Βεροίας Παντελεήμων: «Ο Χριστός δεν ήρθε στη γη για να υψωθεί από τους ανθρώπους αλλά για να τους υψώσει»

Loading...


«Ο Χριστός δεν ήρθε στη γη για να υψωθεί από τους ανθρώπους αλλά για να τους υψώσει. Δεν ήρθε στη γη για να δοξασθεί αλλά για να δοξάσει τον Πατέρα του», αναφέρει μεταξύ άλλων στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων.

Συγκεκριμένα, τονίζει:

«Νεηγενές … παιδίον άναξ, ου αστήρ εφάνη, που εστίν; εις γαρ εκείνου προσκύνησιν ήκομεν».
Μαζί με τους μάγους και εμείς σπεύδουμε απόψε να προσκυνήσουμε το «νεηγενές παιδίον». Σπεύδουμε να προσκυνήσουμε τον δημιουργό του σύμπαντος και κύριο του κόσμου, για τον οποίο όμως δεν υπάρχει άλλος «τόπος εν τω καταλύματι» εκτός από το απέριττο και φτωχικό σπήλαιο της Βηθλεέμ. Σπεύδουμε να προσκυνήσουμε το Φως του κόσμου, για τη γέννηση του οποίου όμως δεν φωταγωγούνται οι δρόμοι και οι πλατείες των μεγαλουπόλεων της γης· έχει όμως Εκείνος το δικό του άστρο που δείχνει τον δρόμο σε όσους θέλουν να τον βρούν.

«Νεηγενές παιδίον άναξ». Ως ένα νεογέννητο βρέφος έρχεται ο Χριστός στον κόσμο, γιατί δεν έρχεται για να εντυπωσιάσει τους ανθρώπους με την αίγλη και την ισχύ της θείας του φύσεως. Έρχεται αθόρυβα, γιατί δεν επιδιώκει τη δόξα και την τιμή των ανθρώπων, καθώς κανείς δεν μπορεί να του προσθέσει δόξα στη δόξα την οποία διαθέτει ως δημιουργός του κόσμου και Θεός. Έρχεται αθόρυβα, γιατί ο σκοπός του δεν είναι να μας φοβίσει, αλλά να μας προσεγγίσει και να μας χαρίσει αυτό που απωλέσαμε με την παρακοή μας. Έρχεται αθόρυβα, γιατί αυτό που επιθυμεί είναι να μιλήσει στις ψυχές μας και να τις ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας. Έρχεται αθόρυβα, για να αποκαταστήσει όσους τον δεχθούν στην ψυχή τους στην υιοθεσία του Θεού και να μας καταστήσει και πάλι τέκνα του.

«Νεηγενές παιδίον άναξ». Έρχεται ο Ιησούς ως βρέφος στη γη, ως βρέφος μέσα σε μία φάτνη αλόγων ζώων. Όμως αυτό δεν του στερεί τη θεία του ιδιότητα. Είναι ο άναξ των ανάκτων. Είναι βασιλεύς των βασιλευόντων. Είναι βασιλεύς όχι από αυτούς που η βασιλεία τους έχει αρχή και τέλος. Όχι από αυτούς που η βασιλεία τους κινδυνεύει από τις επιβουλές κακών και πονηρών ανθρώπων. Όχι από αυτούς που η εξουσία τους κινδυνεύει από τους ζηλόφθονους του κόσμου. Η εξουσία του δεν είναι «εκ του κόσμου τούτου». Η ισχύς του δεν στηρίζεται στις λεγεώνες του στρατού του. Η αίγλη του δεν συνδέεται με τα πολύτιμα ενδύματά του και τα φώτα που τον περιβάλλουν. Όλα αυτά δεν τα έχει ανάγκη, γιατί είναι σχήματα του κόσμου που παρέρχονται και δεν έχουν καμία σχέση με τη δική του δύναμη, με τη δική του εξουσία, με τη δική του αίγλη που είναι αιώνιες. Άλλωστε ο Χριστός δεν ήρθε στη γη για να υψωθεί από τους ανθρώπους αλλά για να τους υψώσει. Δεν ήρθε στη γη για να απολαύσει τιμές αλλά για να προσφέρει αγάπη. Δεν ήρθε στη γη για να δοξασθεί αλλά για να δοξάσει τον Πατέρα του, εκπληρώνοντας το θέλημά του που είναι η απαλλαγή των ανθρώπων από τα δεσμά του διαβόλου και της αμαρτίας.

Ο Χριστός ήρθε στη γη για να σώσει τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο. Ήρθε στη γη για να προσφέρει αγάπη. Καί αυτή την αγάπη ζητά και από εμάς. Όχι για τον εαυτό του αλλά για όλους τους πάσχοντες και ενδεείς αδελφούς του. Γιά όλους όσους διώκονται και εκδιώκονται. Γιά όλους όσους πεινούν και διψούν. Γιά όλους όσους ταλαιπωρούνται και δοκιμάζονται από την κρίση που κυριαρχεί στον κόσμο. Γιά όλους όσους αναζητούν μακριά από τα σπίτια τους μια καλύτερη ζωή. Γιά όλους όσους αναζητούν και δεν γνωρίζουν ότι Αυτόν ψάχνουν. Έρχεται ακόμη και για εκείνους που τον αρνούνται και τον αμφισβητούν. Έρχεται ακόμη και για εκείνους οι οποίοι με τα λόγια και τις πράξεις τους διακηρύσσουν ότι δεν τον πιστεύουν, γιατί γνωρίζει ότι και αυτοί στο βάθος της ψυχής τους τη δική του Γέννηση αναμένουν. Γιατί γνωρίζει ότι και αυτοί με αγωνία ρωτούν «Νεηγενές παιδίον … άναξ, ου αστήρ εφάνη, που εστίν;».

Εμείς όμως, αδελφοί μου, που γνωρίζουμε που βρίσκεται το παιδίον Ιησούς, που βρίσκεται ο βασιλεύς του κόσμου Χριστός, ας σπεύσουμε μαζί με τους ποιμένες και τους μάγους για να τον προσκυνήσουμε. Ας σπεύσουμε συνοδεύοντας την προσκύνηση μας όχι με χρυσό και λίβανο και σμύρνα που δεν διαθέτουμε, αλλά με την αγάπη μας, την ειλικρινή και έμπρακτη αγάπη μας προς τους αδελφούς μας που την έχουν ανάγκη. Γιατί έτσι μόνο θα έχει νόημα η προσκύνησή μας. Γιατί έτσι μόνο θα δείξουμε ότι πράγματι πιστεύουμε ότι ο γεννηθείς Χριστός είναι ο Θεός της αγάπης. Γιατί έτσι μόνο θα γεμίσει και η δική μας ψυχή από τα δώρα της δικής του θείας αγάπης. Καί αυτό εύχομαι από καρδίας σε όλους σας, αδελφοί μου, για τα φετινά Χριστούγεννα.

Διάπυρος προς τον δι᾽ ημάς ενανθρωπήσαντα Θεόν ευχέτης

† Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ΠαντελεήμωνΕτικέτες