Γόρτυνος για Φίλη: Σύντομα οι σταυρωτές μας θα σβήσουν και τα σχέδιά τους θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων

Loading...


Επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη εξαπολύει στο πασχαλινό μηνυμά του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας. «Αυτός ο κύριος με απόφασή του αφαίρεσε από την Παιδεία την ψυχή της, που είναι η πίστη στον Ιησού Χριστό» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος: 

1. Πάσχα η σημερινή ημέρα, αδελφοί χριστιανοί, η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης. Ο Αρχηγός της πίστης μας, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, δεν είναι πεθαμένος, αλλά αναστημένος. Αυτό γιορτάζουμε σήμερα: Την ανάσταση του Χριστού μας. Όλα τα ψευδοθρησκεύματα έχουν πεθαμένο αρχηγό. Εμείς έχουμε αναστημένο Αρχηγό. Ο όχλος των Ιουδαίων, καθοδηγούμενος από τους «μορφωμένους» του, τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, θανάτωσαν τον Ιησού Χριστό και τον έβαλαν σε τάφο. Και έβαλαν μάλιστα και φρουρά στρατιωτών, για να φρουρεί τον τάφο, μην έρθουν τάχα οι μαθητές του Χριστού και κλέψουν το σώμα Του και πούν έπειτα ότι αναστήθηκε. Αλλά περιμένετε, παρακαλώ! Τι ήταν αυτό που συνέβηκε την τρίτη ημέρα μετά τον θάνατο του Χριστού; Αναστήθηκε ο Χριστός! Τρόμαξαν οι στρατιώτες, που φρουρούσαν τον τάφο του Χριστού, σάστισαν και εξευτελίστηκαν οι άρχοντες των Ιουδαίων, αγαλλίασαν όμως οι μαθητές του Χριστού και όλοι οι πιστοί του και διαλαλούσαν θαρρετά την Ανάστασή Του. Δεν ήταν δυνατόν να συμβεί διαφορετικά, αδελφοί χριστιανοί. Δεν ήταν δυνατόν η ψυχρή πλάκα του μνήματος να κρατήσει τον Χριστό στον τάφο, γιατί ο Χριστός είναι Θεός. Και όλο το χώμα της γης δεν μπορεί να θάψει τον Θεό.

2. Η ανάσταση του Ιησού Χριστού, αδελφοί χριστιανοί, διαποτίζει όλη την πίστη μας και την λατρεία μας στον Θεό, αλλά, για μας τους Έλληνες ιδιαίτερα, έγινε δύναμη ισχυρή και μας έδωσε ορμή για τους αγώνες της φυλής μας. Όπως οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό, έτσι και οι Τούρκοι σταύρωσαν και έθαψαν την πατρίδα μας την Ελλάδα. Πραγματικά, την έβαλαν σε τάφο. Και όλοι πίστευαν ότι πάει πιά η Ελλάδα!… Αλλά, τι είναι αυτό που συνέβηκε την 25η Μαρτίου το 1821; Ο δικός μας Δημητσανίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός, την ημέρα που γιόρταζε η Παναγιά, ύψωσε το Λάβαρο της Επαναστάσεως και όρκισε τους Έλληνες να ξεσηκωθούν σε αγώνα, για να τινάξουν τον τύραννο κατακτητή και να ελευθερωθούν. Δηλαδή να αναστηθούν! Και αναστηθήκαμε, ω χριστιανοί. Η πατρίδα μας Ελλάδα βγήκε από τον τάφο δουλείας 400 χρόνων και τρόμαξαν τα Βαλκάνια και όλοι οι λαοί για το θαύμα αυτό.

3. Και τώρα πικρό να το πω, χριστιανοί μου, αλλά θα το πω. Και στα σημερινά τα χρόνια βάλθηκαν μερικοί να θάψουν τα ιδανικά μας, την πνευματική μας αυτή περιουσία και τα βιώματά μας, με τα οποία μεγαλούργησε η φυλή μας και δοξάστηκε στα πέρατα. Και αυτά τα βιώματα είναι η πίστη μας και η παιδεία μας. Παλαιά έλεγε η γιαγιά στο εγγονάκι της: «Άντε, παιδί μου, στο σχολειό να μάθεις γράμματα, για να μου εξηγάς το Ευαγγέλιο»! Μα στα σημερινά τα χρόνια στα Σχολεία μας σκότωσαν την ωραία ελληνική μας γλώσσα, με το καλπάζον ύφος της και την μεγαλοπρέπειά της, και στα Σχολεία μας πάλι δεν επιτρέπεται να διδάσκεται το Ευαγγέλιο σαν θρησκευτικό μάθημα, όπως γινόταν τόσα χρόνια μέχρι τώρα.

Την μεγάλη αυτή ζημιά στην Παιδεία της πατρίδας μας την έκανε ο σημερινός υπουργός της Παιδείας. Αυτός ο κύριος με απόφασή του αφαίρεσε από την Παιδεία την ψυχή της, που είναι η πίστη στον Ιησού Χριστό. Αυτήν την πίστη στον Ιησού Χριστό με την ορθόδοξη διδασκαλία μάθαιναν και σπούδαζαν μέχρι τώρα οι μαθητές στα Σχολεία μας με το θρησκευτικό μάθημα. Αλλά ο κύριος υπουργός το μάθημα αυτό το μεταβάλλει στα χρόνια μας σε θρησκειολογία, λόγο, δηλαδή, για όλα τα θρησκεύματα.
Νέο σταύρωμα αυτό και νέα ταφή της Πατρίδας μας!… Αλλά μη φοβάστε, χριστιανοί! Γρήγορα θα σβήσουν οι σταυρωτές και θα καταπέσουν τα σχέδιά τους και θα σαρωθούν και θα πεταχθούν στους κάδους των αχρήστων και αυτοί οι ίδιοι θα γραφούν με μελανά γράμματα, γιατί τόλμησαν να αφαιρέσουν την ορθόδοξη παιδεία από τα χρυσά μας παιδιά. Και το λέμε αυτό με βεβαιότητα, γιατί πιστεύουμε στον αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό, που πάντα χαρίζει την ανάσταση στην αγαπημένη μας πατρίδα την Ελλάδα, η οποία Τον πιστεύει και Τον λατρεύει ορθοδόξως και Τον θεολογεί με μεγάλους Πατέρες της Ελληνικής φυλής μας.

Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου χριστιανοί!
Χρόνια Σας πολλά!
Ευλογία στις οικογένειές Σας!
Να ζήσει – και θα ζήσει – η Ορθόδοξη πίστη μας
και η πατρίδα μας Ελλάδα!

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας