητό του χρήματος και της ηδονής δεν αφήνουν τον κόσμο να ξανασάνει» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Πέτρας και Χερρονήσου στην Πασχάλια εγκύκλιό του. Αναλυτικά:

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Χάριτι Θεού Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου
παντί τω πληρώματι της Εκκλησίας χάριν, ειρήνην και έλεος
παρά του ενδόξως Αναστάντος Σωτήρος Χριστού

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Με τη χάρη του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Χριστού, πανηγυρίζουμε και εφέτος το γεγονός της ενδόξου Αναστάσεώς Του. Αξιωθήκαμε πάλι να λάβωμε και εμείς φως «εκ του Ανεσπέρου Φωτός». Ζούμε ξανά τη χαρά της νίκης του Κυρίου μας επί του θανάτου.

Η Εορτή του Πάσχα είναι το κορυφαίο γεγονός της επί γης παρουσίας του Κυρίου μας και η βάση της Πίστεώς μας∙ «ει Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις ημών» (Α΄ Κοριν. 15.17), λέγει ο Απόστολος Παύλος. Το Πάσχα, δεν αποτελεί, όπως πολλοί ισχυρίζονται, την χριστιανική μετεξέλιξη της αρχαίας εορτής του φωτός, της ανοίξεως και της ζωής.

Πάσχα είναι η Ανάστασις του Κυρίου, είναι η νίκη της ζωής εναντίον των δυνάμεων του σκότους, που συνετρίβησαν με τη δύναμη του Σταυρού. Ο Ιησούς Χριστός επάτησε με τον θάνατό Του τον θάνατο και εχάρισε στους ανθρώπους ζωήν την αιώνιον. Γι’ αυτό ο Άγιος Ιωάννης στον ανεπανάληπτο Κατηχητικό Λόγο του, περιχαρής αναφωνεί: «που σου, θάνατε, το κέντρον; που σου Άδη, το νίκος;» Ο θάνατος πλέον δεν είναι τέρμα, απελπισία και απαρήγορη συμφορά. 

Γι’ αυτό και τα νεκροταφεία για τους χριστιανούς ονομάζονται κοιμητήρια. Γι’ αυτό και η Εκκλησία απορρίπτει την καύση των νεκρών, η οποία αποτελεί υποτίμηση του ανθρωπίνου σώματος και εδράζεται σε ξένες πρακτικές και θρησκευτικές διδασκαλίες, που προσβάλλουν το αίσθημα και το ήθος του δόγματος της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Δίχως την Ανάσταση είμαστε απαρηγόρητοι. Δίχως την Ανάσταση δεν υπάρχει χαρά. Η Εορτή του Πάσχα είναι Εορτή της χαράς και της συμφιλιώσεως των ανθρώπων. Ο ασπασμός της αγάπης στο πρώτο «Χριστός Ανέστη» μαρτυρεί την αγάπη του Αναστάντος Χριστού στον κόσμο. Ο ασπασμός της αγάπης σημαίνει κατάργηση της εχθρότητας, της αντιπαλότητας, της εξουσιαστικότητας, του πολέμου, της βίας, της αναγκαστικής μετανάστευσης, της αδιαλλαξίας.

Η Ανάσταση του Χριστού μας δίνει την ευκαιρία της επικοινωνίας, των διαπροσωπικών αγαθών σχέσεων, του ανοικτού διαλόγου, της αλληλεγγύης, της συμπόνοιας, της διαρκούς ειρήνης, της συμφιλιώσεως, της εξάρσεως χαράς και αγάπης. Ο Αναστάς Κύριος γκρέμισε τις αντιθέσεις, κατήργησε τις διαιρέσεις, γι’ αυτό και το «Χριστός Ανέστη» προϋποθέτει το «συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει». «Συγγνώμη γαρ εκ του τάφου ανέτειλε». Είναι η ειρηνοφόρα προσταγή του Αναστάντος Χριστού: Ας βάλουμε στην άκρη παράπονα, «παρεξηγήσεις», ψυχρότητες, αντιπάθειες, καθετί που αμαυρώνει την ψυχή και τη ζωή μας.

Ο Εσπερινός του Πάσχα λέγεται «Αγάπη». Το Ευαγγέλιο αναγιγνώσκεται σε όλες τις γλώσσες. Η Ορθοδοξία δεν είναι Ελληνική, αλλά Οικουμενική και δοξάζουμε τον Πανάγιο Θεό που αξιώνει την γενεά μας να ζήσει τον προσεχή Ιούνιο την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ένα γεγονός υψίστης ιστορικής σημασίας και σπουδαιότητος για την Εκκλησία που ταυτόχρονα, αποτελεί εξαιρετική τιμή για το νησί μας, αφού η Κρήτη επελέγη ως τόπος σύγκλησης της Συνόδου.
Ο Χριστός δεν ήλθε στον κόσμο μόνο για τους Ιουδαίους ή για τους Έλληνες, αλλά για όλους τους ανθρώπους, που είναι μοναδικές και ανεπανάληπτες εικόνες του Θεού, στους οποίους φέρνει το φως το αληθινόν, που ανέτειλε εκ του Τάφου και εφώτισε τα πάντα.

Το φαιδρόν της Αναστάσεως μήνυμα, ίσως να μη συγκινεί πολλούς σήμερα. Τα βάσανα της ζωής, η πικρή καθημερινότητα, το κυνηγητό του χρήματος και της ηδονής δεν αφήνουν τον κόσμο να ξανασάνει. Ακόμη και οι χριστιανοί μένουν στη στερεότυπη τήρηση τύπων και κανόνων, στα έθιμα και δεν βιώνουν το κοσμοχαρμόσυνο γεγονός της Λαμπρής, της Αναστάσεως, του Πάσχα. Πάσχα σημαίνει πέρασμα, διάβαση, από τη γη της δουλείας στη γη της επαγγελίας, από τον θάνατο στη ζωή, από τη θλίψη στη χαρά, από το σκοτάδι στο φως.

Ας περιπατήσουμε, λοιπόν, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, εν καινότητι ζωής. Ας καταλάβουμε ότι η ζωή μας πρέπει να αλλάξει, να γίνει καινούργια. Και αυτό θα το επιτύχουμε μόνο αν αναγεννηθούμε από την πίστη στο γεγονός της Αναστάσεως. Μόνο τότε μπορεί το Πάσχα μας να είναι πραγματικό Πάσχα, δηλαδή πέρασμα από την απόγνωση στην ελπίδα, από το ψέμα στην αλήθεια, από την πτώση στην Ανάσταση, από την αμαρτία στη χάρη του Θεού.

Ευχόμεθα ο Αναστάς Κύριος να πλημμυρίζει τη ζωή σας με την χαρά Του. Η ειρήνη Του να επιστρέψει στον κόσμο μας, δίδοντας διέξοδο στις πολυεπίπεδες κρίσεις που βιώνουμε.

Μετά πασχαλίων ευχών
και πολλής αγάπης εν Χριστώ Αναστάντι

+ Ο Πέτρας και Χερρονήσου ΓεράσιμοςΕτικέτες