Εξόχως σημαντική η Διεθνής Διάσκεψη τονίζουν οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών

Loading...


Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας στους 89,5 FM, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

«Το σημερινό γεγονός έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να υπογραμμιστούν οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες του καθενός από εμάς και επακόλουθα και της Εκκλησίας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας πως «καλείται και η Εκκλησία, πλάι σε όλους τους άλλους φορείς, να βάλει την πλάτη της κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε. Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από τα γεγονότα αυτά καθώς βλέπουμε τόσο κόσμο να οδηγείται στο άγνωστο, νέα παιδιά να πνίγονται. Όμως θα ήταν κρίμα να σταματήσουμε μόνο σε αυτήν την πλευρά του θέματος και να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, ενώ πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τον τόπο τους; Ποιος τους ανάγκασε να φύγουν από εκεί και να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα. Σήμερα, λοιπόν, ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να εμποδίσουμε να γίνονται τέτοια πράγματα, δηλαδή επεμβάσεις των δυνατών να εξολοθρεύουν τους αδύναμους».

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ευχήθηκε να επικρατήσει η λογική, η ειρήνη και η συνδιαλλαγή στη Μέση Ανατολή. Ο Πατριάρχης τόνισε πως «η συνάντηση αυτή, με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, οπωσδήποτε ήταν εξαιρετικά σημαντική, γιατί διαδραματίζονται πολλά λυπηρά γεγονότα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και, ιδιαιτέρως, στην Αγία πόλη Ιερουσαλήμ» και επεσήμανε πως «η ευχή όλων μας είναι να συμβάλλουμε από την σκοπιά του ο καθένας, να επέλθει εκτόνωση της εντάσεως και της βίας και να επικρατήσει η λογική, η συνδιαλλαγή και η ειρήνη, γιατί μόνο μέσω των προσπαθειών της ειρήνης και της συνδιαλλαγής, μπορούν να επιλυθούν προβλήματα που αφορούν κάθε άνθρωπο. Νομίζω σήμερα ότι η θρησκευτική ηγεσία και ειδικότερα η εκκλησιαστική ηγεσία των Ορθοδόξων Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής, έδωσε την μαρτυρία του Ευαγγελίου κι είναι μια μαρτυρία διαχρονική, που πάντοτε βασιζόταν στην ελπίδα του Εσταυρωμένου».

Για την σημασία και την αξία της Διεθνούς Διάσκεψης για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στην Αθήνα μίλησε στον 89,5 ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης. «Έχει μεγάλη αξία, γιατί μαζευτήκαμε απ’ όλο τον κόσμο, με πρόσκληση της ελληνικής Κυβερνήσεως που την ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την ευκαιρία, οι θρησκευτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες για να μιλήσουμε για την ειρήνη» είπε ο Πατριάρχης και υπογράμμισε πως «ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή δοκιμάζεται σκληρά. Στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο και στην Υεμένη, ο δρόμος του διαλόγου είναι πλέον επιβεβλημένος. Τα προβλήματα είναι κρίσιμα και ευχόμαστε ο Θεός να βοηθήσει».

Τις ευχαριστίες του στην Εκκλησία της Ελλάδος και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο που δεν τον λησμονούν στην αποστολή του εξέφρασε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού της Ελληνικής Εκκλησίας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. «Αν επιβιώνουμε το οφείλουμε στην Εκκλησία της Ελλάδος και στον Αρχιεπίσκοπο» είπε ο Πατριάρχης και μιλώντας για τη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μέση Ανατολή τόνισε πως «είναι πολύ βασική, αρκεί να μην μείνουμε μόνο στα ευχολόγια. Οι περιστάσεις στη Μέση Ανατολή είναι πολύ δύσκολες και έχουμε ανάγκη από τη συμπαράσταση και της Ελλάδος. Πιστεύω, ότι αν ενώσουμε τις φωνές μας θα βγει κάτι δυνατό απέναντι στα προβλήματα» επεσήμανε ο Πατριάρχης και προσέθεσε πως «τα συμπεράσματα της Διάσκεψης θα δώσουν πολλά μηνύματα. Μένει μόνο ο καθένας από το δικό του μετερίζι να τα αξιοποιήσει».Ετικέτες