«Εγώ και ο Σκαραβαίος είμαστε ένα, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα»

Loading...


Ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος που συμπλήρωσε 30 χρόνια αρχιερατείας μιλά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» για την αγάπη του για τη γη και το διάσημο «κατσαριδάκι» που δεν αποχωρίζεται

Συνέντευξη στον Δημήτρη Ριζούλη από την «Κυριακάτικη Δημοκρατία»

Ενας ξεχωριστός μητροπολίτης, πραγματικός διάκονος, συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες 30 χρόνια αρχιερατείας. Πρόκειται για τον Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, που με τη σεμνή και ταπεινή του παρουσία τιμά την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Αλέξανδρος, που έχει το προσωνύμιο «ο μητροπολίτης με το κατσαριδάκι» εξαιτίας του παμπάλαιου Σκαραβαίου που χρησιμοποιεί ως επίσημο αυτοκίνητό του (τον αγόρασε πριν από 45 χρόνια!), δεν διστάζει να ανέβει σε ένα από τα δύο τρακτέρ που διαθέτει για να οργώσει τη γη των μοναστηριών, να φυτέψει μαζί με κατοίκους και μοναχούς και να συμμετάσχει έμπρακτα σε κάθε δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας. Γεννημένος και μεγαλωμένος σε αγροτικό χωριό, συνεχίζει την καλλιέργεια της γης με σκοπό οι καρποί της να διατεθούν σε όσους έχουν ανάγκη (φυσικά δωρεάν). Και δεν μιλάμε για μικρή προσφορά, αλλά για τόνους πατάτες, λάδι κ.λπ.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε ειδική εκδήλωση τιμής για τη συμπλήρωση των 30 ετών αρχιερατείας του μητροπολίτη στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και των μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Ηλείας κ. Γερμανού, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου και των επισκόπων Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου, Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και Ωλένης κ. Αθανασίου μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης. Ο κ. Αλέξανδρος μίλησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» για τα 30 χρόνια της διακονίας του, την αγάπη του για τη γη και τον Ακαραβαίο του που (όπως είπε) είναι κομμάτι του εαυτού του.

Σεβασμιότατε, αυτά τα 30 χρόνια της αρχιερατείας σας κάνατε πολλά πράγματα. Ποια θεωρείτε πιο σημαντικά;

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τον Θεό που μου έκανε τη μεγάλη χάρη να με αφήσει να υπηρετήσω ως αρχιερέας 30 χρόνια. Εντεκα στη Ναύπακτο και 19 στην Τρίπολη. Ομως έργο σημαντικό δεν έχω να επιδείξω, και επομένως δεν μπορώ να κάνω διάκριση και να πω τι ξεχωρίζω. Η διακονία ενός επισκόπου είναι συνεχής, άλλοτε ψηλότερα και άλλοτε χαμηλότερα. Ολη η ζωή του είναι μια διακονία για τη δόξα του Θεού και την ευεργεσία του λαού. Αρα δεν είμαι σε θέση να σας πω τι σημαντικό έκανα.

Ως προς την ανταπόκριση του λαού τι έχετε να πείτε, γιατί είμαστε και σε μια εποχή αμφισβήτησης θεσμών και προσώπων;

Διεπίστωσα και στη Ναύπακτο και στην Τρίπολη ότι ο λαός είναι κοντά στην Εκκλησία και θέλει να την έχει δίπλα του. Τρέχει όταν βρει τον κατάλληλο κληρικό και τον έχει σύμβουλο και οδηγό του. Ο λαός σε Ναύπακτο και Τρίπολη έχει κοινά γνωρίσματα. Ιδια συμπεριφορά, ίδια προβλήματα. Και στις δύο περιοχές οι άνθρωποι ζουν σε δύσκολες και άγονες συνθήκες με σκληρό κλίμα. Πάλεψαν και πέτυχαν. Επίσης είναι άνθρωποι της μετανάστευσης, αλλά πάντα σκέπτονταν τον τόπο τους και πώς θα τον στηρίξουν. Δεν έχω διαπιστώσει αυτά τα 30 χρόνια μείωση στην αγάπη του λαού για την Εκκλησία. Ισα ίσα, τώρα, λόγω της κρίσης, βλέπω και επιστροφή στην πίστη. Στους ναούς τώρα έρχονται περισσότεροι και όπως φαίνεται η πενία κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται πνευματικότερα.

Εσείς πρωτοστατείτε στις αγροτικές δράσεις της περιοχής. Ετσι δεν είναι;

Γεννήθηκα σε ένα χωριό της Αρκαδίας που είναι 17 χιλιόμετρα από την Τρίπολη προς την Καλαμάτα. Μεγάλωσα στο χωριό και εργάστηκα εκεί μέχρι τα 25 μου χρόνια. Δούλευα στα περιβόλια μας και έχω αγαπήσει τη γη. Η γη είναι η μάνα μας! Κάναμε μεγάλο έγκλημα που τα τελευταία χρόνια την εγκαταλείψαμε και ερήμωσε ο τόπος. Γι’ αυτό άλλωστε ξεσπούν τώρα τόσες πυρκαγιές. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γυρίσουμε στη γη, να την καλλιεργήσουμε ξανά. Τα μοναστηριακά κτήματα που υπάρχουν διάσπαρτα εδώ, και πολλά είναι καταπατημένα, κάνω αγώνα να τα επαναφέρω στη χρήση. Αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουμε και να γυρίσουμε στις ρίζες μας.

