Δημητριάδος Ιγνάτιος: Η λειτουργία της καρδιάς δεν καταγράφεται στα monitors των καρδιογράφων

Loading...


«Γεμάτη μυστήριο και σιωπή τούτη η καρδιά υπερβαίνει την αντιληπτική ικανότητα της ανθρώπινης διανόησης, όντας ορατή μόνο στα μάτια του Θεού» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος στο 1ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο στο Βόλο. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία: 

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε κοντά σας, στην τελετή έναρξης του παρόντος Καρδιολογικού Συνεδρίου, για να σας απευθύνω δυό λόγια καρδιάς, όπως αρμόζει άλλωστε, αφού περί καρδίας οι εισηγήσεις, οι αναφορές και οι ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

 Είναι αλήθεια, ότι τίποτε δεν υπάρχει πιο βαθύ και μεγάλο απ’ την καρδιά. «Βαθεῖα ἡ καρδία παρά πάντα» διαβάζουμε στην Αγία Γραφή. Είναι η καρδιά ο ηγεμόνας της ύπαρξής μας, επισημαίνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, μη εννοώντας βέβαια τον καρδιακό μυ, αλλά τον ενδότατο χώρο του πνεύματος, που κλείνεται στα ανεξερεύνητα προσωπικά μας βάθη. Κι αν η καρδιά του σώματος, ως κέντρο των ζωτικών λειτουργιών, συγκεντρώνει την προσοχή, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την επιμελημένη φροντίδα των ιατρών, η νοητή καρδιά ως έδρα των κινήσεων της ψυχής αποτελεί την κύρια μέριμνα της Εκκλησίας μας. Μπορεί η πρώτη, ως όργανο που ζωοποιεί το σώμα, να κινητοποιεί παγκοσμίως πλειάδα ειδικών επιστημόνων σε ερευνητικές εργασίες. Και η άλλη όμως, ως κέντρο του πνεύματος, αποτελεί το ψυχωφελές εντρύφημα όχι μόνο των νηπτικών πατέρων αλλά και αναρίθμητων ψυχών, που τολμούν να εισέλθουν στην εσώτερη κατακόμβη της ψυχής τους και να εξερευνήσουν το βάθος της.

Γεμάτη μυστήριο και σιωπή τούτη η καρδιά υπερβαίνει την αντιληπτική ικανότητα της ανθρώπινης διανόησης, όντας ορατή μόνο στα μάτια του Θεού. Δεν καταγράφεται η λειτουργία της στα monitors των καρδιογράφων, δεν προσεγγίζεται με στηθοσκόπια και υπερήχους. ωστόσο όμως, εκεί συντελούνται, κατά την Ορθόδοξη Θεολογία, μεγάλα και θαυμαστά.

Εκεί διεξάγεται ο αγώνας της θεοφιλούς ψυχής, εκεί λαμβάνονται οι άγιες αποφάσεις. Εκεί συγκεντρώνεται το προσευχόμενο πνεύμα του ανθρώπου κατά τον γέροντα Σωφρόνιο, εκεί αποκαλύπτεται η απειρότητα του Θεού. Στο θυσιαστήριο της καρδιάς τελείται η μυστική λατρεία Του. Εκεί βιώνεται η αίσθηση της παρουσίας Του. Σκύψε μέσα στην καρδιά σου και θα δεις τον ουρανό, προτρέπει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, αφού στην καθαρή καρδιά αναπαύεται ο Θεός. Μακάρισε ο ίδιος ο Χριστός τους καθαρούς τη καρδία «ὅτι αὐτοί τόν Θεόν ὄψονται».

 Αν οι φυσικές επιστήμες επιδιώκουν τη θέαση άλλοτε του μακρόκοσμου στην ασύλληπτη ευρύτητα του σύμπαντος και άλλοτε του μικρόκοσμου στη συναρπαστική προσέγγιση των απειροελάχιστων δομικών στοιχείων της ύλης, η Εκκλησία στοχεύει στη θέαση του Θεού ως προσωπικό μυστικό βίωμα και κατά χάριν κατάσταση του ανθρώπου. Προϋπόθεση βέβαια αυτής της θεογνωσίας και θεοπτίας είναι η καθαρή καρδιά. Γι’ αυτό και η Εκκλησία πρώτιστα επιμελείται την καθαρότητα και απαλλαγή της από τα πάθη, διδάσκει την καρδιακή προσευχή, συντηρεί την διαρκή αναζήτηση και δίψα του Θεού, προτείνει την άμεση ανταπόκρισή μας στην προτροπή Του «Υἱέ, δός μοί σήν καρδίαν».

 Επωφελήθηκα της αποψινής ευκαιρίας για να φωτίσω έστω αμυδρά στην εκλεκτή ομήγυρη τον πνευματικό χώρο της καρδιάς, που εν πολλοίς αγνοείται, μιας και δεν γίνεται αντιληπτός από τους αισθητήρες της τεχνολογίας, αλλά που προσελκύει την ανύστακτη φροντίδα και μέριμνα της Εκκλησίας μας.

 Επωφελούμαστε όμως και όλοι μας της καλής ευκαιρίας που προσφέρει στον τόπο μας το παρόν Καρδιολογικό Συνέδριο. Φέρνει κοντά μας τα πιο πρόσφατα πορίσματα της Ιατρικής αλλά και αποδεικνύει την επαινετή μέριμνα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή μας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.

 Ιδού, λοιπόν, ότι η επιμέλεια και φροντίδα της καρδιάς συνιστά κοινό στόχο, στον οποίο κατατείνουν και συναντώνται η ποιμαντική της Εκκλησίας αφ’ ενός και η επιστήμη της Καρδιολογίας, αφ’ ετέρου, έχοντας η κάθε μια τη δική της αφετηρία, ακολουθώντας η κάθε μια τη δική της πορεία.

 Από την πλευρά της, η Εκκλησία τιμά και επευλογεί κάθε προσπάθεια που προάγει την υγεία και αποβλέπει στην περιφρούρησή της. Γι’ αυτό και συγχαίρει και επαινεί ιδιαίτερα τους διοργανωτές αυτού του Συνεδρίου, αλλά και όλους που συμμετέχετε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση. Και με πολλή αγάπη σας προτρέπει να αγγίξετε με το πνευματικό σας στηθοσκόπιο το μεγαλείο της ψυχής σας, την πνευματική σας δηλαδή καρδιά, και να αφουγκραστείτε τα μυστικά της μιλήματα σε μια ευλογητή προσπάθεια να συναντήσετε μέσα σας το Θεό και να ανακαλύψετε τον Παράδεισό Του.

 Σας το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου.

 Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας!Ετικέτες