Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ο Οσιος Πορφύριος αγαπούσε τον Θεό, αγαπούσε και τον άνθρωπο»

Loading...


Στην ταπεινότητα, τη σοφία και την ξεχωριστή παρουσία του Οσίου Πορφυρίου, τη μνήμη του οποίου τιμούμε αύριο, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος κατά το κήρυγμά του στον Πανηγυρικό Εσπερινό από το Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής, το οποίο ιδρύθηκε από τον γέροντα.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στη σύγχρονη εποχή και τόνισε πως ο δρόμος μας πρέπει να είναι ο Χριστός, αυτόν που ακολούθησε σε όλη του τη ζωή ο Οσιος Πορφύριος.

Ο κ.Ιερώνυμος είπε συγκεκριμένα: «Στην εποχή μας ακούγεται όλο και περισσότερο το ερώτημα, που πάμε; Που οδηγούμαστε; Ο Αγιος Πορφύριος ή όπως τον λέγαμε ο παππούλης, άφησε τα βήματά του σ’αυτό τον τόπο. Πολλοί τον έζησαν και τον θυμούνται. Ο δρόμος που ακολούθησε ήταν η ίδια διαδρομή των Αγίων και των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας. Ο πατέρας Πορφύριος ζει με τον Χριστό και ο Χριστός ζει με τον πατέρα Πορφύριο. Αυτή η σχέση μεταμορφώνει τον άνθρωπο, που γίνεται χαρισματιούχος, γίνεται θεϊκός, γίνεται σοφός. Η άνωθεν κατερχομένη σοφία, που έρχεται από τον Θεό και φωλιάζει στην καρδιά μας.

Σε όσους έρχονταν κοντά του, ο Αγιος Πορφύριος τους έδειχνε να ακολουθήσουν δύο κατευθύνσεις, το ένα χέρι έδειχνε το δρόμο προς τον Χριστό και το άλλο τους έδειχνε να κοιτούν ευθεία. Δύο στόχους είχε στη ζωή του, πως θα μας οδηγήσει κοντά στον Θεό και ο δεύτερος πως θα μας ξεκουράσει. Αγαπούσε τον Θεό, αγαπούσε τον άνθρωπο. Είναι ο πατέρας μας, είναι ο Αγιος της Αρχιεπισκοπής μας, είναι ο Αγιος της περιοχής μας. Ολοι μας έχουμε σκοπό να ακολουθήσουμε τις εντολές, τις οδηγίες του πατρός Πορφυρίου, του Αγίου του Θεού».Ετικέτες