Συμμετέχετε ενεργά, σεβασμιότατε…

Φυσικά εργάζομαι κι εγώ. Εχω δύο τρακτέρ και τα οδηγώ μόνος μου. Μάλιστα στενοχωριέμαι που μερικοί από τους νέους (με τους όποιους βέβαια είμαστε φίλοι) έρχονται και με βοηθάνε αλλά με κοροϊδεύουν και μου λένε «είναι δυνατόν, δεσπότης, να ανεβαίνεις στο τρακτέρ;» Και τους λέω ότι το κάνω για να τους διδάξω ότι πρέπει να καλλιεργήσουν τη γη προκειμένου να μας δώσει το ψωμί μας.

Για να διδάξετε έχετε τόσα χρόνια και το ίδιο αυτοκίνητο;

Βεβαίως. Θέλω να δείξω ότι πρέπει να αρκούμαστε στα αναγκαία. Εμένα ο Σκαραβαίος μου είναι σύντροφος της ζωής μου. Τον αγόρασα όταν ήμουνα παπάς και από τότε είμαστε παρέα. Στις δυσκολίες, στις ευκολίες, στις χαρές και στις λύπες εγώ και ο Σκαραβαίος μου είμαστε ένα. Και καμαρώνω γι’ αυτό. Μπορώ να πάρω άλλο αυτοκίνητο, αλλά για ποιον λόγο; Αφού ο Σκαραβαίος κάνει του δουλειά του, και μάλιστα είναι σκληρός! Εχω χτυπήσει σε μάντρες που γκρεμίστηκαν και ο Σκαραβαίος μου δεν έπαθε τίποτα. Είναι δυνατή λαμαρίνα.

Πόσα χρόνια τον έχετε;

Σαράντα πέντε χρόνια. Τον αγόρασα με δάνειο πριν γίνω δεσπότης και συνέχισα για 28 χρόνια να πληρώνω τις δόσεις. Και ακόμα είναι ο επίσημο αυτοκίνητό μου. Πηγαίνω στην Αθήνα, μπαίνω στη σύνοδο και μου μιλάνε γι’ αυτόν. Τελικά ο Σκαραβαίος μου είναι διάσημος και ο μητροπολίτης είναι άσημος.

Και μετά τα 30 χρόνια, τι; Πώς βλέπετε το μέλλον;

Κοιτάξτε, τώρα ερχόμαστε πλέον στο γήρας και εξ ανάγκης θα περιοριστούν οι δυνατότητές μας. Θα το παλέψω όμως μέχρις εσχάτων, όσο οι δυνάμεις μου μου το επιτρέπουν, να αγωνίζομαι για να διδάξω και να εξυπηρετήσω τον λαό μας. Προπάντων θα αξιοποιήσω τη γη μας. Τα αγαθά δεν τα πουλάμε, τα χαρίζουμε σε όσους έχουν ανάγκη με το πρόγραμμα «το καλάθι του φτωχού αδελφού». Τα προϊόντα μας είναι εκλεκτά και βιολογικά. Θα βγάλουμε 5 τόνους πατάτες, την περασμένη εβδομάδα φυτέψαμε 2.000 κλίματα, σε άλλες εκτάσεις φυτέψαμε 1.000 στρέμματα βερικοκιές, έχουμε έναν ελαιώνα με 20.000 δέντρα. Και το λάδι το μαζεύουμε εμείς οι παπάδες! Ο αγώνας του επισκόπου δεν έχει ανάπαυση. Δεν έχουμε εξουσία εμείς, διακονούμε, δεν εξουσιάζουμε. Η Πολιτεία έχει κάνει λάθος που νομίζει ότι είμαστε αντίπαλοι. Μια μερίδα πολιτικών δεν γνωρίζει την προσφορά και τις θυσίες της Εκκλησίας. Τους καλώ να διαβάσουν και να μάθουν. Και να μη βλέπουν την Εκκλησία σαν εχθρό.

Είστε απογοητευμένος από τους πολιτικούς;

Ναι, είμαι απογοητευμένος. Και από τα πρόσωπα και από τις πολιτικές. Καλώ τον λαό να ακολουθεί αυτό που λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Οταν θέλεις να εμπιστευτείς τα κοινά σε ένα πρόσωπο, πρέπει να εξετάσεις τη ζωή του και τα προσωπικά του. Την οικογένειά του, το σπίτι του, τη συμπεριφορά του στην κοινωνία. Αυτή είναι η συμβουλή μου.Ετικέτες